Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pajšl není pro každého, i Forejtovi rostly ostravské plíčky v puse

  22:25
Jako by nestačilo, že Radek Kašpárek v rámci natáčení dalšího Souboje na talíři odvezl své kolegy, šéfkuchaře Jana Punčocháře a Přemka Forejta, do své rodné Ostravy a dal jim ochutnat rázovitosti svého kraje. Naservíroval jim i plíčky na smetaně, což bylo tentokrát za trest pro Přemka Forejta.

Radek Kašpárek prostě kolegům předvedl nejen černou krásu své milované rodné Ostravy, kde vyrostl a formoval se do své rázovité podoby. Mimo jiné je vzal na Bazaly, stadion Baníku, odkud je z jedné z tribun ten nejkrásnější výhled na Ostravu. Fárali i do dolu v původní těžní kleci.

A skončili na periferii Ostravy, jak dané místo v nadsázce označil Jan Punčochář. V restauraci U Kluků, kde tři mladí kolegové, Radim, Tomáš a vegetarián Filip, vaří pouze poctivá jídla z kvalitních čerstvých surovin. Do vaření se pustili, protože se sami neměli celé roky kde dobře najíst. Pro Přemka Forejta a Jana Punčocháře připravili na výslovné přání Radka Kašpárka právě plíčky na smetaně, podle tradičního receptu dědečka jednoho z nich, s omáčkou a knedlíky s uzeným masem.

No, každý něco nemusí. Co jsou pro Jana Punčocháře langoše a burgery, které si užil v Brně a u Olomouce, to jsou pro Přemka Forejta vepřové plíce. Vadí mu jejich konzistence, nikdy je neochutnal, poprvé až teď v Ostravě. A jak konstatoval kuchař, který je připravoval: „Vnitřnosti nejsou pro každého. Někdo to má fakt rád a někomu to roste v puse.“ Což byl evidentně Přemkův případ. I když knedlík a omáčka byly podle Honzy Punčocháře boží, a jako profík upřímně obdivoval i skvěle připravená, jemná, krémová plíčka. Není divu, že mají U Kluků přes obědy narváno.

Samozřejmě, že Honza a Přemek dostali od Radka za úkol připravit právě plíčky na smetaně, stejně tak dobré jako „od kluků“. Vařili venku, v bývalém průmyslovém areálu Dolu Hlubina, pod vysokými pecemi Vítkovických železáren. S tím, že kdo prohraje, vyšvihne z věže baníkovskou hymnu na celou Ostravu, čehož se Honza Punčochář jako zavilý sparťan obával jako čert kříže. Proto pajšl, kromě plíček i telecí jazyk, líčka a brzlík, vařil na jistotu, v papiňáku, aby bylo vše měkoučké.

A Přemek Forejt? „Plíčka? To nedám,“ řekl si, protože mu vadí jejich konzistence. A jal se připravovat vepřová líčka tak, aby byla naprosto dokonalá a švindl mu strávníci odpustili. Vaření si užíval, a ještě stihl dělat Honzovi naschvály. A soustředil se na dokonalé servírování, jak má ve zvyku. (Zde recept na proslavená Pohlreichova líčka z Imperialu.)

Forejtova vepřová líčka na červeném víně, zjemněná smetanou.
Padron papričky Přemek Forejt servírval na žhavém uhlí.
Padron papričky Přemek Forejt servírval na žhavém uhlí.

Forejtova vepřová líčka na červeném víně zjemněná smetanou s padron papričkami.

Radek Kašpárek si pozval na podvečerní ochutnávku na působivém místě Dolních Vítkovic svoji oblíbenou třídní profesorku ze střední a všechny tři kuchaře z restaurace U Kluků. A Přemek do poslední chvíle zarputile tvrdil, že zadáním byla líčka na smetaně: připravil je na červeném víně, zjemnil smetanou, k tomu pečený celer a celerové pyré, přidal kapary, cornishony i jalapeňos kvůli ostřejší chuti. A padron papričky servírované na hořícím uhlí. Stejné menu, jen bez masa, dostal i vegetarián Filip.

Honza Punčochář si přípravu pajšlu s dokonalým propojením různých chutí opravdu...
Pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčky i telecí líčka se smetanou, citronovou...
Pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčky i telecí líčka se smetanou, citronovou...

Honza Punčochář si přípravu pajšlu s dokonalým propojením různých chutí opravdu užil.

Honza si se servírováním také hodně pohrál a pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčka i telecí líčka se smetanou, citronovou kůrou a petrželkou, podával v odkrojené a vydlabané dýni posypané crumblem z chleba a špeku. Což vypadalo i chutnalo naprosto dokonale. K tomu podával salát z dýně v asijské variaci, v níž nechyběly křupavé smažené vepřové uši s asijskou omáčkou a telecím brzlíkem pečeným ve filo těstě a fermentované chilli papričky. Vegetarián jen dostal místo masa dýni.

Přemek Forejt si hymnu Baníku zazpíval z nejvyššího patra Dolní oblasti Vítkovice.

U Přemka všichni ocenili originalitu podávaní papriček i výborné jídlo s luxusním masem, propojení sladkých i kyselých chutí si pochvaloval i vegetarián. Ovšem Honza nejenže dodržel zadání a oslnil platingem, ale připravil podle všech i dokonalou explozi chutí. I pro vegetariána.

Spokojení strávníci ocenili obě jídla, nicméně v drtivém poměru 4:1 dali najevo, od koho ochutnali lepší plíčky. Z nejvyššího patra Dolní oblasti Vítkovice tak baníkovskou hymnu pro celou Ostravu (k obrovské úlevě sparťana Honzy Punčocháře) zazpíval Přemek Forejt: „Baníčku, my jsme s tebou, neopustíme tě, nikdy tě nezradíme...“ Rozléhalo se to krásně.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...