Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

VIDEO: Testovali jsme moderní „udělátka“ na česnek. Kupodivu fungují

aktualizováno 
Loupání, krájení, drcení či tření česneku je piplačka, bez které se ale v kuchyni neobejdete. Hobby.cz za vás vyzkoušelo několik šikovných pomůcek. Většina z nich splnila očekávání.

Bez česneku nedáte v kuchyni skoro ani ránu. Přidáváte ho do pečení, polévek i pomazánek. A guláš nebo bramborák si bez něj nikdo neumí představit.

Každá kuchyňská úprava vyžaduje jiné zpracování česneku. Nejčastěji ho třeme, ale třeba italská kuchyně preferuje hrubé nasekání. Každý však není takový kuchyňský fanda, aby si poradil jenom s nožem. Proto jsme vyzkoušeli několik moderních "udělátek", která usnadní manipulaci s česnekem i naprostému začátečníkovi.

Silikonem proti slupkám

Stroužky lze snadněji oloupat, když je necháte hodinu odstát v teplé vodě. To se vám vyplatí při loupání většího množství česneku, s pár stroužky si poradí rychleji praktický loupač na česnek. Objevili jsme ho v prodejně Tescoma za 69 Kč.

Do loupače na česnek vložíte pár stroužků a poválíte. Pak už jen vyndáte čisté stroužky, uvnitř se zachytí slupky.

Loupač je v podstatě barevný silikonový "makaron", do něhož vložíte stroužky česneku s odříznutými tvrdými konci. Pak stačí trubičku poválet po lince a po chvilce z ní vysypete čisté stroužky. Slupky totiž zůstanou uvnitř, snadno je ale vypláchnete vodou nebo vyfouknete.

True

Klasický lis na česnek, kterým protlačíte oloupané stroužky, pořídíte od 50 korun. Cena se ale může vyšplhat až na dva tisíce, když se rozhodnete pro designový kousek. Každý lis má ale tu nevýhodu, že se špatně čistí. Pomoct vám však mohou obyčejná párátka nebo plastový čistič, který bývá součástí lisu.

Plastovým kráječem projedete po lince jako s kolečkem a nože si s česnekem poradí

Charlic Chop – oloupané stroužky zavřete v plastovém česneku a několikrát otáčíte víkem proti dnu

Pokud potřebujete česnek jen nasekat, nikoliv prolisovat, poslouží vám sekáčky. Prodává je například Potten & Pannen, zde seženete dva typy - kráječ Garlic Chop ve tvaru česnekové hlavičky a kulatý Chef´n sekáček, kterým získáte drobné kousky po několika otočení. Oba stojí bez pár korun tři stovky.

True

Potřebujete-li ještě drobnější kousky česneku, místo protlačení lisem ho utřete. K tomu vám poslouží různé typy třítek s drobnými zoubky. Hodí se i na jemné strouhání jablek, zázvoru nebo mrkve. Po použití se snadno omyjí pod vodou.

Struhadlo na česnek z plastu má z jedné strany zuby, z druhé jen jemné prolisy, které utřou česnek velmi jemně

Nejčastěji máte na výběr třítka z plastu nebo z keramiky. Plastové třítko připomínající klasické struhadlo seženete v Tescomě za 69 Kč. Třítko Garlic Card z Eva & Co. připomíná spíše kreditní kartu a zaplatíte za ně 129 Kč. Oba kousky mají několik barevných variant.

Struhadlo nejen na česnek

Lis na česnek z Fler.cz, prodává Kaprálová Milena za 88 Kč

Keramické struhadlo si můžete vybrat například od Tescomy za 69 Kč. Ručně vyráběná třítka najdete například na Fleru.cz, ceny se tu pohybují od 55 do 177 Kč za kus.

Kromě jemných struhadel existuje ještě drtič česneku, který lisuje česnek přes mřížku. Zároveň se v něm dají stroužky i do příštího použití skladovat.

Shrnuto a podtrženo: Kdo chce natřít česnek, vyplatí se mu investovat několik desetikorun do keramického nebo plastového třítka. Fungují překvapivě dobře a snadno se myjí. Určitě plnohodnotně nahradí klasický lis na česnek.

Navíc fungovaly i bez pracného loupání česneku. Stačilo odříznout "patičku" stroužku a slupka zůstala v ruce - a to se počítá. Domácí "mistři v kuchyni" si asi jako doposud vystačí s nožem, ale ostatním třítka určitě usnadní práci.

Jak uskladnit česnek, aby dlouho vydržel

Česnek přes zimu vydrží v uzavřené nádobě, kterou uskladníte v suché, větrané místnosti. Ještě účinnější je podsypat ho centimetrovou vrstvou soli. Česnek můžete i zamrazit. Jednotlivé stroužky zmrazte zvlášť a teprve pak nasypte do sáčku a dejte do mrazáku. Díky tomu se stroužky nezamrazí k sobě tak pevně a půjdou snadno oddělit.

  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz