Radek Kašpárek sice přišel o část letošního specifického kuchařského road movie kvůli práci na své nové restauraci, nicméně velké finále si ujít nenechal. A nepostavil proti sobě své dva kolegy, ale utkali se všichni tři mezi sebou.
Kdo z nich je nejlepším kuchařem, si ověřovali v malebném prostředí znojemského vinařství Thaya, tentokrát ovšem nepřipravovali jedno konkrétní jídlo. Tím, jak si rozdělili během souboje za volanty zemědělských strojů maso, ryby a zeleninu, si stanovili i limity na využití jednotlivých surovin. Protože každá mohla být použita pouze jednou.
„Nemám rád třetí místo a nemám rád druhé místo, já prostě musím za každou cenu Souboj vyhrát,“ varoval Radek Kašpárek, nicméně nejen on se pustil do vaření opravdu naplno. Všichni totiž vařili pro své kolegy kuchaře z předchozích dílů Souboje, takže si s nimi pohrávala příjemná nervozita.
Punčochářovo vegetariánské menu ze zeleniny a hub
Honza Punčochář, vyhlášený milovník masa, se s nemenší chutí pustil do přípravy zeleniny a vykouzlil z ní luxusní vegetariánské menu, do něhož mj. vpašoval houby. Podával spálený pórek se švýcarským sýrem gruyère, oříšky a vařeným vejcem, dále houbový guláš s pečeným bramborem v pažitce, koprovou omáčku s bramborem a lasagne z bedel plněné květákem a brokolicí. Nadšeni byli všichni hosté s tím, že je Honza houbový král.
Forejtovo rybí menu
Přemek Forejt se zase vyřádil s rybami, jak to umí jen on. Pražmu marinoval v řase kombu a podával ji s jednoduchou zálivkou vinaigrette, troškou zakysané smetany a mákem. Tučnou makrelu upekl na grilu a nakombinoval ji se salsou ze slaniny, rajčat, česneku, koriandru a bazalky. A mušle svatého Jakuba připravil se sametovou omáčkou velouté z bílého vína, s koprem a smaženými jáhlami. Není divu, že Forejt z této výzvy vyšel jako rybí bůh.
Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší? |
A zlatým hřebem večera se pak stala Kašpárkova masa. Tedy masa, která byla samozřejmě připravena naprosto skvěle, ale všem spadla brada hlavně z kombinace grilovaných steaků s dokonale chuťově vyladěnými omáčkami.
Kašpárek totiž podával dva druhy grilovaného masa. Jednak flank steak s bylinkovou salsou a rozpečenými tortilami, plněnými chedarem a koriandrem, a kuskus. A rump steak s ragú z choriza, šalotek a pepře a krémovými zadělávanými hříbky. A kdo by snad váhal, jestli byla lepší Punčochářova zelenina, Forejtovy ryby nebo Kašpárkovo maso, toho dorazil naprosto luxusním originálním dezertem: jahodami s rajčaty v ovocném destilátu a bazalkovým sorbetem.
Část Kašpárkova masového menu s dezertem, celé ho najdete ve fotogalerii a ve videu.
„Ty s tou chutí jdeš až na hranu,“ konstatoval Jan Punčochář. „Fenomenální dezert. Geniální omáčky a velmistr v jejich dochucování. Všechno ladilo tak, že to maso chutnalo ještě líp,“ padalo s respektem u stolů s nadšenými kuchařskými kolegy a ochutnávači. Takže jo, vítězem posledního Souboje na talíři se nakonec opravdu stal Radek Kašpárek.