Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

aktualizováno 
I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla | foto: Jaroslav Macháček

Jeden takový se objevil ve veřejné skupině Houby na Facebooku a zveřejnil ho Jaroslav Macháček, kde s ním sklidil mnoho pochval. Zabývá se focením přírody, a tak se není co divit, že při svých fotografických toulkách často zabrousí i do míst, kde houby rostou. S jeho svolením recept předáváme i čtenářům iDNES.cz.

Charakterizoval ho jednoduše: „Jarek si nasbíral čerstvé ryzce smrkové, Jarek si ráno koupil čerstvá boková žebra, Jarek to upekl řádně zasypané sušeným a umletým hřibem peprným. Óóó, Jarek se má.“

Fotogalerie

V praxi to tedy znamená, že na pekáček naskládal hlavičky ryzce smrkového a na ně položil žebra, která okořenil solí a sušeným a umletým hřibem peprným. Tuto surovinu má běžně doma, protože je vášnivým houbařem a v podstatě mu hřib nahradil běžný pepř.

Na kousky masa dal trochu sádla, ale šlo by použít i máslo. Pak už jenom stačí lehce podlít a péct asi tři čtvrtě hodiny na 180 °C. Nakonec na asi 10 minut na 200 °C, aby pokrm dostal kůrčičku. 

„Během pečení doporučuji průběžně podlévat a přelévat pokrm výpekem,“ radí. Podobný recept je radou pro ty, kteří nechtějí houby konzumovat jen jako smaženici nebo v polévce a ve spojení s žebírky chtějí dosáhnout jemné houbové chuti jako přílohy a společně si chtějí užít obírání žebírek.

Máte také nějaké své zaručené houbové recepty? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Najdete na iDNES.cz