Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Majoránka zahradní (Organum majorana)

  9:00aktualizováno  9:00

Majoránka zahradní | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Majoránka je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm. Má malé tenké, červenavě naběhlé lodyhy, drobné plstnaté aromatické lístky a malé špinavě bílé nebo růžové kvítky.

Stanoviště: galMajoránka vyžaduje teplé, suché a pokud možno slunečné místo s dobře propustnou půdou.  

Období květu: Kvete od července do září.

Použitelné části: Cílem sběratelů jsou kvetoucí vrcholky, které obsahují takzvané silice (éterické oleje). Pokud se rostlina pěstuje u nás, sbírá se list dříve, než rostlina vykvete.
 
Léčivé účinky: Majoránka obsahuje látky podporující trávení, chuť k jídlu a činí těžká jídla stravitelnější. Také je součástí nejrůznějších přípravků proti kašli. 

Bylinková kuchyně: Její aroma se používá jako dochucovadlo do polévek, salátů, bramborových a masitých pokrmů. Nejčastěji na ni narazíme při konzumaci bramboráku, pizzy a uzenin.

. Bramborové pokušení

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 20 minut
Smažení: 40 minut


* 750 g brambor, oškrábaných
* 200 ml horkého mléka
* 100 g hladké mouky
* 1 vejce
* 4 – 6 stroužků česneku, rozetřených
* 1 vrchovatá lžička sušené majoránky
* 100 g uzeniny, nakrájené
* 2 jarní cibulky, pokrájené na kolečka
* sůl
* sádlo na smažení

1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je tři minuty stát a pak z nich vymačkejte vodu. Zalijte je horkým mlékem a přidejte ostatní suroviny kromě sádla. Promíchejte.

2. V pánvi rozehřejte lžíci sádla. Nalijte na něj menší naběračku těsta a spodní stranou naběračky ho rozetřete. Na středním plameni smažte po obou stranách dozlatova.

Autoři:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Prha horská (Arnica montana)

Nazývána také jako prha arnica.

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.

Najdete na iDNES.cz