Majoránka zahradní (Organum majorana)

  9:00aktualizováno  9:00

Majoránka zahradní | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Majoránka je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm. Má malé tenké, červenavě naběhlé lodyhy, drobné plstnaté aromatické lístky a malé špinavě bílé nebo růžové kvítky.

Stanoviště: galMajoránka vyžaduje teplé, suché a pokud možno slunečné místo s dobře propustnou půdou.  

Období květu: Kvete od července do září.

Použitelné části: Cílem sběratelů jsou kvetoucí vrcholky, které obsahují takzvané silice (éterické oleje). Pokud se rostlina pěstuje u nás, sbírá se list dříve, než rostlina vykvete.
 
Léčivé účinky: Majoránka obsahuje látky podporující trávení, chuť k jídlu a činí těžká jídla stravitelnější. Také je součástí nejrůznějších přípravků proti kašli. 

Bylinková kuchyně: Její aroma se používá jako dochucovadlo do polévek, salátů, bramborových a masitých pokrmů. Nejčastěji na ni narazíme při konzumaci bramboráku, pizzy a uzenin.

. Bramborové pokušení

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 20 minut
Smažení: 40 minut


* 750 g brambor, oškrábaných
* 200 ml horkého mléka
* 100 g hladké mouky
* 1 vejce
* 4 – 6 stroužků česneku, rozetřených
* 1 vrchovatá lžička sušené majoránky
* 100 g uzeniny, nakrájené
* 2 jarní cibulky, pokrájené na kolečka
* sůl
* sádlo na smažení

1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je tři minuty stát a pak z nich vymačkejte vodu. Zalijte je horkým mlékem a přidejte ostatní suroviny kromě sádla. Promíchejte.

2. V pánvi rozehřejte lžíci sádla. Nalijte na něj menší naběračku těsta a spodní stranou naběračky ho rozetřete. Na středním plameni smažte po obou stranách dozlatova.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule)

Rozšířený jednoletý plevelný druh.

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.

Najdete na iDNES.cz