Diskuse
Naučte se italskou klasiku: pastu aglio olio e peperoncino a pravé tiramisu
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
chudacek.blbecek
Tiramisu flame
Jojo, už jsem se těšila na ten tiramisu flame a vůbec jsem se nezklamala. Už se tu trhají občanky kvůli lučině, pomazánkovýmu máslu, kafi, likéru, vínu nebo piškotům. Ani Italové se na tom pravým a jediným receptu neshodnou, tak to tady asi spíš nevyřešíme, ne?
Euronymos
.
Když vidím tohohle chlapa v TV, tak se mi otevírá kudla v kapse, ale když jsem pročetl diskuzi, tak se mi chce zvracet. Lidi co to jíte za sra*ky ?
Btw. Kdo si chce zkazit chuť, tak doporučuji navštívit Venezii.
Jandik73
Re: .
Souhlasim. Proboha, co to je za špagety bez kečupu. A do všeho cpe ty hnusné sýry, jako kdyby eidam 30% bylo něco špatného. Fouňa.
Petr z Bologni
...
Teda Cermakova, kdyz uz musite pouzivat italske ekvivalenty ceskych slov, tak se aspon podivejte do slovniku, jakeho jsou rodu: l'antipasto (doslova pred-jidlo) je rodu muzskeho (tedy si pripravime "antipasto", nikoli "antipastu", s pastou to opravdu nema nic spolecneho,ani tou zubni); La pancetta (sadlo z vnejsi casti bricha s prouzky masa, pripomina to nasi neuzenou anglickou slaninu) je rodu zenskeho, tedy "prave italske pancetty", nikoli "praveho italskeho pancetta". V kazdem pripade pouzivani vytrzenych slov z ciziho jazyka pusobi znacne smesne. Pokud se tyka uvedenych receptu, odpovidaji presne zdejsi priprave (oblast Emilia-Romagna). Vsechny ty vychytavky uvadene zde v diskusi by pravoverny Ital nevzal do ust.
Kurt21
Re: ...
Kdybyste o tématu (a italštině) věděl tolik, co autorka, tak jste to nenapsal o nic líp.
Petrade
tiramisu
Do praveho tiramisu se dava Marsala. Je to dezertni vino z jihu italie. Neco jako portske, ale je to bile vino. Rozhodne do tiramisu patri mascarpone a ne nejaka ceska nahrazka. Mascarpone se vyrabi srazenim smetany. Postup vyroby najdete zde: http://dadala.hyperlinx.cz/syr/syrh.html
Haluzorium
Ajlo aj ojlo
Ajlo aj ojlo bez kečupu a ajdamu?? Divný recept..
Jandik73
Re: Ajlo aj ojlo
Asi na to v tom spěchu zapomněl. Já si to tam normálně dávám. Můžeš taky.
joyFX
Lučina místo mascarpone?
ani náhodou, je příliš kyselá. A málo tučná. Mascarpone má spíš máslovou chuť. Tučný dezert nevadí, protože ho nesežerete kilo. Do tira mi sú patří také marsala (k vyšlehání se žloutky - ve vodní lázni) - dá to krému ten správný říz. Ale kdo nemá marsalu, nechť nedává raději nic.
Správná italská hospodyně ovšem nepoužívá hotové piškoty, sama si upeče piškot pan di spagna
ivoš
No co,
zůstanu u svého čecháčkovství. Jdu si dát uzenou krkovici (studenou, neboť tchýně, pivo, uzený, nejlepší je studený), čerstvě upečený dalamánek, hořčici, křen - a pivo, pivo, pivo. Dejte si klidně něco á la něco.
Kurt21
Re: No co,
Pokud je to uzené domácí a není tudíž nacpané různými urychlovacími a jinými solemi, pak v tom nevidím problém a přeji dobrou chuť.
TDW
Tiramisu po česku...
Četl a vyzkoušel jsem několikero receptů. Ovšem jen dle tohoto se mi povedlo opravdové tiramisu se správnou chutí,vůní a konzistencí... Troufnu si říci že lepší než v kdejaké italské restauraci. Jen to chce mít při ruce ty správné suroviny. Klidně ať do toho lidé dávají pomazánkové máslo, rum, obyčejné piškoty a já nevím co ještě ale ať tomu pak neříkají Tiramisu. Do Tiramisu patří mascarpone (což je sýr, pomazánkové máslo je ztužený rostlinný tuk), cukrářské piškoty, Ammareto (bez něj nemá cenu tenhle dezert vůbec dělat, naštěstí je relativně levném, láhev stojí okolo 120Kč a vydrží vám na mnoho kusů tiramisu, samozřejmě že ammareto disaronno je dražší), vejce a kakao. ..
error404_is_back
Re: Tiramisu po česku...
problém je pojem "italská restaurace". když neumím vařit, ani nemám dobrýho kuchaře a chci si otevřít hospodu, tak jí dám název "colosseum", napíšu jídelní lístek italsky s mrakama chyb a budu se tvářit jako italská restaurace. ty špagety umí hodit do vody každej, kydnout na ně nějakou glajdu z konzervy taky. a ještě objenáme tiramisu od těch vykuků, co distribuujou i ty hnusný makedonský medovníky a podobný klenoty z písku a margarínu. ještě že ty minerálky se jmenujou mattoni a bonaqua a zní dostatečně italsky. máme aspoň o starost míň.
Labaro
Tiramisu jinak
Tiramisu na český způsob: Maskarpone se nahradí neochuceným pomazánkovým máslem, Je to vynikající.
error404_is_back
aglio, olio e peperoncino
jsou strašně dobrý, ale musí člověk správně trefit množství oleje, česneku i feferonek, aby to nebylo moc mastný, moc česnekový nebo moc pálivý
Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr
Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....
Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou
Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...
{NADPIS}

{POPISEK}
Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku
Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....
Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce
Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!
{NADPIS}

{POPISEK}
Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku
Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...
Tichá revoluce na zahradě. V aku provedení už koupíte nůžky i traktor
Nástup akumulátorové technologie do světa zahradního nářadí přináší revoluční změny. Pryč jsou doby hlučných benzínových motorů a omezujících přívodních kabelů. Aku nářadí nabízí svobodu pohybu,...
Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí
„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...
Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou
Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...
Zvířata, jak jste je ještě neviděli. Nejlepší momenty ze zoologických zahrad
Vítězové a finalisté fotosoutěže pořádané Britskou a Irskou asociací zoologických zahrad a akvárií, představili fotografie z moderních ochranářských zoologických zahrad a akvárií – od Edinburghu po...

Administrativní pracovník/pracovnice v Oddělení systémů
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha