Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

aktualizováno 
Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté polévky hlad a teď v zimě navíc báječně prohřejí tělo. Zkuste do nich přidat zázvor, pálivou papriku nebo trochu pohanky a bude vám ještě tepleji.
Část 1/3
Polévka s hlívou ústřičnou

Polévka s hlívou ústřičnou

Ingredience:

  • 1 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 150 g hlívy ústřičné
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce jemných, nebo mletých ovesných vloček
  • čerstvý tymián, nebo majoránka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. Houby překrájíme na větší kousky.
  3. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme houby a ještě chvíli restujeme.
  4. Potom vmícháme mletou papriku a nasekaný česnek, za stálého míchání necháme rozvonět a pak zalijeme asi litrem vody. Osolíme.
  5. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme probublávat asi deset minut. Potom přidáme ovesné vločky, promícháme a vaříme ještě asi deset minut. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  6. Podáváme se snítkou čerstvého tymiánu nebo majoránky.

Tip: Do polévky můžeme před podáváním vmíchat zakysanou smetanu nebo smetanu na vaření.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Ve čtyřiceti můžete vypadat na dvacet, říká dvojnásobná maminka

Shannon Collinsová

Zdravotní sestra Shannon Collinsová (40) z Velké Británie vypadá lépe než před dvaceti lety a říká, že za vše může...

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Kuřecí stehýnka s rajčaty, artyčoky a olivami

Kuřecí stehýnka s rajčaty, artyčoky a olivami

Středomořská kuchyně je lehká a chutná. Vyzkoušejte recept na kuřecí stehýnka s rajčaty, artyčoky a olivami a už se...

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo klobásky za...

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Kdo by chtěl v tomto vedru jíst těžké jídlo. Právě teď je ideální doba salátů. Vyzkoušejte náš recept na salát s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz