Středa 20. října 2021, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 20. října 2021 Vendelín

Vaření na ohni je opravdu umění, uznali Kašpárek s Punčochářem

  22:25
„Jeřabiny si vem, já si vezmu maso,“ reagoval otevřeně Radek Kašpárek na obdiv Honzy Punčocháře nad tepelně upravenými divokými plody, když Přemek Forejt nadzvedl poklici ukrývající dančí maso připravené na otevřeném ohni. Hugo Hromas, který tuto pochoutku připravil, byl na verdikt věhlasných šéfkuchařů zvědav.

V rámci cestování po kulinářsky zajímavých místech po celé naší republice a natáčení pořadu Souboj na talíři vzal Přemek Forejt své kolegy porotce ze soutěže Masterchef Česko do proslulé osady Ztracenka. Aby jim představil právě Huga Hromase, mistra vaření na otevřeném ohni, a pohodové klidné místo bez signálu, které má rád.

A křehké šťavnaté maso z daňka doplněné morkem z dančích dlouhých kostí, zauzenou paprikou, pečeným lilkem a jeřabinami mlsné jazýčky obou pražských šéfkuchařů naprosto nadchlo. V tu chvíli ještě zdaleka netušili, co takové opravdové vaření na ohni obnáší. Ovšem brzy si to zkusili sami.

Čekal je stejně jako v předchozích dílech televizní show duel ve vaření. A na ohni. Všichni tři se tak díky výletu do lesní osady vrátili do časů, kdy jezdili na tábory se skautem, což se při rozdělávání ohně v divočině hodí. Navíc si museli Radek s Honzou nejprve připravit i dřevo, a pak ještě ve stodole rozbourat daňka, aby vůbec měli z čeho vařit.

„Otevřený oheň je další rozměr kočovného způsobu vaření, který ti dává nezávislost,“ popsal Hugo Hromas, jak své vaření na ohni vnímá. Kdysi totiž s sebou vozil plynové bomby a vařiče, což bylo dost omezující. „Byla to jistota. Ale vařily málo, stačilo, aby zafoukal vítr, a všechno se to táhlo.“

„Pokud porazím Honzu ve zvěřině, na otevřeném ohni, tak si budu moct fakt poklepat na rameno,“ viděl docela bledě svoje šance proti Honzovi Punčochářovi Radek Kašpárek, rozhodl se ovšem bojovat a nic nepodcenit a vrhl se na přípravu daňčího perkeltu z kýty. Postavil ho na rajčatech, zauzené paprice, čerstvé paprice, špeku, česneku a cibuli, kachním sádle, bílém víně. Prostě Kašpárkův perkelt. A ještě upekl dančí hřbet a k tomu připravil tři omáčky.  A křupavé placky lavaš pečené na ohni.

Radek Kašpářek připravoval perkelt z kýty.
Kašpárkův naprosto dokonalý perkelt
Radkův hřbet z daňka

Honza Punčochář se rozhodl vsadit na českou klasiku, tam se cítí jistý v kramflecích, a připravil z daňčího masa domácí klobásky na pivě, podávané s dančím ragú na víně a pivě. A ještě pečený hřbet a placky z brambor pečených na ohni. Stačilo to v souboji s Kašpárkovým perkeltem?

Ochutnával Hugo a jeho štamgasti. „Jsem z toho úplně paf,“ smekl Hugo vlastně úplně nad každým chodem obou kuchařů. U Radkových omáček ho ovšem nadchla kombinace jalovce a koriandru a jeho perkelt označil za útok na nejnižší pudy, protože v ústech rozehraje naprosto dokonalou kombinaci chutí. A zřejmě nebyl sám, protože Radkovo jídlo získalo tři body ze čtyř. Honza tak byl odsouzen zazpívat večer u ohně Stánky, nicméně stejně si je Přemek s Radkem střihli s chutí s ním.

Honza Punčochář plánuje své lesní menu.
Honza Punčochář spoléhal na českou klasiku, takže se pustil do domácích dančích...
Punčochářovy dančí klobásky s dančím ragú a pečený hřbet

Kašpárek s Punčochářem ze Ztracenky odjížděli bohatší o zážitek z vaření v lese, i s využitím v přírodě dostupných surovin. Oba si navíc vyzkoušeli své sofistikované vaření v kombinaci s otevřeným ohněm, což nebyla žádná legrace. Často při tom nevěděli, kde jim hlava stojí. Ale zvládli to. Les sice není špičkově vybavená profi kuchyň, ale má kouzlo.

Autor:
  • Nejčtenější

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Adepti na Masterchefa nakrmili ženicha Berkyho, následovala sladká výzva

Kuchař má ve svých rukou svatební den. Může jej podtrhnout a povýšit, ale také zkazit. Naplno si to uvědomili i letošní...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují. Šéfkuchař Martin Kortus...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Vařit jsem se naučil až během natáčení, říká loňský vítěz MasterChef

Nejlepší čeští amatérští kuchaři opět zápolí o titul v show MasterChef Česko. Poslednímu vítězi Romanu Stašovi triumf...

VIDEO: Ovčí mozečky nebo vařené dršťky. V Madridu umějí vařit ze zbytků

Andrew Zimmern se rozhodl prozkoumat, jak se v jednotlivých lokalitách světa pokoušejí vrátit k tradičnímu způsobu...

Koupání je legrace. Zvlášť, když voda šumí, bublá a je barevná
Koupání je legrace. Zvlášť, když voda šumí, bublá a je barevná

Večerní hygiena je důležitá. A co teprve u dětí, které přes den nemyslí na to, že se nemají umazat. Jak zařídit, aby se děti do vany těšily a vy...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...