Fenykl obecný sladký (Foeniculum vulgare)

  9:00aktualizováno  9:00

Fenykl obecný sladký | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Fenykl byl ve starém Řecku pravděpodobně používán jako prostředek k zeštíhlení. Tvrzení podporuje fakt, že Řekové nazývali fenykl "marathron", což v překladu znamená "zhubnout".

Popis rostliny: Dvouletý nebo víceletý fenykl má nápadně silné, rýhované lodyhy s jemně členěnými listy. Při zvláště vydařeném létě dorůstá společně s vykvetlými okolíky 80 - 200 cm vysoko. Z květů se později vyvíjejí semena.

Stanoviště: Fenykl je závislý na slunci a teplu, aby i semena mohla dobře dozrát. Pro svůj dlouhý, kůlový kořen musí být půda předem hodně hluboko zpracována, vápenitá, výživná a dobře propustná.

Období květu:gal Kvete od července do září.

Použitelné části: Používá se plod a kořen. Z plodů, které se sklízejí v plné zralosti se extrahuje anetol, široce uplatňovaný ve farmakologii. Kořen se občas doporučuje jako počišťovací prostředek.

Léčivé účinky: Ze sklizených semen se vaří čaj, pomáhající při žaludečních a střevních obtížích a zmírňující bolestivé nadýmání. Velice vhodné je užívat ho při astmatu a černém nebo dusivém kašli.

Bylinková kuchyně: Jeho semeny se koření pokrmy z ryb, saláty nebo omáčky. Dále se používají při přípravě likérů, chleba a jiného pečiva. Tučná ryba bude s fenyklem stravitelnější.

. Sardinky s fenyklem

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 140 minut
Grilování: 4-10 minut


* 1 kg sardinek, i mražených
* 200 ml olivového oleje
* 1 lžička soli a mletý pepř
* 1/2 lžičky drcených nebo mletých fenyklových semínek
* 4 šalotky, jemně pokrájené
* citronová šťáva ze 2 citronů
* svazek kopru
* 4 barevné papriky
* 2 snítky citronové bazalky k podávání

1. Vykuchané sardinky dobře omyjeme, osušíme a přelijeme polovinou marinády připravenou smícháním oleje, lžičky soli, mletého pepře, mletých semínek fenyklu, jemně usekané šalotky a citronové šťávy. Trochu marinády nalijeme do břišní dutiny a do každé rybky vložíme snítku kopru. Necháme alespoň 2 hodiny marinovat, občas otočíme.

2. Fenykl a papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Rozehřejeme gril, z ryb setřeme marinádu a sardinky i připravenou zeleninu grilujeme na mřížce po obou stranách 4 - 10 minut, podle velikosti ryb. Polovinu ryb podáváme vcelku s pečeným fenyklem a druhou část jako filety s grilovanými paprikami, s marinádou a usekanou bazalkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.

Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Najdete na iDNES.cz