Kopr vonný (Anethum graveolens)

  9:00aktualizováno  9:00

Kopr vonný | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Tato jednoletá rostlina se na zahradě snadno množí samovýsevem. Dosahuje výšky 1 metru přičemž má dutou lodyhu a pochvovité, mnohonásobně zpeřené listy. Uprostřed léta pozorujeme na bylině malé žluté květy ve velkých okolcích, z nichž dozrávají koprová „semena“.

Stanoviště: galKopr potřebuje slunce a teplo a vzhledem ke své křehkosti by neměl být vysazován na větrných místech. Je nenáročný na půdní podmínky, daří se mu i ve velice chudé půdě.

Období květu: Kvete od června do září.

Použitelné části: Plody se sklízí hned po dozrání, poté se suší ve stínu. Pokud je s nimi správně zacházeno, pak neztratí své léčivé vlastnosti. Jako koření se ovšem užívají celé rostliny kromě kořenů; nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.

Léčivé účinky:
Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání. Díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění.

Bylinková kuchyně: Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám, omáčkám a salátům. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky.

. Pangasius s koprem

PRO 1 OSOBUgal

Příprava: 10 minut
Pečení: 15-20 minut

* 100 g filetů pangasia
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 citron
* 2 snítky kopru
* sůl a pepř podle chuti

1. Lehce povolené maso pangasia omyjeme, osušíme a vložíme do zapékací misky. Pečlivě omyjeme citron a z poloviny naškrábeme kůru na tenké proužky a vymačkáme šťávu. Jednu snítku kopru nakrájíme nadrobno.

2. Z olivového oleje, citronové šťávy a kopru umícháme dresink, který nalijeme na posolené a lehce opepřené filety. Vložíme do předehřáté trouby na 150 stupňů a pečeme 15-20 minut. Rybu přendáme na talíř a ozdobíme zbylou snítkou kopru a měsíčky nakrájeného citronu.

3. Podáváme s indiánskou rýží.

Autoři:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Dub letní (Quercus robur)

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a...

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které...

Najdete na iDNES.cz