Česnek kuchyňský (Allium sativum)

  9:00aktualizováno  9:00

Česnek kuchyňský | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm, se skládá z 10ti až 16ti bělavých nebo narůžovělých dílců (stroužků), zakončených kulovitým květenstvím. Plod je trojboká tenkoblanná pouzdrosečná tobolka s 1 až 2 kulovitými až hranatými černými semeny.

Stanoviště: Pro česnek j velice důležité slunce a teplo. Ideální je pro něj humózní, kyprá,  bohatá na živiny a dobře odplevená půda.

Období květu: galBílý česnek sázíme na podzim, růžové a fialové odrůdy na jaře. Česnek  z jarních výsadeb se sklízí v srpnu, z podzimních výsadeb je zralý již v červenci.

Použitelné části: Cibule. Při sklizni se zachovává delší stonek, aby se cibule mohly svázat do copu a po zaschnutí vnější části skladovat na suchém místě.

Léčivé účinky: Česnek obsahuje látku zvanou allicin, která působí jako antibiotikum. Dezinfikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a současně podporuje prokrvení. Pacientům trpící na akné se doporučuje postižené místo potírat čerstvým stroužkem česneku.

Bylinková kuchyně: S česnekem je téměř každé jídlo chutnější. Používá se jako koření nebo zelenina. Do jídla se přidává syrový, jemně nasekaný nebo lisovaný. Pikantní chuť dodá salátům, lze ho také nakládat do octa nebo oleje.

. Pečené kuře s česnekem

PRO 6 OSOBgal

Příprava: 15 minut
Doba pečení: 75-90 minut


* 2 kuřata, každé asi o hmotnosti 1,5 kg
* 250 g másla
* 6-8 celých hlaviček česneku + 6 - 8 oloupaných stroužků
* sůl na dochucení
* trochu sladké papriky na dochucení (nemusí být)

1. Troubu předehřejte na 220°, horkovzdušnou na 200 °C. Kuřata zevně i zevnitř opláchněte pod tekoucí vodou a pečlivě je osušte. Do pekáče vložte mřížku, ale péci můžete i na kolečkách brambor, která rozestřete po dně pekáče a po upečení použijete jako přílohu. V obou případech jde o to, aby kuře neleželo přímo na dně pekáče – nehrozí pak, že se připálí nebo kůže příliš vymáčí.

2. Křídla zasuňte pod tělo kuřete a do dutiny dejte pár stroužků česneku a kousek másla. Nožky svažte kuchyňským provázkem, zbylé máslo rozpusťte, promíchejte se solí a případně s paprikou a kuřata jím důkladně potřete.

3. Vložte do trouby a za občasného potírání pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl, až je kuře krásně zlaté. Zda je už dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: neměla by vytékat narůžovělá, ale čirá šťáva. Po zhruba padesáti minutách od začátku pečení obložte kuře přepůlenými, neoloupanými hlavičkami česneku. Pečením zezlátne a zjemní.

4. Kuře vyjměte a nechte ho asi dvacet minut odpočívat na prkénku. Šťávy, které během pečení vystoupaly k povrchu masa, se mezitím rovnoměrně rozptýlí a maso bude úžasně šťavnaté.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Liška jako domácí mazlíček je jen pro trpělivé. Zdevastuje vám byt

V poslední době vzrostl zájem o lišky jako domácí mazlíčky. Zasloužila se o to i roztomilá videa mláďat a dospělých...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.

Dub letní (Quercus robur)

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a...

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.

Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si...

PORADÍME: Jak vybrat zimní boty pro děti?
PORADÍME: Jak vybrat zimní boty pro děti?

Zima pomalu, ale jistě klepe na dveře, a proto je nejvyšší čas myslet na zimní obutí vašeho dítěte. Dětská nožka roste rychlostí blesku, a tak se každoročnímu nákupu sezónní obuvi nevyhnete.

Najdete na iDNES.cz