Středa 16. června 2021, svátek má Zbyněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 16. června 2021 Zbyněk

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

  8:09
Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger Cuketka vám v přehledném videu vysvětlí, jak s chřestem zacházet v kuchyni na sedm různých způsobů.

Chřest můžete grilovat i restovat na plotně, blanšírovat, vařit i chroupat syrový. Jídla s chřestem jsou lehká, mohou být i sladká, hodí se do salátů a ke grilovanému masu. Konzumací prospějete svým ledvinám a močovým cestám.

Nákup a úprava chřestu

Chřest má na stůl přijít co nejčerstvější, nejpozději do 36 hodin od sklizně, ideální si tedy najděte českého dodavatele. Koneckonců býval lahůdkou už na dvoře Karla IV., opět si našel na česká pole cestu a chřest pěstovaný ve středních Čechách se dokonce pyšní titulem Regionální potravina. 

V dubnu začala sezona chřestu bílého, pěstovaného bez přístupu světla, začátkem května už se na pultech objevil i špargl zelený. Chřestová sezona končí 24. června na Svatého Jana. Několik chřestových týdnů je tedy před námi, takže při nákupu byste měli vědět, že stonky čerstvého chřestu o sebe typicky vržou, jsou křehké a dole na řezu nesmí být příliš zaschlé.

Dva typy chřestu

Bílý chřest si můžete dát jen tak čerstvý, pouze odkrojíte spodní dřevnatou část a výhonek oloupete. Skvěle chutná s vajíčky, bramborami, máslem, mlékem, sýry, rybami či telecím masem.

U zeleného chřestu se spodní dřevnatá část lehce odlamuje, oloupat ho můžete, ale nemusíte. Snese výraznější chuťové kombinace, takže se nemusíte bát chilli, česneku nebo zázvoru. Dokonce se připravuje i na sladko, přidává se do moučníků s jahodami či rebarborou.

Bílý chřest by neměl jít vůbec ohnout, jinak to znamená, že je zaschlý. Zelené výhonky se lehce ohnout dají, ale mají mít lesklý povrch a pěkně uzavřené hlavičky. Jako čerstvá jarní zelenina s velkým podílem vody je chřest dietní a obsahuje hodně vlákniny, vitamínů či selenu.

Pokud má mít zelený chřest jemnou chuť zeleného hrášku, potřebuje co nejjemnější úpravu. A když překonáte případné zábrany a začnete s přípravou chřestu i experimentovat třeba jako Cuketka, vykouzlíte z něj lahůdku, na kterou se budete po zbytek roku těšit.   

Recept na grilovaný, šťavnatý a sladký chřest

Na následující způsob úpravy chřestu na grilu Cuketka přišel při náhodném zpracování zbytků chřestových stonků při klasickém grilování a dnes je na něj pyšný a nedá na něj dopustit.

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Sladký grilovaný chřest

„Ta proměna chřestu je totiž natolik zásadní, že ho možná napoprvé ani nepoznáte. A podle mě dokáže k chřestu přitáhnout i ty největší opozdilce a remcaly,“ konstatuje se zadostiučiněním.

Postup je přitom naprosto triviální, potřebujete pouze 500g balíček chřestu (ideálně bílý i zelený), sůl, pepř a kvalitní olivový olej. Zelený chřest - který nemusíte ani loupat, jen odlomíte spodní dřevnatou část stonku - nastrouháte škrabkou na stuhy podle úvodního videa. V případě bílého chřestu výhonky nastrouháte škrabkou hned po oloupání. 

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Nastrouhané stuhy hodíte v tenké vrstvě na rozehřátý gril nebo grilovací pánev a chvíli počkáte, až se chřest na několika místech přichytne do černa. Pak ho hned stáhnete, dáte do mísy, dochutíte solí, pepřem a panenským olivovým olejem, zakryjete a necháte pár minut dojít.

Budete mile překvapeni, jak může být chřest šťavnatý a sladký. Úplně změkne, neuvěřitelně zesládne a do okolí pustí všechnu voňavou šťávu. „Ve finále jsem recept ještě trochu vyladil a kombinuji chřest grilovaný - tedy více kouřový - i chřest čerstvý, tedy čistě jen sladký. Teplo z grilovaného chřestu a přidaná sůl totiž stačí tak akorát na to, aby změklo obojí,“ konstatuje spokojeně foodbloger.

Autoři:

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Quesadilla, kuře v marinádě i rumpsteak. Zkuste soutěžní příspěvky z grilu

Domácí quesadilla

Až do konce prázdnin soutěžíme o elektrický gril a další ceny. Stačí poslat fotografii, svůj...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

Polníčkový salát s vepřovou panenkou, paprikami a žampiony

VIDEO Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....

  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Mýty o medu: horký čaj ho zničí a krystalizace je známkou nekvality

O medu koluje mnoho fám. Například, že jakmile zkrystalizuje, znamená to, že je špatný. Také se traduje, že když se...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Česká kuchyně je umělý konstrukt. Nic takového neexistuje, říká odbornice

Premium Dvacet let strávila Eva Ferrarová na slunném italském jihu, kde je prý vaření povýšeno na umění. Svůj vztah k jídlu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...

Podvod, dluhy, pobyt v léčebně i pomoc Absolonové. Horna poprvé promluvil

Tomáš Horna a zpěvačka Monika Absolonová se počátkem května rozešli. Bývalý hokejista nyní poprvé promluvil o...