Česnek kuchyňský (Allium sativum)

  9:00
Fotogalerie3

Česnek kuchyňský | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm, se skládá z 10ti až 16ti bělavých nebo narůžovělých dílců (stroužků), zakončených kulovitým květenstvím. Plod je trojboká tenkoblanná pouzdrosečná tobolka s 1 až 2 kulovitými až hranatými černými semeny.

Stanoviště: Pro česnek j velice důležité slunce a teplo. Ideální je pro něj humózní, kyprá,  bohatá na živiny a dobře odplevená půda.

Období květu: galBílý česnek sázíme na podzim, růžové a fialové odrůdy na jaře. Česnek  z jarních výsadeb se sklízí v srpnu, z podzimních výsadeb je zralý již v červenci.

Použitelné části: Cibule. Při sklizni se zachovává delší stonek, aby se cibule mohly svázat do copu a po zaschnutí vnější části skladovat na suchém místě.

Léčivé účinky: Česnek obsahuje látku zvanou allicin, která působí jako antibiotikum. Dezinfikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a současně podporuje prokrvení. Pacientům trpící na akné se doporučuje postižené místo potírat čerstvým stroužkem česneku.

Bylinková kuchyně: S česnekem je téměř každé jídlo chutnější. Používá se jako koření nebo zelenina. Do jídla se přidává syrový, jemně nasekaný nebo lisovaný. Pikantní chuť dodá salátům, lze ho také nakládat do octa nebo oleje.

. Pečené kuře s česnekem

PRO 6 OSOBgal

Příprava: 15 minut
Doba pečení: 75-90 minut


* 2 kuřata, každé asi o hmotnosti 1,5 kg
* 250 g másla
* 6-8 celých hlaviček česneku + 6 - 8 oloupaných stroužků
* sůl na dochucení
* trochu sladké papriky na dochucení (nemusí být)

1. Troubu předehřejte na 220°, horkovzdušnou na 200 °C. Kuřata zevně i zevnitř opláchněte pod tekoucí vodou a pečlivě je osušte. Do pekáče vložte mřížku, ale péci můžete i na kolečkách brambor, která rozestřete po dně pekáče a po upečení použijete jako přílohu. V obou případech jde o to, aby kuře neleželo přímo na dně pekáče – nehrozí pak, že se připálí nebo kůže příliš vymáčí.

2. Křídla zasuňte pod tělo kuřete a do dutiny dejte pár stroužků česneku a kousek másla. Nožky svažte kuchyňským provázkem, zbylé máslo rozpusťte, promíchejte se solí a případně s paprikou a kuřata jím důkladně potřete.

3. Vložte do trouby a za občasného potírání pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl, až je kuře krásně zlaté. Zda je už dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: neměla by vytékat narůžovělá, ale čirá šťáva. Po zhruba padesáti minutách od začátku pečení obložte kuře přepůlenými, neoloupanými hlavičkami česneku. Pečením zezlátne a zjemní.

4. Kuře vyjměte a nechte ho asi dvacet minut odpočívat na prkénku. Šťávy, které během pečení vystoupaly k povrchu masa, se mezitím rovnoměrně rozptýlí a maso bude úžasně šťavnaté.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

Soutěž Nejkrásnější zahrada 2025 pro čtenáře iDNES připravila řadu novinek

Zahrady už nějaký čas přestávají být Popelkami a stávají se fenoménem a neoddělitelnou součástí našich domovů. Pokud tedy máme to štěstí a kousek pozemku máme k dispozici. Majitelé zahrad vesměs...

24. dubna 2025

Hřbitov ve vzduchu. Bizarní filipínská tradice trvá už dva tisíce let

Na severu Filipín, v hornaté provincii Sagada, se nachází pozoruhodné a pro mnohé Evropany neobvyklé pohřebiště. Místní kmen Igorotů zde po staletí praktikuje unikátní tradici – své zesnulé ukládají...

24. dubna 2025

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.