Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

aktualizováno 
Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete talíř poctivou polévku, která čerpá z dávných tradic i zkušeností kuchařek mnoha generací. Už se vám sbíhají sliny na jihočeskou kulajdu, krkonošské kyselo nebo slezský bigoš? Tak honem ke sporáku!
Část 1/4
Jihočeská kulajda

Jihočeská kulajda

Ingredience:

  • hrst sušených hub
  • 4 brambory
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml polotučného mléka
  • mletý kmín
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 až 4 lžíce octa
  • čerstvý kopr (nebo mražený) + na zdobení
  • moučkový cukr na dochucení
  • 250 ml 33% smetany
  • 4 vejce

Pracovní postup:

Nejlepší polévky

Tak se jmenuje speciál časopisu Můj svět, který vám přináší spoustu skvělých receptů.

Můj svět - speciál Nejlepší polévky

Na stáncích k dostání až do 27. března, objednat můžete i ZDE.

  1. Houby zalijeme studenou vodou a necháme je nabobtnat. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
  2. Mezitím v kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, zasypejeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pomocí metličky rozšleháme. Přidáme nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka.
  3. Do připraveného základu slijeme vodu z brambor (cca 300 ml), přilijeme ocet a důkladně provaříme. Pak přidáme brambory a podle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povaříme.
  4. Nakonec odstraníme bobkový list a nové koření a polévku zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme koprem. Podáváme s vejci uvařenými na hniličko a s pečivem.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Squateři přivítali Romanu na svobodě rumem a společně šli žebrat

Romanu přivítala na svobodě láhev rumu a její squaterská rodina.

Vražedkyně jsou podle Nikoly ve vězení ty nejlepší. „Všichni venku se jich bojí, vidí hned samou krev a myslí, že jsou...

Změna jídelníčku nám zlepšila sexuální život, říká kdysi obézní pár

Corey a Marie dnes

Corey a Marie ze Severní Karolíny překonali závislost na jídle a podařilo se jim dohromady shodit přes sto kilogramů....

Další z rubriky

RECEPT DNE: Semínkové krekry s parmazánem

Semínkové krekry s parmazánem

Už nevíte, co si připravit ke svačině? Vyzkoušejte semínkové krekry s parmezánem.

RECEPT DNE: Dýňové vegetariánské karbanátky

Dýňové vegetariánské karbanátky

Už nemáte chuť na maso? Vyzkoušejte skvělé vegetariánské dýňové karbanátky!

RECEPT DNE: Studená polévka z jahod a rebarbory

Studená polévka z jahod a rebarbory

Jahody a rebarbora jsou skvělá kombinace. A když si z nich uděláte osvěžující studenou polévku, určitě si pochutnáte....

Najdete na iDNES.cz