S ovocným octem však musíte zacházet opatrně. Obsahuje kyselinu octovou, která by ve vyšší koncentraci mohla poleptat sliznice. V běžně prodávaných octech je její obsah čtyři až osmnáct procent, konkrétní údaj najdete na etiketě, přičemž ty více než desetiprocentní musíte ředit.
Při domácí výrobě přesnou koncentraci nezjistíte, ale poznáte to opatrným ochutnáním: pokud by byl vyrobený ocet hodně kyselý, prostě ho zřeďte.
OTESTUJTE SE: Víte, kde všude lze ovocný ocet použít? |
Vnitřně se ovocný ocet využívá především pro lepší trávení. Výrazně totiž přispívá ke stravitelnosti potravin a zmírňuje nadýmání, proto je také dobré přidávat ho k luštěninám, k zelí a podobně. Doporučuje se i při redukčních dietách k urychlení odbourávání tuků.
Při vnitřním užívání byste se měli držet dávkování dvě až čtyři lžičky denně, ať už je spolknete jen tak, nebo si je přidáte do vody k pití či do pokrmu. Těhotné a kojící ženy ovšem raději méně.
Vnitřně ovocný ocet také pomáhá snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. A funguje i jako zázračný životabudič při chronické únavě, nadměrném vyčerpání i rekonvalescenci. Má i pozitivní vliv na střevní mikroflóru a posiluje celkovou obranyschopnost.
Zevně se ovocný ocet užívá pro zmírnění kožních problémů, k dezinfekci, na takzvané stařecké skvrny, hemoroidy a jiné. Octové obklady pomáhají při otocích a zábaly hrudníku, trupu či končetin snižují horečku.
Recept na domácí ovocný ocet ze zbytkůPotřebné suroviny: jablečné nebo hruškové jádřince, slupky a odřezky a takzvaná medová voda. Připravíte ji tak, že 60 ml medu smícháte s 1 l teplé vody. Na přípravu octa lze použít i padaná, nahnědlá či jinak poškozená jablka, jen nesmějí být plesnivá. Ovocné zbytky jednoduše nasekejte, vyskládejte do poloviny sklenice a medovou vodou přelijte tak, aby byly ponořené. Překryjte plátýnkem a nechte kvasit při pokojové teplotě. Denně promíchejte. Zhruba za 10 dní tekutina ztmavne, pak ji sceďte do čisté sklenice a nechte další 2 až 3 týdny kvasit. Promíchávejte a ochutnávejte. Až vám ocet začne chutnat, přeceďte ho, rozlijte do čistých lahví, zazátkujte a uložte v chladu. |
Další recepty na využití zbytků najdete v kuchařce Zachraň jídlo v kuchyni, zisk z prodeje jde na edukaci proti plýtvání potravinami. Víc na zachranjidlo.cz.
Podívejte se například na recept ze severní Itálie, jak se dají skvěle zužitkovat slupky z brambor. Snadno z nich připravíte křupavé chipsy:
18. března 2014 |