Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

  8:09aktualizováno  8:09
Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger Cuketka vám v přehledném videu vysvětlí, jak s chřestem zacházet v kuchyni na sedm různých způsobů.

Chřest můžete grilovat i restovat na plotně, blanšírovat, vařit i chroupat syrový. Jídla s chřestem jsou lehká, mohou být i sladká, hodí se do salátů a ke grilovanému masu. Konzumací prospějete svým ledvinám a močovým cestám.

Nákup a úprava chřestu

Chřest má na stůl přijít co nejčerstvější, nejpozději do 36 hodin od sklizně, ideální si tedy najděte českého dodavatele. Koneckonců býval lahůdkou už na dvoře Karla IV., opět si našel na česká pole cestu a chřest pěstovaný ve středních Čechách se dokonce pyšní titulem Regionální potravina. 

V dubnu začala sezona chřestu bílého, pěstovaného bez přístupu světla, začátkem května už se na pultech objevil i špargl zelený. Chřestová sezona končí 24. června na Svatého Jana. Několik chřestových týdnů je tedy před námi, takže při nákupu byste měli vědět, že stonky čerstvého chřestu o sebe typicky vržou, jsou křehké a dole na řezu nesmí být příliš zaschlé.

Dva typy chřestu

Bílý chřest si můžete dát jen tak čerstvý, pouze odkrojíte spodní dřevnatou část a výhonek oloupete. Skvěle chutná s vajíčky, bramborami, máslem, mlékem, sýry, rybami či telecím masem.

U zeleného chřestu se spodní dřevnatá část lehce odlamuje, oloupat ho můžete, ale nemusíte. Snese výraznější chuťové kombinace, takže se nemusíte bát chilli, česneku nebo zázvoru. Dokonce se připravuje i na sladko, přidává se do moučníků s jahodami či rebarborou.

Bílý chřest by neměl jít vůbec ohnout, jinak to znamená, že je zaschlý. Zelené výhonky se lehce ohnout dají, ale mají mít lesklý povrch a pěkně uzavřené hlavičky. Jako čerstvá jarní zelenina s velkým podílem vody je chřest dietní a obsahuje hodně vlákniny, vitamínů či selenu.

Pokud má mít zelený chřest jemnou chuť zeleného hrášku, potřebuje co nejjemnější úpravu. A když překonáte případné zábrany a začnete s přípravou chřestu i experimentovat třeba jako Cuketka, vykouzlíte z něj lahůdku, na kterou se budete po zbytek roku těšit.   

Recept na grilovaný, šťavnatý a sladký chřest

Na následující způsob úpravy chřestu na grilu Cuketka přišel při náhodném zpracování zbytků chřestových stonků při klasickém grilování a dnes je na něj pyšný a nedá na něj dopustit.

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Sladký grilovaný chřest

„Ta proměna chřestu je totiž natolik zásadní, že ho možná napoprvé ani nepoznáte. A podle mě dokáže k chřestu přitáhnout i ty největší opozdilce a remcaly,“ konstatuje se zadostiučiněním.

Postup je přitom naprosto triviální, potřebujete pouze 500g balíček chřestu (ideálně bílý i zelený), sůl, pepř a kvalitní olivový olej. Zelený chřest - který nemusíte ani loupat, jen odlomíte spodní dřevnatou část stonku - nastrouháte škrabkou na stuhy podle úvodního videa. V případě bílého chřestu výhonky nastrouháte škrabkou hned po oloupání. 

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Nastrouhané stuhy hodíte v tenké vrstvě na rozehřátý gril nebo grilovací pánev a chvíli počkáte, až se chřest na několika místech přichytne do černa. Pak ho hned stáhnete, dáte do mísy, dochutíte solí, pepřem a panenským olivovým olejem, zakryjete a necháte pár minut dojít.

Budete mile překvapeni, jak může být chřest šťavnatý a sladký. Úplně změkne, neuvěřitelně zesládne a do okolí pustí všechnu voňavou šťávu. „Ve finále jsem recept ještě trochu vyladil a kombinuji chřest grilovaný - tedy více kouřový - i chřest čerstvý, tedy čistě jen sladký. Teplo z grilovaného chřestu a přidaná sůl totiž stačí tak akorát na to, aby změklo obojí,“ konstatuje spokojeně foodbloger.

Autoři:

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

Lehký zeleninový burger z lilku

Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký...

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco...

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

Agrivoltaika staví panely svisle, zaberou jen procento půdy

Mezi panely mohou zemědělci normálně hospodařit.

Pošramocenou pověst fotovoltaických elektráren, které se staví na polích, se pokouší napravit zajímavý německý projekt....

České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší
České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší

V Česku máme jednu z nejdelších rodičovských vůbec. Matky dvou dětí stráví doma průměrně 6–8 let, přestože by se mnohdy chtěly vrátit do práce dříve. Jaké jsou u nás rozdíly v rodičovské oproti ostatním evropským zemím?

Najdete na iDNES.cz