Salátové bylinky
Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu
Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá: stonek, listy, horní „vlásky“ i semena. Není to nic složitého a přínos je...
Vlastní čerstvou mikrozeleninu do salátů snadno vypěstujete za oknem
Tyto delikátní malé výhonky jsou velmi chutné a zdravé. Poradíme vám, jak si je snadno vypěstovat na okenní římse a sklízet odměnu už během několika dnů.
Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí
Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má ocet jablečný, prospěje vám ovšem i ocet vinný nebo vyrobený z jiného ovoce. Je to prastarý...
VIDEO: Nejlepší šéfkuchaři v jedné kuchyni na festivalu Chef Time Fest
Není normální, aby se v jedné kuchyni během jediného večera setkala smetánka českých kuchařů jako při právě probíhajícím gastrofestivalu Chef Time Fest.
Jíst zdravě je hračka. Obzvlášť s pokrmy z čerstvé jarní zeleniny
V obchodech a stáncích si nakupte čerstvou zeleninu a připravte z ní lehké večeře pro celou rodinu podle našich receptů.
18. díl jarní diety: salát s uzeným jazykem ke čtvrteční večeři
Tohle je vaše čtvrteční večeře. Ostatním členům domácnosti můžete uzený jazyk podávat teplý, nakrájený na tenké plátky s bramborovou či hrachovou kaší, luštěninami, bramborovým knedlíkem a špenátem...
11. díl jarní diety: salát caprese
Caprese je skvělá varianta zdravé večeře. Ostatním členům rodiny caprese obohaťte olivami a olivovým olejem ochuceným česnekem a přidejte k uvařeným těstovinám.
8. díl jarní diety: k večeři si dejte řecký salát s olivami
Řecký salát s olivami je k večeři to pravé. Pokud ale nestačí zbytku rodiny, rozpečte jim k němu bagetu s olivovým olejem a česnekem. Stejně ochucený můžete podávat i prohřátý řecký chléb pita.
Ředkvičkový salát s mladou cibulí
Jednoduchý, řízný a svěží. Ideální zakončení lehkého letního oběda!
Nejen pro maminky: recepty, kterými hravě doplníte hladinu vápníku
Jste těhotná či jste právě porodila? Právě pro vás jsme připravili recepty, kterými si hravě doplníte hladinu vápníku ve svém těle. Na těchto dobrotách si navíc zaručeně pochutnáte!
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)
Pampeliška neboli smetanka lékařská, velmi rozšířená a známá rostlina. Uvnitř stonku obsahuje mléčnou šťávu. Koření až do hloubky 2 metrů. Využívá se hlavně při jaterních a ledvinových chorobách.
Fazolový salát s opečenými rajčaty
Když česnek, cibulku a rozmarýn osmažíte, získá hloubku. A přesně to je tajemství úžasné chuti tohoto vydatného salátu.
Avokádový salát můžete i při dietě
Neuvěřitelně snadné a přitom chuťově fantastické! Navíc se nemusíte bát o svůj štíhlý pas.
Salát s lososem a opečeným pršutem
Tenhle salát vám dokonale vychází vstříc: spoustu věcí si můžete připravit předem, a pokud jste pozvali větší společnost, jen znásobíte množství přísad.
Sytý salát z paprik a mozzarelly
Papriky úžasně křupou a mozzarella získá v jemné, ale výrazné zálivce sytější chuť. Podíl jogurtu v zálivce odlehčí majonéze i svědomí.
Venkovský salát
Inspirací se stal jednak řecký salát "horiatiki", tedy venkovský, jednak fakt, že i na českém venkově (hlavně v Krkonoších, kde se mu říká "vopich") patřil libeček k základní kuchyňské výbavě.
Sedmikráska obecná (Bellis perennis)
Název této rostliny jistě souvisí s radostí, kterou přináší první kvízky objevující se na jaře.
Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)
Ve světlých listnatých lesích si časně zjara můžeme všimnout nápadně různobarevných květů plicníku.
Petržel zahradní (Petroselinum crispum)
Tato dvouletá bylina má počátkem léta lesklou olistěnou lodyhu se žlutozelenými okolíky.
Řimbaba obecná (Pyrethrum parthenium)
Tato statná trvalka má přímou chlupatou lodyhu, vysokou až 90 cm a žlutozelené listy.
Měsíček lékařský (Calendula officinalis)
Bylina pěstovaná jako jednoletá či dvouletá je asi 50 cm vysoká, s jemně chlupatou lodyhou.
Pupalka dvouletá (Oenothera biennis)
Pupalka je statná dvouletá bylina, která v prvním roce vytváří dužnatý kořen.
Brutnák lékařský (Borago officinalis)
Brutnák je statná rostlina s dutými, na průřezu okrouhlými, štětinatými lodyhami.
Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris)
Kontryhel je vytrvalá bylina vysoká 15 – 45 cm, s okrouhlými listy. Má vřetenovitý oddenek.
Proskurník lékařský (Althaea officinalis)
Tato vytrvalá bylina s tuhými kořeny může dorůstat až do výšky 1, 2 m a má přímou lodyhu.
Miřík celer (Apium graveolens)
Miřík je dvouletá bylina, vysoká 30 – 90 cm. Má vřetenovitý kořen a lesklou přímou lodyhu.
Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)
Tato letnička má vřetenovitý kořen a dorůstá do výšky až 40 cm. Její listy jsou členěné.
Křen selský (Armoracia rusticana)
Křen je vytrvalá bylina dorůstající až 1 metr vysoko a je neodmyslitelnou součástí omáček.
Andělika lékařská (Angelica archangelica)
Andělika je mohutná bylina, která může být až 2 m vysoká. Má řepovitý oddenek.
Máta peprná (Mentha × Piperita)
Máta vznikla zkřížením máty vodní a máty klasné. Je to vytrvalá bylina s hranatou lodyhou.
Majoránka zahradní (Organum majorana)
Majoránka je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm.
Kopr vonný (Anethum graveolens)
Tato jednoletá rostlina se na zahradě snadno množí samovýsevem. Dosahuje výšky 1 metru.
Fenykl obecný sladký (Foeniculum vulgare)
Dvouletý nebo víceletý fenykl má nápadně silné, rýhované lodyhy s jemně členěnými listy.
Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis)
Tento vždyzelený keř se u nás pěstuje v zahrádkách; listí i květy obsahují balsamovou vůni.
Česnek kuchyňský (Allium sativum)
Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm.