Středa 22. března 2023, svátek má Leona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. března 2023 Leona

Na přípravu zauzené křepelky na Vysočině použili seno, smůlu i foie gras

  22:25
Křepelka je takové malé nic, ale v kuchyni z ní lze vykouzlit voňavé mistrovské dílo, přesvědčili se šéfkuchaři Přemysl Forejt a Radek Kašpárek, když je kolega Jan Punčochář přivezl na farmu a hotel Horní Dvůr. Představil jim nejen kuchaře, farmáře a hoteliéra Radka Buřvala, ale i jeho vyhlášenou křepelku.

Libor Buřval popsal začátky dnes vyhlášené restaurace, kdy si se ženou představovali, jak si v okolí najdou ty nejlepší dodavatele masa. Nenašli. Takže navázal na svůj vesnický původ a postupně začali sami chovat ovce, krávy i přeštická prasátka, takže na dvoře jim to dnes bučí, béká, chrochtá i kdádá.

Když vybírali do své kuchyně drůbež, koupil si od kamaráda i pár křepelek a pak prý v kuchyni měsíce vymýšleli a zkoušeli recepty. Až došli k tomu, že nejlepší bude recept na křepelku od Liborovy babičky: křepelka nadívaná a zauzená. A ukázalo se, že ta se opravdu trefila hostům do chuti. Není divu, podívejte se na úvodní video.

Právě tuto legendární křepelku Přemek Forejt a Radek Kašpárek ochutnali a byli z té vůně a chuti úplně unesení. V tu chvíli je měl Jan Punčochář doslova na lopatě, stačilo jim už jen zadat úkol. A věděl, že pro jeho splnění udělají cokoliv a ještě si venkovní vaření užijí.

Oba špičkoví kuchaři se vrhli do vaření po hlavě, protože motivace byla obrovská. Kdo prohraje, bude spát při společných cestách ve stanu či v přívěsu uprostřed, a mezi dvěma chlapy fakt nechce spát nikdo.

Soutěživý Radek Kašpárek měl okamžitě jasno, že vsadí na jistotu. Při uzení křepelku ovoněl jehličím a smůlou, což se mu sice málem vymstilo, ale dokázal z toho vybruslit. Hlavně ovšem sáhl po foie gras, tučných drůbežích játrech, kterými se rozhodl nejen vyfutrovat porci křepelky, ale připravil z nich i neodolatelné glazé.

Přemek Forejt si recept za pochodu stále promýšlel.

Radek Kašpárek při servírování menu z křepelky

To Přemek Forejt pomaličku rozmýšlel, jako suroviny použije, aby byly místní, respektive z oblasti, kde křepelka žije. A tak se mezi jeho ingrediencemi objevilo mj. seno, topinambury, hroznové víno či voňavé bylinky a luční květiny.

A zatímco Přemek se rozhodl připravit křepelky čtyři, přece jen jsou maličké a potřebuje dát ochutnat hned několika lidem, Radek Kašpárek zariskoval a připravoval křepelky pouze dvě. I v tomto směru sázel na tučná jatýrka, což i Honza Punčochář v legraci označil za prasárnu.

A od koho nakonec chutnala zauzená křepelka lépe? Od Radka a Přemka ochutnávali Liborovi hosté, kteří dobře znají tu podle receptu jeho babičky. A nadšeni byli z obou skvostně naservírovaných menu.

Křepelka s kachními játry (Kašpárek)

Křepelku Přemek Forejt doudil na stole.

A ještě gáblík ke křepelce (Forejt)

Radek křepelky naservíroval s glazurou ze švestek a jablek a celé to postavil na čerstvém chřestu, liškách z místního lesa a opečeném plátku kachních jater. Omáčku měl ze šalotky, bílého vína a foie gras. Přemka prý při přípravě křepelek zase nejvíc inspirovala louka, na níž oba vařili, takže použil místní seno na zauzení a porce křepelky efektně doudil pod skleněným poklopem i na stole. Omáčku připravil z hroznů a medu, který si sám stáčel, a pokrm dále doplnil pečenými šalotkami a polními květy.

O výhře nakonec tak trochu symbolicky rozhodla Liborova babička, která strávila celá život v kuchyni jako kuchařka. A nedá dopustit na zauzenou křepelku svého vnuka. „Ať nejiš aj ty pařáty. Pozor, ať ti to nevostane v krku,“ upozorňovala při ochutnávání své spolustolovníky. A nebrala si servítky, moderní servírování ji nijak neoslnilo. Na rozdíl od Radkových kachních jater. Takže opět vyhrálo Radkovo menu v poměru hlasů 3:1.

Autor:
  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

Sněžnice se v mžiku změní v lyže. Trnuli jsme, zda nápad zaujme, říká tvůrce

Premium Student architektury Vojta Veverka společně se svým bratrem Ondřejem jsou nadšenci pro zimní turistiku. Vždycky je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Kde se vyrábějí české mince?

Megahra iDNES.cz je v plném proudu, ale protože nám v redakci „zbyla“ ještě jedna zlatá mince s hodnotou bezmála třicet...

Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů

Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla...

Pro domácnost vybírejte netoxické materiály. Od podlahy, malby až po nábytek

Podle Světové zdravotnické organizace trávíme až 90 % našeho času uvnitř budov. Proto je nesmírně důležité udržovat...

Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích

Když začal v roce 2009 v pořadu Ano, šéfe! rozkrývat hrůzy v kuchyních a na talířích tuzemských restaurací, ani se mu...

Recept na lahodné brownie plné čokolády, jak ho peče Josef Maršálek

Kdo by nemiloval čokoládu, užít si její plnou chuť je prostě pro většinu z nás zážitek. Ne náhodou jsou kakaové boby...

Karamel bez připáleného hrnce? Vyzkoušely jsme Salko Karamel
Karamel bez připáleného hrnce? Vyzkoušely jsme Salko Karamel

V redakci všechny milujeme slaný i sladký karamel, ale jeho příprava se někdy podobá trestu. Karamel se snadno přichytí na dno hrnce a nepomůže ani...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Herec Gene Hackman se po letech ukázal na veřejnosti

V důchodu je už skoro dvacet let. Svůj poslední film Starosti starosty natočil v roce 2004. Herec Gene Hackman (93) se...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...