Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aby vám dršťky nesmrděly, musíte je navonět, radí Punčochář i Kašpárek

  22:45
Každý kousek masa z dobře živené krávy by měl kuchaře lákat, aby z něj na talíř vydoloval co nejvíc. I kdyby to měly být třeba dršťky. S těmi si na Angusfarm v Soběsukách umí pohrát šéfkuchař Jaroslav Viktora. Nejenže je griluje, připravuje je i na paprice. Dobře to chutná a dokonce i dobře vypadá.

„Já znám kousek od Plzně jednu restauraci a tam vaří naprosto božské jídlo. A to bys koukal – je to z takové suroviny, u které by sis tipl, že ji nedám do pusy. Ale oni to tam umí tak skvěle uvařit, a ta omáčka, a to koření,“ rozplýval se Přemek Forejt před Janem Punčochářem. A vezl ho na statek, kde chovají bezrohé masné plemeno: Aberdeen-anguský skot.

Dršťky z anguse jako poklad v kuchyni

Ale ne proto, aby tady s Radkem Kašpárkem připravovali nějaký luxusní steak, ale aby se poprali se surovinou, která spoustě lidí smrdí. A nejedí ji, podobně jako řada lidí – včetně Přemka Forejta – nejí třeba vepřové plíčky.

Pajšl není pro každého, i Forejtovi rostly ostravské plíčky v puse

Jde o dršťky. Surovinu, z níž šéfkuchař místní restaurace Jaroslav Viktora udělal specialitu podniku, dršťky na paprice. Koneckonců, právě grilované dršťky a hovězí žebra tu platí za tzv. signature dish podniku, za nimiž se sem spousta hostů vrací. Připraví i duo Kašpárek Punčochář hovězí dršťky jako luxusní jídlo, po kterém se každý olízne?

Jasně že ano, podívejte se na úvodní video, kde jsou představeny všechny tři verze – a pokud jste masožravci, do každé byste se určitě s chutí pustili. Ani jedna se neobešla bez silného vývaru, dobrého koření a čerstvé zeleniny. Jaroslav Viktora je připravuje s tradiční omáčkou na paprice, s miniverzí karlovarského knedlíku. A umí je luxusně naservírovat. „Jí se i očima, tak je to výzva, udělat dršťky tak, aby na to člověk měl chuť,“ říká k tomu skromně.

VIDEO: Fígl na loupání rajčat a levné hovězí maso po italsku

Radek Kašpárek je upravil podobně. Jen na maďarský způsob ze zauzenou paprikou a paprikovou pastou, zjemnil to zakysanou smetanou a marmeládou z pečených paprik a přidal křupavé sladkokyselé nakládané cibulky. Jako přílohu zvolil krupicový nok (aby byly nadýchané, zchlazuje je po uvaření ve vodě s ledem) a zadělávanou kedlubnou se zakysanou smetanou a špekem.

Hosté a kolega Jaroslav Viktora si prohlížejí Kašpárkovo dršťkové menu.
Kašpárkovy dršťky na paprice po maďarsku
Kašpárkův krupicový nok. Aby byl nadýchaný, po uvaření je prudce zchlazuje v...

Dršťkové menu na paprice podle šéfkuchaře Radka Kašpárka

Také Jan Punčochář, milovník masa a české klasiky si vaření na angusí farmě opravdu užil. „Snažil jsem se je udělat tak, abys už nikdy neřekl, že dršťky jsou fuj,“ komentoval svůj recept směrem k Přemkovi Forejtovi.

Punčochářovy dršťky po katalánsku
Punčochářův italský chléb na vytírání omáčky z talíře
A na odlehčení Punčochářův rajčatový salát s fetou.

Dršťkové menu po katalánsku s italským chlebem podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Připravil dršťky po katalánsku, lehce zagratinované telecí hlavou v kombinaci s dršťkami smaženými v chilli. Pojal to jako rodinný pokrm z jednoho pekáče, tak k tomu upekl focacciu, italský chléb, určený k namáčení do voňavé silné omáčky. A k tomu na odlehčení připravil ještě rajčatový salát s fetou. Všechny svým jídlem naprosto oslnil, i Kašpárek smekl, že je to jedno z nejlepších jídel, které kdy od Punčocháře jedl. A kuchařský souboj byl rozhodnut.

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Tomáš Popp, který v tomto dále Souboje na talíři sekundoval Přemkovi Forejtovi, není žádný farmářský mafián, jak ho s notnou dávkou nadsázky vykreslil právě Forejt. Nejenže je to skvělý manažer Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, ale i špičkový kuchař, který nás v oboru osobně úspěšně reprezentoval se svými kolegy i v zahraničí, například v Lyonu.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...