Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

VIDEO: Testovali jsme moderní „udělátka“ na česnek. Kupodivu fungují

aktualizováno 
Loupání, krájení, drcení či tření česneku je piplačka, bez které se ale v kuchyni neobejdete. Hobby.cz za vás vyzkoušelo několik šikovných pomůcek. Většina z nich splnila očekávání.

Bez česneku nedáte v kuchyni skoro ani ránu. Přidáváte ho do pečení, polévek i pomazánek. A guláš nebo bramborák si bez něj nikdo neumí představit.

Každá kuchyňská úprava vyžaduje jiné zpracování česneku. Nejčastěji ho třeme, ale třeba italská kuchyně preferuje hrubé nasekání. Každý však není takový kuchyňský fanda, aby si poradil jenom s nožem. Proto jsme vyzkoušeli několik moderních "udělátek", která usnadní manipulaci s česnekem i naprostému začátečníkovi.

Silikonem proti slupkám

Stroužky lze snadněji oloupat, když je necháte hodinu odstát v teplé vodě. To se vám vyplatí při loupání většího množství česneku, s pár stroužky si poradí rychleji praktický loupač na česnek. Objevili jsme ho v prodejně Tescoma za 69 Kč.

Do loupače na česnek vložíte pár stroužků a poválíte. Pak už jen vyndáte čisté stroužky, uvnitř se zachytí slupky.

Loupač je v podstatě barevný silikonový "makaron", do něhož vložíte stroužky česneku s odříznutými tvrdými konci. Pak stačí trubičku poválet po lince a po chvilce z ní vysypete čisté stroužky. Slupky totiž zůstanou uvnitř, snadno je ale vypláchnete vodou nebo vyfouknete.

Trable s lisem

Klasický lis na česnek, kterým protlačíte oloupané stroužky, pořídíte od 50 korun. Cena se ale může vyšplhat až na dva tisíce, když se rozhodnete pro designový kousek. Každý lis má ale tu nevýhodu, že se špatně čistí. Pomoct vám však mohou obyčejná párátka nebo plastový čistič, který bývá součástí lisu.

Plastovým kráječem projedete po lince jako s kolečkem a nože si s česnekem poradí

Charlic Chop – oloupané stroužky zavřete v plastovém česneku a několikrát otáčíte víkem proti dnu

Pokud potřebujete česnek jen nasekat, nikoliv prolisovat, poslouží vám sekáčky. Prodává je například Potten & Pannen, zde seženete dva typy - kráječ Garlic Chop ve tvaru česnekové hlavičky a kulatý Chef´n sekáček, kterým získáte drobné kousky po několika otočení. Oba stojí bez pár korun tři stovky.

Česnekáčky, třítka a strouhátka

Potřebujete-li ještě drobnější kousky česneku, místo protlačení lisem ho utřete. K tomu vám poslouží různé typy třítek s drobnými zoubky. Hodí se i na jemné strouhání jablek, zázvoru nebo mrkve. Po použití se snadno omyjí pod vodou.

Struhadlo na česnek z plastu má z jedné strany zuby, z druhé jen jemné prolisy, které utřou česnek velmi jemně

Nejčastěji máte na výběr třítka z plastu nebo z keramiky. Plastové třítko připomínající klasické struhadlo seženete v Tescomě za 69 Kč. Třítko Garlic Card z Eva & Co. připomíná spíše kreditní kartu a zaplatíte za ně 129 Kč. Oba kousky mají několik barevných variant.

Struhadlo nejen na česnek

Lis na česnek z Fler.cz, prodává Kaprálová Milena za 88 Kč

Keramické struhadlo si můžete vybrat například od Tescomy za 69 Kč. Ručně vyráběná třítka najdete například na Fleru.cz, ceny se tu pohybují od 55 do 177 Kč za kus.

Kromě jemných struhadel existuje ještě drtič česneku, který lisuje česnek přes mřížku. Zároveň se v něm dají stroužky i do příštího použití skladovat.

Shrnuto a podtrženo: Kdo chce natřít česnek, vyplatí se mu investovat několik desetikorun do keramického nebo plastového třítka. Fungují překvapivě dobře a snadno se myjí. Určitě plnohodnotně nahradí klasický lis na česnek.

Navíc fungovaly i bez pracného loupání česneku. Stačilo odříznout "patičku" stroužku a slupka zůstala v ruce - a to se počítá. Domácí "mistři v kuchyni" si asi jako doposud vystačí s nožem, ale ostatním třítka určitě usnadní práci.

Jak uskladnit česnek, aby dlouho vydržel

Česnek přes zimu vydrží v uzavřené nádobě, kterou uskladníte v suché, větrané místnosti. Ještě účinnější je podsypat ho centimetrovou vrstvou soli. Česnek můžete i zamrazit. Jednotlivé stroužky zmrazte zvlášť a teprve pak nasypte do sáčku a dejte do mrazáku. Díky tomu se stroužky nezamrazí k sobě tak pevně a půjdou snadno oddělit.

  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Chryzantémy pěstují ve vodě, sklízejí je z lodí

Zahradnická oblast v Sa Decu na jihu Vietnamu je proslulá pěstováním chryzantém, růží a dalších květin. V regionu je to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Premium

Vážné nemoci nepadají z nebe. Ničí nás stres, shodují se psycholog i psychiatr

Lidské tělo má něco jako vnitřní baterku. Když dlouho jedete na rezervy, vypne se imunitní systém a­ organismus to...

Premium

Elitní trenér o zákulisí MMA, drogách, penězích i zženštilé společnosti

Pod jeho vedením vyrostl český šampion Martínek, o něhož projevila zájem slavná organizace UFC. Pro boj v kleci...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Premium

Gurmán Hejlík navštívil už 1 500 restaurací v Česku: Kam na nejlepší jídlo?

Aby splnil úkol, jedli jsme v rakovnické burgrárně Ella’s burger. Každý den na internetu zhodnotí aspoň jednu...

Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz