Pondělí 20. března 2023, svátek má Světlana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. března 2023 Světlana

Vaření na ohni je opravdu umění, uznali Kašpárek s Punčochářem

  22:25
„Jeřabiny si vem, já si vezmu maso,“ reagoval otevřeně Radek Kašpárek na obdiv Honzy Punčocháře nad tepelně upravenými divokými plody, když Přemek Forejt nadzvedl poklici ukrývající dančí maso připravené na otevřeném ohni. Hugo Hromas, který tuto pochoutku připravil, byl na verdikt věhlasných šéfkuchařů zvědav.

V rámci cestování po kulinářsky zajímavých místech po celé naší republice a natáčení pořadu Souboj na talíři vzal Přemek Forejt své kolegy porotce ze soutěže Masterchef Česko do proslulé osady Ztracenka. Aby jim představil právě Huga Hromase, mistra vaření na otevřeném ohni, a pohodové klidné místo bez signálu, které má rád.

A křehké šťavnaté maso z daňka doplněné morkem z dančích dlouhých kostí, zauzenou paprikou, pečeným lilkem a jeřabinami mlsné jazýčky obou pražských šéfkuchařů naprosto nadchlo. V tu chvíli ještě zdaleka netušili, co takové opravdové vaření na ohni obnáší. Ovšem brzy si to zkusili sami.

Čekal je stejně jako v předchozích dílech televizní show duel ve vaření. A na ohni. Všichni tři se tak díky výletu do lesní osady vrátili do časů, kdy jezdili na tábory se skautem, což se při rozdělávání ohně v divočině hodí. Navíc si museli Radek s Honzou nejprve připravit i dřevo, a pak ještě ve stodole rozbourat daňka, aby vůbec měli z čeho vařit.

„Otevřený oheň je další rozměr kočovného způsobu vaření, který ti dává nezávislost,“ popsal Hugo Hromas, jak své vaření na ohni vnímá. Kdysi totiž s sebou vozil plynové bomby a vařiče, což bylo dost omezující. „Byla to jistota. Ale vařily málo, stačilo, aby zafoukal vítr, a všechno se to táhlo.“

„Pokud porazím Honzu ve zvěřině, na otevřeném ohni, tak si budu moct fakt poklepat na rameno,“ viděl docela bledě svoje šance proti Honzovi Punčochářovi Radek Kašpárek, rozhodl se ovšem bojovat a nic nepodcenit a vrhl se na přípravu daňčího perkeltu z kýty. Postavil ho na rajčatech, zauzené paprice, čerstvé paprice, špeku, česneku a cibuli, kachním sádle, bílém víně. Prostě Kašpárkův perkelt. A ještě upekl dančí hřbet a k tomu připravil tři omáčky.  A křupavé placky lavaš pečené na ohni.

Radek Kašpářek připravoval perkelt z kýty.
Kašpárkův naprosto dokonalý perkelt
Radkův hřbet z daňka

Honza Punčochář se rozhodl vsadit na českou klasiku, tam se cítí jistý v kramflecích, a připravil z daňčího masa domácí klobásky na pivě, podávané s dančím ragú na víně a pivě. A ještě pečený hřbet a placky z brambor pečených na ohni. Stačilo to v souboji s Kašpárkovým perkeltem?

Ochutnával Hugo a jeho štamgasti. „Jsem z toho úplně paf,“ smekl Hugo vlastně úplně nad každým chodem obou kuchařů. U Radkových omáček ho ovšem nadchla kombinace jalovce a koriandru a jeho perkelt označil za útok na nejnižší pudy, protože v ústech rozehraje naprosto dokonalou kombinaci chutí. A zřejmě nebyl sám, protože Radkovo jídlo získalo tři body ze čtyř. Honza tak byl odsouzen zazpívat večer u ohně Stánky, nicméně stejně si je Přemek s Radkem střihli s chutí s ním.

Honza Punčochář plánuje své lesní menu.
Honza Punčochář spoléhal na českou klasiku, takže se pustil do domácích dančích...
Punčochářovy dančí klobásky s dančím ragú a pečený hřbet

Kašpárek s Punčochářem ze Ztracenky odjížděli bohatší o zážitek z vaření v lese, i s využitím v přírodě dostupných surovin. Oba si navíc vyzkoušeli své sofistikované vaření v kombinaci s otevřeným ohněm, což nebyla žádná legrace. Často při tom nevěděli, kde jim hlava stojí. Ale zvládli to. Les sice není špičkově vybavená profi kuchyň, ale má kouzlo.

Autor:
  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

Sněžnice se v mžiku změní v lyže. Trnuli jsme, zda nápad zaujme, říká tvůrce

Premium Student architektury Vojta Veverka společně se svým bratrem Ondřejem jsou nadšenci pro zimní turistiku. Vždycky je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Kde se vyrábějí české mince?

Megahra iDNES.cz je v plném proudu, ale protože nám v redakci „zbyla“ ještě jedna zlatá mince s hodnotou bezmála třicet...

Revma vzniká v plicích. Nyní došlo ke zlomu v léčbě, říká profesor Vencovský

Premium Bolest, ztuhlost, otoky a deformace kloubů, především na rukou. Tak si většina lidí představuje revmatoidní artritidu,...

Nový trik exekutorů: věřitel se za jednu korunu může hojit na dlužníkovi

Premium Exekutoři a věřitelé našli způsob, jak zůstat s dlužníkem ve hře o splacení dluhu, i když podle zákona mají exekuci...

V Česku neměl šanci, v cizině metastázy zmizely. Léčbu hradí pojišťovna

Premium Na rakovinu prostaty umírá v Česku asi 1 500 mužů ročně. Když vyčerpají všechny metody léčby, nezbývá jim než čekat na...

Zápach a vyšší spotřeba. To vás čeká, když pravidelně nebudete čistit troubu

Špinavá trouba není nic pěkného. Ulpělé nečistoty a přiškvařené cákance však nejsou jen věcí estetiky. Staré zapečené...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

Pro domácnost vybírejte netoxické materiály. Od podlahy, malby až po nábytek

Podle Světové zdravotnické organizace trávíme až 90 % našeho času uvnitř budov. Proto je nesmírně důležité udržovat...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není žádná rychlovka, ale...

Jak naplno využít příspěvek od zdravotní pojišťovny?
Jak naplno využít příspěvek od zdravotní pojišťovny?

Připravit se na příchod miminka je poměrně náročné, a to i po finanční stránce. Věděli jste, že vám pomůže vaše zdravotní pojišťovna? Ta umožňuje...

Vypadni z pódia, pleskla Avril Lavigne polonahou aktivistku přes prsa

Avril Lavigne pobavila diváky na předávání cen Juno, kanadské obdoby Brit Awards. Ve chvíli, kdy přebírala svou cenu...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Herec Gene Hackman se po letech ukázal na veřejnosti

V důchodu je už skoro dvacet let. Svůj poslední film Starosti starosty natočil v roce 2004. Herec Gene Hackman (93) se...

Bez milionu pro mercedes nelez. V testu autodealerů jsme skončili na rohožce

Exkluzivně Kvůli ekonomické nejistotě se Češi do nákupu nového vozu nehrnou. Mnohým autosalonům jako by na tom pramálo záleželo,...

Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za...