Fenykl obecný sladký (Foeniculum vulgare)

  9:00aktualizováno  9:00

Fenykl obecný sladký | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Fenykl byl ve starém Řecku pravděpodobně používán jako prostředek k zeštíhlení. Tvrzení podporuje fakt, že Řekové nazývali fenykl "marathron", což v překladu znamená "zhubnout".

Popis rostliny: Dvouletý nebo víceletý fenykl má nápadně silné, rýhované lodyhy s jemně členěnými listy. Při zvláště vydařeném létě dorůstá společně s vykvetlými okolíky 80 - 200 cm vysoko. Z květů se později vyvíjejí semena.

Stanoviště: Fenykl je závislý na slunci a teplu, aby i semena mohla dobře dozrát. Pro svůj dlouhý, kůlový kořen musí být půda předem hodně hluboko zpracována, vápenitá, výživná a dobře propustná.

Období květu:gal Kvete od července do září.

Použitelné části: Používá se plod a kořen. Z plodů, které se sklízejí v plné zralosti se extrahuje anetol, široce uplatňovaný ve farmakologii. Kořen se občas doporučuje jako počišťovací prostředek.

Léčivé účinky: Ze sklizených semen se vaří čaj, pomáhající při žaludečních a střevních obtížích a zmírňující bolestivé nadýmání. Velice vhodné je užívat ho při astmatu a černém nebo dusivém kašli.

Bylinková kuchyně: Jeho semeny se koření pokrmy z ryb, saláty nebo omáčky. Dále se používají při přípravě likérů, chleba a jiného pečiva. Tučná ryba bude s fenyklem stravitelnější.

. Sardinky s fenyklem

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 140 minut
Grilování: 4-10 minut


* 1 kg sardinek, i mražených
* 200 ml olivového oleje
* 1 lžička soli a mletý pepř
* 1/2 lžičky drcených nebo mletých fenyklových semínek
* 4 šalotky, jemně pokrájené
* citronová šťáva ze 2 citronů
* svazek kopru
* 4 barevné papriky
* 2 snítky citronové bazalky k podávání

1. Vykuchané sardinky dobře omyjeme, osušíme a přelijeme polovinou marinády připravenou smícháním oleje, lžičky soli, mletého pepře, mletých semínek fenyklu, jemně usekané šalotky a citronové šťávy. Trochu marinády nalijeme do břišní dutiny a do každé rybky vložíme snítku kopru. Necháme alespoň 2 hodiny marinovat, občas otočíme.

2. Fenykl a papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Rozehřejeme gril, z ryb setřeme marinádu a sardinky i připravenou zeleninu grilujeme na mřížce po obou stranách 4 - 10 minut, podle velikosti ryb. Polovinu ryb podáváme vcelku s pečeným fenyklem a druhou část jako filety s grilovanými paprikami, s marinádou a usekanou bazalkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které...

Advantage Consulting, s.r.o.
KLEMPÍŘ DO VÝROBY

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 28 000 Kč

Najdete na iDNES.cz