Živé bylinky ze supermarketu ihned přesaďte, jinak nevydrží

aktualizováno 
Bylinky v květináči ze supermarketu jsou určeny pro okamžitou spotřebu. Kdo by se chtěl pokusit zachránit je pro dlouhodobé domácí pěstování, musí je v první řadě přesadit a hodně opatrně doma aklimatizovat.

Není nad čerstvé bylinky. Koupené v supermarketu ale moc dlouho nevydrží, raději si je pořiďte v zahradnictví | foto: shutterstock.com

"V supermarketu jsem si koupila bazalku a po pár dnech mi uschla," napsala čtenářka do redakce Hobby.cz. "Jak se mám o ni starat?"

Postupovala stejně jako mnoho z nás: během nákupu potravin přibalila i laciný květináček s bylinkami.

"Bylinky zakoupené v supermarketu jsou zpravidla určeny pro jednorázové použití v kuchyni. Pokud byste je chtěli pěstovat dlouhodobě, je třeba rostliny přesadit," vysvětluje Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov.

on-line poradna

V pondělí 15. 3. od 9:00 do 11:00 se budete moci ptát zahradnice a květinářky Magdy Lebišové na vše, co souvisí s přípravou na letošní zahradnickou sezonu.

Zahradnictví, nebo supermarket?

Bylinky koupené v supermarketu přežívají v umělém světle, ve fóliových obalech se jim pochopitelně nedaří jako u zahradníka. Navíc nemají ani dostatečné množství vláhy, zaměstnanci se k nim zkrátka chovají jako ke zboží. To se projeví pak u vás doma, bylinka neroste, brzy vadne nebo uhnívá.

Pokud chcete častěji dochutit svá jídla čerstvými bylinkami, vydejte se do zahradnictví. Tam máte jistotu, že je skladují ve vhodném prostředí a hlavně je nevypěstovali systémem "kup, otrhej a vyhoď". Díky tomu se jim bude dařit i u vás doma.

Na okno až po aklimatizaci

U bylinek z doma sundejte z květináče obal, podložte ho podšálkem a důkladně rostlinu zalijte.

Byliny se často tísní v malém květináčku, s kořínky prorostlými substrátem. Proto jim pomůže a hlavně je osvěží přesazení do rozměrnější nádoby s čerstvou zeminou. Použijte kvalitní substrát s částečnou příměsí jílu, například květinový substrát Gramoflor.

Přesazením se navíc zbavíte původního nevzhledného květináčku (některé z nich ale mají své plusy - viz článek o výhodách plastových květináčů). Nahraďte ho květináčem nebo truhlíkem. Truhlík má podle Lebišové tu výhodu, že bylinky můžete seřezávat postupně, takže budou vždy ideálně narostlé. Nezapomeňte na drenážní otvory v nádobách, aby mohla přebytečná voda odtékat.

Už v supermarketu si všimněte, v jakém prostředí bylinky rostou. Jestliže stály v tmavém regále, přímé slunce u okna by je spálilo. Proto je nejprve postavte na stůl a až po týdnu na parapet.

Každé tři týdny nové lístky

Zpočátku bylinky zalévejte tak, aby nebyl substrát nikdy úplně suchý. Pak ale množství vody záleží na druhu rostlinky, nejjednodušší je pozorovat jejich reakce. Má unavené listy, které ztratily pevnost? Potřebuje častější zálivku. Obzvlášť náročná je máta, ta vyžaduje vodu každý den. Za to se vám odvděčí každé tři týdny novými lístky a můžete si vychutnat třeba domácí mojito.

Bylinky můžete přes léto pěstovat venku, kde jim bude lépe než v bytě. Přes zimu jim vyberte světlé místo, například na okně. "Můžete je tak mít k dispozici po celý rok. Nezapomeňte na jejich pravidelné přihnojování, z čisté vody nenarostou. Každé dva týdny přidejte do zálivky nejlépe krystalické hnojivo s vyšším obsahem dusíku," upřesňuje Lebišová.

Většina bylinek patří k trvalkám, správnou péčí jim tedy prodloužíte život. Jen bazalka a majoránka vám vydrží pouhý rok. Dají se ale snadno vypěstovat ze semínek. Teď na přelomu zimy a jara je právě ideální čas na osev.

Popisy jednotlivých bylinek najdete v kartách našeho Herbáře.

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Alkylátový benzin znamená jistotu pro domácí sekačky, křovinořezy i pily

Sekačka G 48 TK Comfort A

Je to alternativní řešení k automobilovému benzinu, jaký si běžně kupujete u pumpy. Na rozdíl od toho „běžného“ vám...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

Najdete na iDNES.cz