Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na přípravu zauzené křepelky na Vysočině použili seno, smůlu i foie gras

  22:25
Křepelka je takové malé nic, ale v kuchyni z ní lze vykouzlit voňavé mistrovské dílo, přesvědčili se šéfkuchaři Přemysl Forejt a Radek Kašpárek, když je kolega Jan Punčochář přivezl na farmu a hotel Horní Dvůr. Představil jim nejen kuchaře, farmáře a hoteliéra Radka Buřvala, ale i jeho vyhlášenou křepelku.

Libor Buřval popsal začátky dnes vyhlášené restaurace, kdy si se ženou představovali, jak si v okolí najdou ty nejlepší dodavatele masa. Nenašli. Takže navázal na svůj vesnický původ a postupně začali sami chovat ovce, krávy i přeštická prasátka, takže na dvoře jim to dnes bučí, béká, chrochtá i kdádá.

Když vybírali do své kuchyně drůbež, koupil si od kamaráda i pár křepelek a pak prý v kuchyni měsíce vymýšleli a zkoušeli recepty. Až došli k tomu, že nejlepší bude recept na křepelku od Liborovy babičky: křepelka nadívaná a zauzená. A ukázalo se, že ta se opravdu trefila hostům do chuti. Není divu, podívejte se na úvodní video.

Právě tuto legendární křepelku Přemek Forejt a Radek Kašpárek ochutnali a byli z té vůně a chuti úplně unesení. V tu chvíli je měl Jan Punčochář doslova na lopatě, stačilo jim už jen zadat úkol. A věděl, že pro jeho splnění udělají cokoliv a ještě si venkovní vaření užijí.

Oba špičkoví kuchaři se vrhli do vaření po hlavě, protože motivace byla obrovská. Kdo prohraje, bude spát při společných cestách ve stanu či v přívěsu uprostřed, a mezi dvěma chlapy fakt nechce spát nikdo.

Soutěživý Radek Kašpárek měl okamžitě jasno, že vsadí na jistotu. Při uzení křepelku ovoněl jehličím a smůlou, což se mu sice málem vymstilo, ale dokázal z toho vybruslit. Hlavně ovšem sáhl po foie gras, tučných drůbežích játrech, kterými se rozhodl nejen vyfutrovat porci křepelky, ale připravil z nich i neodolatelné glazé.

Přemek Forejt si recept za pochodu stále promýšlel.

Radek Kašpárek při servírování menu z křepelky

To Přemek Forejt pomaličku rozmýšlel, jako suroviny použije, aby byly místní, respektive z oblasti, kde křepelka žije. A tak se mezi jeho ingrediencemi objevilo mj. seno, topinambury, hroznové víno či voňavé bylinky a luční květiny.

A zatímco Přemek se rozhodl připravit křepelky čtyři, přece jen jsou maličké a potřebuje dát ochutnat hned několika lidem, Radek Kašpárek zariskoval a připravoval křepelky pouze dvě. I v tomto směru sázel na tučná jatýrka, což i Honza Punčochář v legraci označil za prasárnu.

A od koho nakonec chutnala zauzená křepelka lépe? Od Radka a Přemka ochutnávali Liborovi hosté, kteří dobře znají tu podle receptu jeho babičky. A nadšeni byli z obou skvostně naservírovaných menu.

Křepelka s kachními játry (Kašpárek)

Křepelku Přemek Forejt doudil na stole.

A ještě gáblík ke křepelce (Forejt)

Radek křepelky naservíroval s glazurou ze švestek a jablek a celé to postavil na čerstvém chřestu, liškách z místního lesa a opečeném plátku kachních jater. Omáčku měl ze šalotky, bílého vína a foie gras. Přemka prý při přípravě křepelek zase nejvíc inspirovala louka, na níž oba vařili, takže použil místní seno na zauzení a porce křepelky efektně doudil pod skleněným poklopem i na stole. Omáčku připravil z hroznů a medu, který si sám stáčel, a pokrm dále doplnil pečenými šalotkami a polními květy.

O výhře nakonec tak trochu symbolicky rozhodla Liborova babička, která strávila celá život v kuchyni jako kuchařka. A nedá dopustit na zauzenou křepelku svého vnuka. „Ať nejiš aj ty pařáty. Pozor, ať ti to nevostane v krku,“ upozorňovala při ochutnávání své spolustolovníky. A nebrala si servítky, moderní servírování ji nijak neoslnilo. Na rozdíl od Radkových kachních jater. Takže opět vyhrálo Radkovo menu v poměru hlasů 3:1.

Autor:
  • Nejčtenější

ANKETA: Vyberte jméno pro luskouní holčičku. Možných variant je pět

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024

Zahrada jí nejvíc kvete koncem zimy. Vypiplala z ní království čemeřic

Původně v poměrně nedávno vybudované zahradě s výhledem na Beskydy převládaly keře buxusů, majitelé ovšem nakonec změnili názor a rozhodli se pro zahradu kvetoucí po celý rok. Dnes je z ní království...

16. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihočeská zahrádka v kolonii je na celé léto útočištěm s přespáním a kuchyňkou

Pozemek o velikosti zhruba šesti arů kupoval pan Mirek s manželkou před třemi desetiletími jako kus rozdělené louky u lesa, poblíž vesničky Husinec. Na místě pak vznikla zahrádkářská kolonie i jejich...

15. července 2024

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o kvalitní krmivo pro psy a kočky

Červencové hlasování v anketě o nejrozkošnější mazlíky je tu. Čtenářské hlasy rozhodnou, kdo vyhraje kvalitní krmení pro psy a kočky od značky Purina Pro Plan. Svého favorita můžete podpořit i...

2. července 2024,  aktualizováno  15.7 9:31

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

Po ostravské bytovce prošla výraznou proměnou i její městská zahrada

Když se před třinácti lety nastěhovali do čtyřbytového domu s městskou zahradou, vypadal prý jako po válce, koneckonců, můžete se podívat do fotogalerie. Pak dostal před deseti lety novou fasádu a...

19. července 2024

Zahrada zelená i během letních veder? Zalévejte, mulčujte a málo sekejte

Češi milují své zahrady a péče o ně je pro mnohé důležitým koníčkem – zahradničení se věnují tři čtvrtiny z nás. S narůstajícími teplotami však musíme přizpůsobit naše zahradnické techniky, aby naše...

19. července 2024

ANKETA: Vyberte jméno pro luskouní holčičku. Možných variant je pět

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024

Za celosvětový kolaps IT systémů může nečekaně absurdní chyba

Nepovedená aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike způsobila pád počítačů a serverů s operačním...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů,...

Zemřela Shannen Doherty. Hvězda Beverly Hills 90210 podlehla rakovině

Po téměř deseti letech boje s rakovinou zemřela americká herečka Shannen Doherty, informují média. Proslavil ji seriál...

Princezna Kate přišla s dcerou na Wimbledon, setkala se i s Krejčíkovou

Princezna Kate (42) přišla na mužské finále letošního Wimbledonu spolu se svou dcerou Charlotte (9). V zákulisí se...

Piju každý den. Dřív nebo později se upiju k smrti, líčí bývalý fotbalista Fenin

Fotbalista Martin Fenin (37) neprožívá nejlepší období. Nejen, že mu nevyšlo manželství s policistkou Beatou, se kterou...