Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Bylinky na ochucení zeleninových pokrmů

Nakrmil porotu dršťkami a vystřelil je do nebe. Naučil se v soutěži vařit

Připravit jídlo ze zeleniny, které bude na první pohled natolik lákavé, že ho prostě musíte ochutnat. A pokrm z kůzlečích vnitřností, telecí hlavy či staženého jehněte, do něhož se zamilujete. To...

29. listopadu 2023  21:50

Křen je vitaminová bomba nejen k párku. Pomůže při kašli i nachlazení

Svou přezdívku „český ženšen“ si křen vysloužil díky kořenu, který svým tvarem také nápadně připomíná lidské tělo a je nejcennější částí i u této rostliny z čeledi brukvovitých. Bez nadsázky o něm...

22. února 2023

Teplé počasí dělá zelinářům vrásky. Hrozí plísně a za energie stejně neušetří

Nezvykle teplé zimní počasí nemělo výrazný dopad na náklady pěstitelů zeleniny. V zimních měsících sice nemuseli skleníky vytápět tak intenzivně jako při tuhých mrazech, na druhou stranu ale více...

16. ledna 2023  11:22

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá: stonek, listy, horní „vlásky“ i semena. Není to nic složitého a přínos je...

16. ledna 2022

Sedm bylin pro ozdravení těla a ducha. Jsou ideální do jarních salátů

Plané bylinky jsou pohlazením pro tělo i duši, což platí v nelehké době dvojnásob. Uděláte si procházku mimo davy a ještě si přinesete něco do kuchyně. Zeleň plnou vitaminů a dalších tělu prospěšných...

28. dubna 2020  9:04

Vlastní čerstvou mikrozeleninu do salátů snadno vypěstujete za oknem

Premium

Tyto delikátní malé výhonky jsou velmi chutné a zdravé. Poradíme vám, jak si je snadno vypěstovat na okenní římse a sklízet odměnu už během několika dnů.

19. února 2020

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger Cuketka vám v přehledném videu vysvětlí, jak s chřestem zacházet v kuchyni na sedm...

4. května 2018  8:09

Skladujete zeleninu? Hlídejte ji a průběžně napravujte chyby

Uskladnit úrodu je jedna věc, druhá věc je hlídat, aby se ovoce a zeleniny nezkazily. Všechno, co jste naskladnili, je třeba pravidelně kontrolovat. Právě teď je i nejvyšší čas napravit případné...

2. ledna 2018

VIDEO: Nejlepší šéfkuchaři v jedné kuchyni na festivalu Chef Time Fest

Není normální, aby se v jedné kuchyni během jediného večera setkala smetánka českých kuchařů jako při právě probíhajícím gastrofestivalu Chef Time Fest.

23. ledna 2015  14:17

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)

Pampeliška neboli smetanka lékařská, velmi rozšířená a známá rostlina. Uvnitř stonku obsahuje mléčnou šťávu. Koření až do hloubky 2 metrů. Využívá se hlavně při jaterních a ledvinových chorobách.

26. února 2009

Sedmikráska obecná (Bellis perennis)

Název této rostliny jistě souvisí s radostí, kterou přináší první kvízky objevující se na jaře.

1. srpna 2008

Libeček lékařský (Levisticum officinale)

Libeček je statná vytrvalá bylina s bohatě rozvětveným kořenem a dutou lodyhou.

1. srpna 2008

Řimbaba obecná (Pyrethrum parthenium)

Tato statná trvalka má přímou chlupatou lodyhu, vysokou až 90 cm a žlutozelené listy.

1. srpna 2008

Proskurník lékařský (Althaea officinalis)

Tato vytrvalá bylina s tuhými kořeny může dorůstat až do výšky 1, 2 m a má přímou lodyhu.

1. srpna 2008

Miřík celer (Apium graveolens)

Miřík je dvouletá bylina, vysoká 30 – 90 cm. Má vřetenovitý kořen a lesklou přímou lodyhu.

1. srpna 2008

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)

Tato letnička má vřetenovitý kořen a dorůstá do výšky až 40 cm. Její listy jsou členěné.

1. srpna 2008

Křen selský (Armoracia rusticana)

Křen je vytrvalá bylina dorůstající až 1 metr vysoko a je neodmyslitelnou součástí omáček.

1. srpna 2008

Andělika lékařská (Angelica archangelica)

Andělika je mohutná bylina, která může být až 2 m vysoká. Má řepovitý oddenek.

1. srpna 2008,  aktualizováno  16.8

Máta peprná (Mentha × Piperita)

Máta vznikla zkřížením máty vodní a máty klasné. Je to vytrvalá bylina s hranatou lodyhou.

1. srpna 2008

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis)

Tento vždyzelený keř se u nás pěstuje v zahrádkách; listí i květy obsahují balsamovou vůni.

1. srpna 2008

Česnek kuchyňský (Allium sativum)

Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm.

1. srpna 2008

Anýz vonný (Pimpinella anisum)

Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů

1. srpna 2008