Smrž obecný (Morchella esculenta)

  12:28aktualizováno  12:28

Smrž obecný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiSmrž obecný je nejpočetněji zastoupeným smržem u nás, i když najít jej dá docela práci. Abyste smrže objevili, musíte pečlivě hledat, neboť se na svých stanovištích téměř ztrácejí. Rostou obvykle jednotlivě a na malé ploše můžeme najít dva nebo i tři kusy, výjimečně i více.

Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, musíme však pamatovat na to, že je vždy musíme povařit – nikdy je nesmíme jíst syrové!

Plodnice jsou duté, křehké, s kloboukem 4 – 9 cm širokým, bledě okrovým, žemlovým nebo světle hnědavým, nepravidelně kulovitým, hluboce zprohýbaně důlkovitým a s okrajem přirostlým k bělavému, naokrovělému, válcovitému, místy vmáčklému, 4 – 10 cm dlouhému a 2 - 4 cm širokému třeni. Výtrusy jsou hladké.

Kde a kdy roste

Smrž obecný roste spíše nehojně na jaře (březen – květen) v křovinách nebo lesích, na neobdělané půdě, na příkopech u cest a nepoužívaných železničních tratích. Pro šíření výtrusů této houby je velmi důležitý vítr, takže naleznete-li pěknou plodnici, jděte po převažujícím směru větru a pak můžete najít další plodnice.

Je jedlý. Tuto houbu je nejlepší usušit, předtím ale nezapomeňte plodnice řádně pročistit – v prohlubních a důlkách bývá často hmyz nebo jiní drobní živočichové. Nejsnazší je rozkrojit plodnici napůl, vypláchnout ji čistou vodou a pak sušit. Jeden z nejlepších způsobů úpravy čerstvých smržů je nadívat velké plodnice. Hodí se také k masitým jídlům a omáčkám. Sušením se zintenzivní jeho vůně, což zlepší většinu jídel.

Autoři:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Najdete na iDNES.cz