Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

  9:00aktualizováno  9:00

Bazalka pravá | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. POZOR!

Kvůli vysokému obsahu estragonu v silici nesmějí být listy používány během těhotenství a kojení, ani podávány novorozencům a malým dětem. 

Popis rostliny: Rostlina je jednoletá, bohatě větvená. Na správném místě může dorůstat výšky až 50 cm. Na její hranaté lodyze vyrůstají podlouhlé oválné listy, bohaté na silice neboli éterické oleje. U nesklízené bazalky lze v období léta pozorovat bělavá nebo růžová květenství. Její černohnědý plod obsahuje 4 malá vejčitá semena. Celá rostlina bývá chlupatá a má osobité aroma.

Stanoviště: Pokud je bazalka umístěna na teplém a slunném místě, v dobře propustné, humózní půdě, pak se může plně rozvinout.

Období květu: Kvete od června do září.gal

Použitelné části: Od léta do podzimu se sbírají listy a kvetoucí vrcholky, poté se suší a vyloupou.

Léčivé účinky: Nálev z listů se používá na léčbu nechutenství a špatného trávení. Je oblíbený i při léčbě nadýmání a plynatosti. Její lihový roztok se přidává do hojivých mastí používaných na odřeniny a drobné ranky.

Bylinková kuchyně: Bazalka je nepostradatelným dochucovadlem středozemní kuchyně. Saláty, marinády, zálivky těstovin, masitá jídla a pokrmy z ryb – to vše dělá bazalka jedinečným.

. Těstoviny s bazalkovým pestem

PRO 4 OSOBY gal

Příprava: 25-30 minut


* 400 g těstovin (špaget, makaronů, nudlí)
* sůl
* 400-500 brokolice
* 1 lžíce olivového oleje nebo 1 lžička másla
* 200-250 ml smetany 33%
* 4 lžíce bazalkového pesta, asi 100 g
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* mletý pepř
* 20 g strouhaného parmazánu
* hrst lístků čerstvé bazalky

1. Těstoviny uvaříme ve větším hrnci podle návodu na obalu takzvaně na skus. Brokolici omyjeme, rozebereme na menší růžičky a přisypeme k těstovinám asi 3 minuty před jejich dovařením. Společně dovaříme, slijeme a promícháme s lžící olivového oleje nebo lžičkou másla.

2. Mezitím v kastrůlku uvedeme k varu smetanu, přidáme pesto a prolisovaný česnek a za stálého míchání chvíli povaříme na mírném ohni, stačí tak 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne, a stáhneme z ohně.

3. Dochutíme mletým pepřem, solí a promícháme se slitými těstovinami s brokolicí. Rozdělíme na talíře a podáváme sypané strouhaným parmazánem a lístky bazalky.

Autoři:

Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Další z rubriky

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které...

Dub letní (Quercus robur)

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a...

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule)

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule).  Rostlina má purpurově zbarvené

Rozšířený jednoletý plevelný druh.

Najdete na iDNES.cz