Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

  8:09aktualizováno  8:09
Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger Cuketka vám v přehledném videu vysvětlí, jak s chřestem zacházet v kuchyni na sedm různých způsobů.

Chřest můžete grilovat i restovat na plotně, blanšírovat, vařit i chroupat syrový. Jídla s chřestem jsou lehká, mohou být i sladká, hodí se do salátů a ke grilovanému masu. Konzumací prospějete svým ledvinám a močovým cestám.

Nákup a úprava chřestu

Chřest má na stůl přijít co nejčerstvější, nejpozději do 36 hodin od sklizně, ideální si tedy najděte českého dodavatele. Koneckonců býval lahůdkou už na dvoře Karla IV., opět si našel na česká pole cestu a chřest pěstovaný ve středních Čechách se dokonce pyšní titulem Regionální potravina. 

V dubnu začala sezona chřestu bílého, pěstovaného bez přístupu světla, začátkem května už se na pultech objevil i špargl zelený. Chřestová sezona končí 24. června na Svatého Jana. Několik chřestových týdnů je tedy před námi, takže při nákupu byste měli vědět, že stonky čerstvého chřestu o sebe typicky vržou, jsou křehké a dole na řezu nesmí být příliš zaschlé.

Dva typy chřestu

Bílý chřest si můžete dát jen tak čerstvý, pouze odkrojíte spodní dřevnatou část a výhonek oloupete. Skvěle chutná s vajíčky, bramborami, máslem, mlékem, sýry, rybami či telecím masem.

U zeleného chřestu se spodní dřevnatá část lehce odlamuje, oloupat ho můžete, ale nemusíte. Snese výraznější chuťové kombinace, takže se nemusíte bát chilli, česneku nebo zázvoru. Dokonce se připravuje i na sladko, přidává se do moučníků s jahodami či rebarborou.

Bílý chřest by neměl jít vůbec ohnout, jinak to znamená, že je zaschlý. Zelené výhonky se lehce ohnout dají, ale mají mít lesklý povrch a pěkně uzavřené hlavičky. Jako čerstvá jarní zelenina s velkým podílem vody je chřest dietní a obsahuje hodně vlákniny, vitamínů či selenu.

Pokud má mít zelený chřest jemnou chuť zeleného hrášku, potřebuje co nejjemnější úpravu. A když překonáte případné zábrany a začnete s přípravou chřestu i experimentovat třeba jako Cuketka, vykouzlíte z něj lahůdku, na kterou se budete po zbytek roku těšit.   

Recept na grilovaný, šťavnatý a sladký chřest

Na následující způsob úpravy chřestu na grilu Cuketka přišel při náhodném zpracování zbytků chřestových stonků při klasickém grilování a dnes je na něj pyšný a nedá na něj dopustit.

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Sladký grilovaný chřest

„Ta proměna chřestu je totiž natolik zásadní, že ho možná napoprvé ani nepoznáte. A podle mě dokáže k chřestu přitáhnout i ty největší opozdilce a remcaly,“ konstatuje se zadostiučiněním.

Postup je přitom naprosto triviální, potřebujete pouze 500g balíček chřestu (ideálně bílý i zelený), sůl, pepř a kvalitní olivový olej. Zelený chřest - který nemusíte ani loupat, jen odlomíte spodní dřevnatou část stonku - nastrouháte škrabkou na stuhy podle úvodního videa. V případě bílého chřestu výhonky nastrouháte škrabkou hned po oloupání. 

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Nastrouhané stuhy hodíte v tenké vrstvě na rozehřátý gril nebo grilovací pánev a chvíli počkáte, až se chřest na několika místech přichytne do černa. Pak ho hned stáhnete, dáte do mísy, dochutíte solí, pepřem a panenským olivovým olejem, zakryjete a necháte pár minut dojít.

Budete mile překvapeni, jak může být chřest šťavnatý a sladký. Úplně změkne, neuvěřitelně zesládne a do okolí pustí všechnu voňavou šťávu. „Ve finále jsem recept ještě trochu vyladil a kombinuji chřest grilovaný - tedy více kouřový - i chřest čerstvý, tedy čistě jen sladký. Teplo z grilovaného chřestu a přidaná sůl totiž stačí tak akorát na to, aby změklo obojí,“ konstatuje spokojeně foodbloger.

Autoři:

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

VIDEO Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní...

Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

Křupavé crostini s grilovaným lilkem, rajčaty, mozzarelou a ančovičkami. A...

VIDEO Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu....

  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Najdete na iDNES.cz