Piknik může být i tematicky zaměření (třeba s mexickými pokrmy), můžete si ho užít i třeba jako netradiční oslavu narozenin. V úvahu připadá i piknik svatební, oblíbený hlavně v zahraničí. A pokud chcete poznat pravý význam slova romantika, roztáhněte si deku při západu slunce na místě s romantickým výhledem.
Základem správného pikniku jsou dobří přátelé, velká deka a kvalitní jídlo. Vybírejte netučné, lehké potraviny. Dávejte pozor na to, aby neměly tendenci se zkazit. Vyhněte se mléčným výrobkům, majonézám, těžké smetaně. Pozor i na máslo, rozteče se vám. Riziko představuje i maso, hlavně mleté a ryby, které se rychle kazí. Je proto lepší maso přenášet v termotašce.
Místo svíčkové křupavá bageta
Svíčková s knedlíkem by jistě potěšila kdejakého jedlíka. Půvab mají ale spíše lehce stavitelná jídla, která chutnají i studená. Takže místo vepřového vrabce se zelím zkuste raději slabý plátek pečeného vepřového či hovězího masa okořeněného bylinkami.
Masožravce potěší i pečené kuře, dobře chutná také krůtí maso. Jako přílohu zvolte těstovinový salát. Klasikou zůstává pečivo - místo plátku Šumavy sáhněte do regálu pro ořechový nebo celozrnný chléb, vypečenou francouzskou bagetu nebo ciabattu.
V teple osvěží zase plátky cukrového melounu a ananasu, který nahradí i sladkou čokoládu. Ta by se vám beztak v teple roztekla. S tím počítejte i při přípravě dezertů, upečte raději ovocný koláč, sněhové pusinky, klasickou bábovku nebo třeba muffiny. V přírodě můžete hodovat i u slaných koláčů, plněných třeba špenátem a kozím sýrem.
K zobání potěší dýňová semínka nebo oříšky, potěší předem nakrájené ovoce (ocení ho nejen děti), kousky zeleniny zase smáčejte v rajčatovém dipu. Oberte hroznové víno, pro gurmány připravte ochutnávku sýrů a klobásek, vezměte s sebou skleničku fíkové marmelády.
Pivo na piknik nepatří, daleko lepší je sklenka vína. Další alkoholickou variantou je svěží ovocná bowle, gentlemani s sebou zase určitě přibalí do košíku i láhev sektu. Namísto klasické minerálky si dejte práci s přípravou domácího ledového čaje nebo čerstvou malinovou šťávu. Koupit můžete i bio mošt.
Až spořádáte všechny dobroty, neuškodí trocha pohybu. Co třeba oprášit badmintonové pálky? Nebo zkusit petangue? Pro lenochy je tu nesmrtelné pexeso nebo karty, jen dejte pozor, aby vám je vítr neodfoukl.
Na piknik jsou experti Angličané a Francouzi. Pro své blízké připravují třeba skotská vejce, kuřecí kousky, plněné bagety nebo vaječné sendviče. Nesmí chybět ani jahody. Po lenošení je čas na partičku bridže.
Ať už zvolíte plastové nebo klasické příbory, porcelánové či plastové nádobí, nezapomeňte přibalit jeden velký kvalitní nůž a otvírák na víno.
Pokud to s piknikováním myslíte opravdu vážně, poohlédněte se po stylovém proutěném koši. Prozatím stačí sbalit výbavu do batohu, potraviny radši naskládejte do termotašky nebo termosky, aby zůstaly chladné a svěží.
Nezapomeňte na hromadu ubrousků nebo navlhčených kapesníčků. Milovníkům pohodlí uděláte radost i měkkým polštářkem, deka na poležení by měla být dostatečně velká. A ještě jedno důležité pravidlo - nezapomeňte po sobě uklidit, ať další nadšená parta přátel nemusí hledat místo bez špinavých papírků. Pamatujte i na to, že chlupatí mazlíci nesmí obtěžovat okolí.
A kam si na piknik vyjít? Veskrze kamkoliv. Vyberte si čisté místo, stranou od ruchu i od mraveniště. Usaďte se radši do stínu, ať nechytnete úpal nebo úžeh. Přesto pro jistotu nasaďte na hlavu slamák a na nos brýle. Ještě než rozložíte deku, pořádně se porozhlédněte pod okolí - obzvlášť pokud se v místě venčí pejskové. Vyhněte se i oblastem poblíž stojaté vody, ať vám piknikování nezprotiví komáři. Vybavte se v každém případě radši repelentem.
Poležení na zámku i v městském parku
Hitem jsou pikniky v zámeckých areálech. Pokud si chcete jen užívat a odmítáte se zabývat přípravou, vyjeďte si na piknik na zámek Ctěnice, Jemniště, Červená Lhota nebo Loučeň. O obsah piknikového koše se postará zámecká kuchyně, půjčí vám i deku. Třeba zámek Mcely nabízí lahůdkový koš plný uzeného lososa, francouzských sýrů nebo třeba parmské šunky. Lenošení si užijete v upravených zámeckých zahradách. Navíc při lenošení v trávě nemusíte mít strach ze šlápnutí do čehosi nevoňavého. Přesto psi nevadí, když jsou na vodítku a neruší ostatní.
Za pikniky se po vzoru zahraničních měst bije i Praha. Na webu Čistá Praha je mapa piknikovišť, odkud vás nevyžene nerudný vlastník pozemku. Ke standardnímu vybavení patří třeba i ohniště nebo dřevěné stoly, nechybí ani odpadkové koše. Nejoblíbenějším cílem milovníků dobrého jídla pod modrým nebem je Ladronka, Hvězda a Divoká Šárka. Roztažené deky potkáte třeba i v Chuchli nebo Hostivaři.
Obyvatelé menší měst mají situaci příjemnější - klidné místo v trávě najdou daleko snadněji. První střípky se objevují i na jižní Moravě, v Mikulově si je užijete se sklenkou místního vínka.
I když se slunce objevuje spíše sporadicky, pořád je ještě čas užít si povalování na dece ve volné přírodě. Pikniky jsou ideální variantou, jak strávit babí léto. Není už zase takové teplo, aby se vám roztekl moučník, ale pořád je tak příjemně, že se dá lenošit venku třeba celé sobotní odpoledne.
Francouzská bábovka se slaninou a ořechy
Francouzská bábovka se slaninou a ořechy
500 gramů hladké mouky
300 ml vlahého mléka
150 gramů másla
100 gramů anglické slaniny
30 gramů vlašských ořechů
1 vejce
40 gramů droždí
1 lžička soli
1 lžička cukru
Mouku smícháme se solí, uprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a 5 lžic vlahého mléka. Necháme vzejít kvásek, mezitím si rozpustíme máslo, které necháme zchladnout, a přilijeme ho k mouce, poté přilijeme zbytek mléka a přidáme vejce.
Vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny v teple kynout. Na pánvi vyškvaříme dozlatova slaninu nakrájenou na kostičky a necháme ji vychladnout. Ořechy nahrubo nasekáme. Ořechy a slaninu přidáme do vykynutého těsta, které ještě jednou propracujeme a dáme ho do vymazané a vysypané bábovkové formy. Necháme v teple ještě chvíli kynout a pak pečeme 50 minut v předehřáté troubě.
Slané krekry
balení listového těsta
mák, sezamová semínka, hrubozrnná sůl, paprika, parmezán
Listové těsto rozdělíme na půl a každou půlku rozválíme na pečící papír na plech do tenkého plátu. Okraje zařízneme do pravidelného obdélníku. Těsto mašlovačkou potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme strouhaným parmezánem, sezamovými semínky nebo mákem. Sypat můžete také hrubozrnnou solí nebo sladkou paprikou.
Nejlépe rádýlkem pak plát nakrájíme na proužky, každý z nich na plechu stočíme do vrtule. Krekry pečeme ve středně rozpálené troubě cca 15 minut.
Sendviče s kuřecím masem
4 kousky celozrnného pečiva
dvě barevné papriky
dvě prsa z kuřecího masa
Čerstvé pečivo rozkrojíme, naklademe na něj plátky pečeného nebo grilovaného kuřecího masa. Navrch položíme krátce ogrilovanou nebo v troubě upečenou papriku, z níž sloupneme slupku. Použijeme lehký dresing, například z pikantní hrubozrnné hořčice. Dozdobíme případně bylinkami.
Sendviče s rostbífem
4 kusy pečiva (ciabatta, ciabattový chléb či jakékoli jiné bagetky)
20 gramů rostbífu
rukola
domácí bylinkové máslo
cherry rajčata
Pečivo rozkrojíme a potřeme bylinkovým máslem. Poklademe plátky rostbífu, ozdobíme rukolou a rozkrojenými cherry rajčátky.
Ovocný salát
3 kiwi
hrozen vína bez pecek
2 pomeranče
1/4 vodního melounu
několik snítek máty na ozdobení
Ovoce omyjeme, kiwi a pomeranč oloupeme a vše nakrájíme na menší kousky. Vmícháme jednotlivé kuličky vína, lehce promícháme a dozdobíme několika snítkami čerstvé máty (a sedmikráskami).
Těstovinový salát
250 gramů těstovin
150 gramů krůtího masa
zelenina
Uvaříme podle návodu na obalu těstoviny a necháme je vychladnout. Ogrilujeme plátky osoleného a opepřeného krůtího masa, nakrájíme ho na drobné kousky a přimícháme k těstovinám. Přidáme podle chuti drobnou zeleninu, třeba kukuřici, červenou cibulku nebo zelenou papriku. Ozdobíme bylinkami, vhodná je třeba bazalka.
Borůvkové muffiny
250 gramů celozrnné mouky
250 gramů čerstvých borůvek
půlku prášku do pečiva
2 vejce
150 ml medu
150 ml mléka
100 ml rozpuštěného másla
lžičku skořice
Rozehřejeme máslo, přimícháme k němu tekutý (nebo také rozehřátý) med, poté zašleháme mléko. Do jiné mísy přidáme mouku, zamícháme do ní prášek do pečiva a skořici a poté přilijeme tekutou směs. Pořádně promícháme, do hladkého těsta pak přidáme borůvky a už jen lehce vmícháme. Směsí plníme košíky nebo vymazanou formu - zhruba do 2/3. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi 20 minut.
Ledový čaj
Připravíme si čaj (doporučjeme sypaný zelený) podle návodu na obalu. Osladíme ho třtinovým cukrem.
Necháme ho vychladnout, přidáme pokrájené bio citrony a mátu, případně i nadrcený led.
Můžeme přidat i čerstvé ovoce, osvěží třeba maliny.
Melounová bowle
půl vodního melounu (cca 2-3 kg)
100 gramů cukru
0,75 l vína
minerální voda (cca stejné množství jako vína)
zázvor, máta
Z melounu odstraníme jadérka a nakrájíme na menší kousky. Dáme ho do mísy, zasypeme cukrem a zalijeme polovinou vína. Zakryjeme a necháme v ledničce ochladit. Směsí můžete občas zamíchat. Poté přilijeme zbylé víno, přidáme mátu, zázvor (může být nastrouhaný nebo na jemné plátky). Až těsně před podáváním zalijeme minerální vodu tak, aby meloun byl zatopený.
Všechny recepty jsou rozpočítány pro 4 osoby.