Hlíva ústřičná je bohatou zásobárnou celé řady živin, je zdrojem vitaminů B, C, D i vitaminu K, nezbytného pro dobrou krevní srážlivost. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny i stopové prvky: selen, sodík, jód, měď, chrom a zinek.
Hlíva je také vynikajícím zdrojem vlákniny, které máme v běžné stravě většinou nedostatek. Všechny obsažené látky jsou u ní navíc zastoupeny v ideálním poměru a vzájemně se doplňují a posilují ve svých účincích.
Její nejcennější složkou jsou ovšem glukany: látky, které podporují odolnost a schopnost čelit nežádoucím mikroorganismům. Jsou vhodné hlavně pro lidi s oslabenou imunitou, ale slouží i jako účinná prevence.
Glukany blahodárně působí při srdečních a plicních potížích, astmatu, alergiích, různých chronických problémech, dokonce i při nádorových chorobách. Napomáhají tvorbě červených krvinek, působí jako silné antioxidanty a snižují škodlivý cholesterol.