Vaříme s profesionály
Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku
Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...
Dejte si ji klidně jako řízek. Hlíva je dokonalý elixír, nakopne imunitu
Její blahodárné účinky znali už dávno v Číně, využívali je také staří Římané, přesto ji trochu přehlížíme. Ochutnejte ji i vy, můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, dokonce si ji i sami...
Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík
„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá...
Ostrost a profesionalita ke kuchyni patří, říká Kašpárek jako český Ramsay
Prokázat šéfovskou ostrost, tlak na výkon i kvalitu a současně sounáležitost s týmem, s nímž vám jde o to samé. Není to snadné, zkusili jste si to někdy? Pak se jistě dokážete vcítit do pocitů...
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha svatého, a proto znamení svatodušních svátků. Stejně jako u panettone se jedná o pečivo z dlouze...
KVÍZ: Co víte o půstu před Velikonocemi? Naši předci maso uměli nahradit
Půst je hodně skloňovaná veličina – dáváte si přerušovaný s časovými okny pro jídlo, či raději tradiční, bez sousta po celý den? A nebo právě zkoušíte ten předvelikonoční jako naši předci? Tedy...
Zbyly vám tortilly a máte po ruce pár jablek? Připravte skvělý dezert
Jablka se skořicí patří k zimě v Česku zcela neodmyslitelně, obojí je dostupné a ve vzájemné kombinaci to skvěle chutná. Spojení s tortillou sice může vypadat trochu paradoxně, nicméně dejte tomu...
Amatéry si Maršálek s Landovou prověřili na kokoskách. Zkuste si je upéct
Že vás i doma po léta pečený dezert může v soutěži Peče celá země doslova vypéct, to si vyzkoušela amatérka Lenka na chlebíčku nebo zkušená pekařka Martina, která doma opravdu peče kokosky. Naopak se...
Vánoce by se neměly brát zbytečně vážně, je to jedna večeře, říká Pohlreich
Co udělat pro to, aby se z kuchyně během vánočních svátků nestalo peklo, k tomu toho Zdeněk Pohlreich už natočil a řekl spoustu. Osobně si vyškrtává všechno z kalendáře už poslední týden předtím.
Pusťte si dýně do kuchyně. Poradíme, jak se v nich vyznat a co s nimi
Je toho opravdu hodně, co můžete z dýně připravit. Uvaříte z ní skvělou polévku nebo ji ugrilovanou můžete podávat jako přílohu k masu. Báječný je i dýňový džem nebo čatní. Pokud sháníte dokonalou...
Pohlreichův cukrář sladil pro Masterchefa české chutě: mák a slivovici
Když dokonalá a jemná italská cukrařina vezme typicky české suroviny jako jsou švestky, slivovice a mák a spojí je s bílou čokoládou, italskou zmrzlinou a lehkostí obsahu i formy, dostane vás do...
Zase králík? Tipy nejen od jihočeského šéfkuchaře, jak ho v kuchyni zkrotit
V posledním letošním dílu kulinářské road show Souboj na talíři zamířili Jan Punčochář a Přemek Forejt pod taktovkou Vojty Kotka do Aleniny Lhoty v jižních Čechách. Nasměrováni nadšeným golfistou i...
Béleše, to jsou povidla a mák. Punčochář přidal zmrzlinu ze srnčích kostí
Jako výsostně skvostné označila paní Káčerová béleše Honzy Punčocháře připravené ve fikané sladko-slané kombinaci. A na Slovácku umí um ocenit, ač během vaření v rámci Souboje na talíři doslova...
Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby
Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj pyšní. Stačí zamířit do rodného domu Gustava Mahlera kousek od Humpolce, do...
Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk
Houbaři mají sezonu, někde to jsou žně, někde se na ně teprve čeká. Nicméně na téma houbové omáčky, na to slyší všichni, proto Robert Mikluš – vášnivý kuchař a houbař – právě na takovou lahůdku...
Zápasník MMA rozebral španělského ptáčka, Punčochář papriku, Forejt segedín
Rozpadající se dvorek ve Veverských Knínicích na Brněnsku byl cílem dalšího dílu kuchařské road show Souboj na talíři, který se v této sezoně musel obejít bez Radka Kašpárka. Vaří tedy pouze Jan...
Jak něžně zabít kapra? MasterClass Jirky Hrachového nejen pro masterchefy
Nový ročník Masterchefa kolem soutěžících rozhodně nenašlapuje po špičkách. V kuchyni se ještě pořádně nerozkoukali a už si museli poradit s živou rybou. Na druhou stranu byli finalisté kuchařské...
Lahodný bůček v karamelu, beze zbytku podle Rychvalského. Využijete i kůži
Bůček v karamelu s chipsy z vařené, sušené a smažené kůžičky. Voňavý a lahodný příklad, jak uvařit dobře, z levného kusu masa a zužitkovat z něj vše.
Podle Maršálkovy finty upečete skvělý kubánský dort z litého těsta
Co víc by mohlo patřit k cukrařině než načančaný dort. Vždyť je to disciplína sama o sobě a ne každá domácí pekařka si ně něj troufne. Zase tak složité to však není a cukrář Josef Maršálek nemá...
Nebojte se listového těsta. Příprava trvá jen čtvrt hodiny čistého času
Domácí listové těsto je tisíckrát lepší než kupované. Přitom obsahuje jen pár základních surovin a žádné stabilizátory, průmyslové tuky a další sloučeniny, které najdete v některých kupovaných...
Recept na lahodné brownie plné čokolády, jak ho peče Josef Maršálek
Kdo by nemiloval čokoládu, užít si její plnou chuť je prostě pro většinu z nás zážitek. Ne náhodou jsou kakaové boby nazývány pokrmem bohů. Dezertů z kakaa či čokolády se dá připravit řada, stačí...
Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů
Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla nebo třeba ovoce s drobenkou? Cukrář Josef Maršálek prozradil skvělý fígl, který...
Z bílků Maršálek peče ježky ze švýcarského sněhu s pařížskou šlehačkou
Dělali jste třeba žloutkový krém na buchtičky a zbyly vám bílky? Podle cukráře Josefa Maršálka je sice může až tři měsíce uchovávat v mrazáku, nicméně jednou je stejně budete muset zpracovat. A...
Nejvíc nadýchané buchtičky s krémem na planetě Zemi. Podle Maršálka
Kdo by si z dětství nepamatoval buchtičky s krémem jako jedno z nejoblíbenějších jídel ze školní jídelny. Podobně jsou na tom i Tereza Bebarová a cukrář Josef Maršálek, který podle svých slov nabízí...
Nefalšovaný makový frgál podle Maršálka, jako byste ho lopatou sázeli
Zlepšuje paměť, zahání deprese a nespavost a je snad nejbohatším zdrojem vápníku. Navíc má specifickou chuť, proto ho tak milují nejen v buchtách i koláčích cukráři, pekaři i konzumenti. Máku se...
Jak na povidlové buchty podle Maršálka, aby správně kynuly a voněly
To takhle vezmete kilo hladké mouky a kostičku droždí a proměníte je svým umem v pekáč buchet, plech mrkvánků a ještě v pořádnou porci zelných koláčů. Tedy pokud si necháte poradit, jak zvládnout...
Mladí vědci přišli na to, jak při vaření těstovin ušetřit polovinu energie
Těstoviny neboli pasta jsou něco jako italský národní poklad, takže není pochyb o tom, že každý pokus o jejich „prznění“ bude náležitě odsouzen a potrestán. Musí být zkrátka kvalitní, uvařené v...
Pohlreich natáčí novou show. Podobně jako Ramsay hledá neprovařené restaurace
Zdeněk Pohlreich rozhodně nezahálí, i když už vařečku po padesáti letech v oboru v podstatě odložil. S novým rokem kývl na spolupráci s Novou, a společně tak trochu otočí naruby pořad Ano, šéfe! Z...
Servírovali jsme do pastiček na myši, vzpomíná Jan Vorel. Chystá food truck
Ve známé televizní soutěži Masterchef Česko 2019 „si vyvařil“ druhé místo, a to už je co říct. Zkušenosti z provozu pak získal po boku Přemka Forejta v jeho olomouckém Entrée a živí se jako kuchař....
Vánoční pralinky z vlastní dílny. Vyzkoušejte kuchyňskou vyšší dívčí
Máte už uklizeno a vše nakoupeno na Štědrý večer? Pak si můžete udělat radost, pustit se do experimentování a zkusit si vyrobit nádherné pralinky, které se budou vyjímat na stole jako překvapení a...
Kdo v kuchyni neudrží krok s Kašpárkem, nepatří do finále Masterchefa
Televizní soutěž Masterchef Česko 2022 se blíží do finále a přitvrzuje. Boj o finálovou trojku rozhodovaly víceméně náhoda v kombinaci se znalostmi, kdo ovšem poté nepostoupil na balkon, čekala ho...
Mistrovská práce s čokoládou vygenerovala finálovou pětku Masterchefa
Zreplikovat dezert v podobě plněné skořápky kokosového ořechu z dílny zakladatelky cukrářské akademie a cukrářky Národního týmu kuchařů a cukrářů Heleny Fléglové? To byla pro posledních šest...
Streetfood v Českém ráji, to je třeba jehněčí kotletka Na dvou kolech
Párek v rohlíku, sekanou v housce, maximálně tak ještě bramborák. To očekáváte někde u stánku na cestách po vlastech českých. Jaké bylo překvapení Jana Punčocháře, když v Českém ráji narazil s...
Žemlovku ve Varech povýšili na lahůdku. Skvělá je i s hříbky a karamelem
Trio Forejt, Punčochář a masterchef Staša absolvovali v rámci Souboje na talíři další štaci. Karlovy Vary. Vařili, respektive pekli, přímo na kolonádě, a to během letošních letních veder. Vyzyvatelem...
Punčochářovy kapří hranolky a škvarky versus Forejtův kapr po japonsku
Kapr na talíři? Tak maximálně o Vánocích, má to nastaveno většina z nás. Přitom se kapr v české kuchyni dřív docela používal, konstatuje kuchařka Anna Vejvodová z táborského bistra a vinného baru...
Aby vám dršťky nesmrděly, musíte je navonět, radí Punčochář i Kašpárek
Každý kousek masa z dobře živené krávy by měl kuchaře lákat, aby z něj na talíř vydoloval co nejvíc. I kdyby to měly být třeba dršťky. S těmi si na Angusfarm v Soběsukách umí pohrát šéfkuchař...