Polévka s hlívou ústřičnou
Ingredience:
- 1 větší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 150 g hlívy ústřičné
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce jemných, nebo mletých ovesných vloček
- čerstvý tymián, nebo majoránka
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Houby překrájíme na větší kousky.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme houby a ještě chvíli restujeme.
- Potom vmícháme mletou papriku a nasekaný česnek, za stálého míchání necháme rozvonět a pak zalijeme asi litrem vody. Osolíme.
- Přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme probublávat asi deset minut. Potom přidáme ovesné vločky, promícháme a vaříme ještě asi deset minut. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Podáváme se snítkou čerstvého tymiánu nebo majoránky.
Tip: Do polévky můžeme před podáváním vmíchat zakysanou smetanu nebo smetanu na vaření.