Nakrmil porotu dršťkami a vystřelil je do nebe. Naučil se v soutěži vařit

Autor:
  21:50
Připravit jídlo ze zeleniny, které bude na první pohled natolik lákavé, že ho prostě musíte ochutnat. A pokrm z kůzlečích vnitřností, telecí hlavy či staženého jehněte, do něhož se zamilujete. To musela zvládnout šestice finalistů Masterchefa Česko 2023 během čtrnáctého soutěžního večera na TV Nova.

Naleznout nejen nejrůznější chuťové tóny, ale i krásu v takové kuchyňské surovině, jakou je třeba celer, to už chce trochu umu. Na talíři s celerovým carpacciem ho posledním šesti amatérským kuchařům, z nichž polovina míří do finále, předvedl šéfkuchař a jeden z porotců soutěže Přemek Forejt.

„Některé suroviny nevypadají na první pohled úplně vábně a my se často necháme odradit tím prvním dojmem a nikdy tak nezjistíme, jak jsou vynikající,“ sdělil jim Forejt s celerovou bulvou v ruce. Jasná veganská výzva.

Veganské vaření i využití vnitřností v kuchyni

Na soutěžící už pak čekala spižírna, kde to lákavě hrálo barvami nejrůznější čerstvé zeleniny i bylinek. „Viděl jsem tam spoustu krásný zeleniny. To je neskutečný, jak je ta příroda nápaditá a co dokáže vytvořit,“ byl nadšený třeba Honza. Takový Kuba už jeho nadšení sdílel méně, chybělo mu maso, tak se pustil aspoň do mrkvového tataráku s šalotkou a ředkvičkami. Nicméně porotu dokázal vytočit už během jeho přípravy.

Finalista Jakub umí skvěle připravovat maso a není divu, že veganská výzva mu zrovna nesedla. Na tatarák z mrkve porotu nenalákal.

Ze zeleniny se přitom dají připravit lákavá a chutná jídla a Terce s Honzou se to podařilo skvěle, podívejte se do fotogalerie. Oba porotu nadchli. Na balkon nakonec vyběhla Terka a Honza i přes skvělý veganský pokrm se musel s ostatními převléct do černé zástěry a připravit se na další vaření.

Terka připravila lákavou barevnou zeleninovou zahrádku – květákové pyré s blanšírovanou divokou brokolicí a vinnou zálivkou s lanýžovým olejem. Honza fondán z kedlubny s omáčkou z čerstvého droždí a drožďovou pomazánkou. Lucia vsadila na květák připravený jako steak, k tomu jako přílohu přidala pyré. Petra měla skvělý nápad a na jeden talíř upravila hned několik druhů rajčat. Bohužel to přehnala s cukrem a chuti tak chyběla pikantnost. Péťa připravil tři druhy chřestu s bramborem, houbovou směsí a praženými mandlemi.

Bez masa se dá dobře připravit i česká klasika, předvedli veganské vepřo knedlo v loňském ročníku soutěže Masterchef Česko.

5. října 2022

Výzva v černých zástěrách byla drsnější

Když před druhou výzvou porota odešla do spižírny a vzala s sebou Terku, bylo jasné, že se na zbylých pět soutěžících ve vyřazovací výzvě něco chystá. Stůl s vnitřnostmi a kusy zvířat dal hned tušit, že na řadě je obvyklé a asi ne příliš oblíbené vaření ze surovin, kterým se spíš vyhýbáme. Ale když už člověk to které zvíře usmrtí, měl by ho využít beze zbytku. Na Terce bylo, komu který kus masa nebo vnitřností přidělí.

Petře vybrala telecí ledvinku, Lucii telecí hlavu, protože věřila, že jazyk či líčka připraví bez problémů. U Péti věděla, že nemá rád vnitřnosti, tak mu vybrala celé jehňátko. Honzovi přiřadila dršťky, protože jí přijdou zvládnutelné, a Kubovi kůzlečí pajšl, protože z masa zvládne zpracovat úplně všechno. Porotci jejím výběrem byli nadšení, někteří soutěžící ovšem již méně. Takový Péťa vypadal, že to snad radši vzdá, když celé jehně táhl ze spižírny.

Nicméně nakonec se všech pět soutěžících s přiřazenými surovinami popasovalo během 90 minut poměrně slušně a většinou porotu příjemně překvapili. I tím, jak dokázali využít povinně zařazený kampotský pepř.

Kuba připravil kůzlečí srdíčko, brzlík a plíčky s bílým pepřem a crumblem z čabajky a řapíkatého celeru, jako přílohu zvolil karlovarský knedlík. A u poroty jednoznačně zabodoval – mrkvový tatarák byl zapomenut – protože je upravil skvěle. Ani Radek Kašpárek by se ho prý nestyděl servírovat.

Honza nadchnul porotu v tomto kole už podruhé, takže ho jeho vymazlené dršťky vynesly okamžitě na balkon. Uvařil je v bylinkovém vývaru s fermentovaným pepřem, k tomu připravil koprovou omáčku s houbami. Takové nadšení jako u Radka Kašpárka i ostatních porotců asi taková surovina, jako jsou dršťky, vzbudí u strávníků málokdy. Honza to dokázal – měl skvělý nápad. Podívejte se na úvodní video. Zřejmě se v této soutěži opravdu naučil vařit.

Lucia k telecímu jazyku a líčku použila černý kampotský pepř, bílý přidala do zeleninového ragú. Bohužel i zeleninovou šťávu zjemnila smetanou a přidala příliš kaše. Nicméně byla spokojená, že výzvu zvládla. Péťa připravil jehněčí krk na kořenové zelenině s červeným vínem a fermentovaným pepřem, česnekem a rozmarýnem. Upravil ho skvěle, jeho omáčka prý byla famózní.

Petra svůj pokrm nesla ochutnat poslední a porotce ještě před hodnocením dojala svým poděkováním za to, co všechno se už díky nim stihli v soutěži naučit. Své telecí ledvinky s černým kampotským pepřem a zadělávanou kapustou a čabajkou také zvládla skvěle, jen kapusta byla nahořklá.

Pod balkonem tak nakonec zůstala právě Petra a Lucia. Bylo jasné, že rozhodnou drobnosti, nicméně někdo soutěž opustit musel, do dalšího kola mohla postoupit už jen jedna z těchto dvou finalistek. A byla to Petra.

Porotci Masterchefa moc dobře vědí, že připravovat vnitřnosti tak, aby strávník oblízl všech deset – to vůbec není snadné.

27. září 2022

Koneckonců sami připravovali jak dršťky, tak plíčky nejen v loňském Souboji na talíři. Pajšl prostě není pro každého.

2. listopadu 2021

Nejčtenější

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

Vynikající inspirace pro zahradní kuchyni. Nejlepší kutilské projekty od vás

Tropické dny už letos daly o sobě vědět a během léta jich určitě ještě přibude. K letní pohodě patří i pohodové posezení na zahradě, které si mnozí šikovní kutilové dotvářejí k obrazu svému....

Bílý dům, plaňky i růže. Z venkovské zahrádky vykouzlila voňavou romantiku

Soutěž

Nad Malou Skálou v podhůří Jizerek je vesnička, a v ní malý domeček z roku 1911. Dnes už natřený na bílo, a s bílým plaňkovým plotem obrostlým bílými růžemi. Krásná ukázka toho, jak se umí stát...

Svou zahradu vidí jako malý kousek ráje v betonové džungli satelitu Bratislavy

Soutěž

„Není tu romantický klid ani pěkné výhledy na kopce, lesy nebo louky. Je tu dům na domě, jílovitá půda a hluk od sousedů. Ale i tak jsme si na 470 metrech čtverečních dokázali vytvořit naši zelenou...

Z třiceti kilo bylo skoro půl tuny. Příběhy přerostlých miniprasátek

Začne to vždycky stejně. Okouzlení chytrým, milým prasátkem, které bude mít podle prodejce v dospělosti maximálně třicet kilo. Jenže jak jde čas, vyrostou z nich skoro půltunové bestie. Jenže co s...

12. července 2025

Vlky na hrušni začněte řezat už v létě. Strom se vám za to odvděčí

Máte na zahradě hrušeň plnou slibných zelených plodů? Jedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, aby byly hrušky sladké, velké a zdravé, je letní řez hrušní. Ten spočívá v odstranění takzvaných vlků...

11. července 2025

Bílý dům, plaňky i růže. Z venkovské zahrádky vykouzlila voňavou romantiku

Soutěž

Nad Malou Skálou v podhůří Jizerek je vesnička, a v ní malý domeček z roku 1911. Dnes už natřený na bílo, a s bílým plaňkovým plotem obrostlým bílými růžemi. Krásná ukázka toho, jak se umí stát...

11. července 2025

Vynikající inspirace pro zahradní kuchyni. Nejlepší kutilské projekty od vás

Tropické dny už letos daly o sobě vědět a během léta jich určitě ještě přibude. K letní pohodě patří i pohodové posezení na zahradě, které si mnozí šikovní kutilové dotvářejí k obrazu svému....

10. července 2025

Říp je sopečného původu, funguje jako přirozený hromosvod, vysvětluje geolog

Premium

Sopky v poklidné české krajině si dnes dokáže představit asi málokdo, v třetihorách však u nás nebyly žádnou zvláštností. Jedním z vulkánů byl i Říp. „Nový průzkum ukázal, že tato hora je pozůstatkem...

10. července 2025

ANKETA: Vybírejte s profíky nejkrásnější zahrady a hrajte o knihu od Lefflera

Soutěž

Krása je velmi subjektivní kategorie, hodnotitelská měřítka máme odlišná a každému se líbí něco jiného. Což platí i pro zahrady. Vyzkoušejte si, jak těžké je vybrat ty nejkrásnější. V naší anketě k...

9. července 2025  14:49

Celer je lék na zácpu i tloušťku. Nenápadný ošklivák umí s naším tělem divy

Připadá vám jako obyčejná zelenina? To jste vedle jak ta jedle! S naším tělem toho zvládne daleko víc, než si umíte představit – od detoxikace přes spánek až po imunitu.

9. července 2025

Trojce a sedmičce se vyhněte. Kdy jsou mé plastové krabičky neškodné

Naučte se rozpoznat bezpečné plastové nádoby na potraviny, abyste ochránili své zdraví. Skrytý dvoupísmenný kód a recyklační symbol na dně nádob odhalují, zda jsou vaše plastové obaly do mikrovlnné...

8. července 2025

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

8. července 2025

Proč jména zubrů začínají na PR a mládež šílí z kapybar. Ředitel pražské zoo vypráví

Premium

Může se hmyz velký jako dlaň dospělého člověka stát tahákem v zoologické zahradě? Dechberoucí příběh kriticky ohrožené strašilky humří, která byla považována za vyhynulou, a nyní má svou expozici v...

7. července 2025

Zubřeti, co se topilo v Zoo Praha, vybírají jméno z návrhů čtenářů iDnes.cz

Když očekávané zubří telátko ve středu 19. června před polednem konečně žuchlo i s plodovým obalem na zem a máma Božena ho začala olizovat, vypadalo ještě všechno idylicky. Sluníčko svítilo, větřík...

26. června 2025,  aktualizováno  7.7 1:01

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

7. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.