Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

aktualizováno 
Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete talíř poctivou polévku, která čerpá z dávných tradic i zkušeností kuchařek mnoha generací. Už se vám sbíhají sliny na jihočeskou kulajdu, krkonošské kyselo nebo slezský bigoš? Tak honem ke sporáku!
Část 1/4
Jihočeská kulajda

Jihočeská kulajda

Ingredience:

  • hrst sušených hub
  • 4 brambory
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml polotučného mléka
  • mletý kmín
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 až 4 lžíce octa
  • čerstvý kopr (nebo mražený) + na zdobení
  • moučkový cukr na dochucení
  • 250 ml 33% smetany
  • 4 vejce

Pracovní postup:

Nejlepší polévky

Tak se jmenuje speciál časopisu Můj svět, který vám přináší spoustu skvělých receptů.

Můj svět - speciál Nejlepší polévky

Na stáncích k dostání až do 27. března, objednat můžete i ZDE.

  1. Houby zalijeme studenou vodou a necháme je nabobtnat. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
  2. Mezitím v kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, zasypejeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pomocí metličky rozšleháme. Přidáme nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka.
  3. Do připraveného základu slijeme vodu z brambor (cca 300 ml), přilijeme ocet a důkladně provaříme. Pak přidáme brambory a podle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povaříme.
  4. Nakonec odstraníme bobkový list a nové koření a polévku zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme koprem. Podáváme s vejci uvařenými na hniličko a s pečivem.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Pečená makrela s omáčkou z angreštu

Pečená makrela s omáčkou z angreštu

Alespoň jednou týdně byste si měli dopřát rybu. A právě makrela je skvělým zdrojem potřebných omega-3 mastných kyselin,...

RECEPT DNE: Řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky

Řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky

Lahůdka, která stojí za vyzkoušení. Uvařte si řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky.

RECEPT DNE: Rybízovo-angreštový nákyp s tvarohem

Rybízovo-angreštový nákyp s tvarohem

Nákyp trochu jinak. Vyzkoušejte recept na rybízovo-angreštový s tvarohem, kde použijete místo rýže croissanty.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz