Máta peprná (Mentha × Piperita)

  9:00aktualizováno  9:00

Máta peprná | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Máta peprná vznikla zkřížením máty vodní a máty klasnaté. Je to vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstá až do 80 cm a má nadzemní plazivé výběžky. Má čtyřhrannou nafialovělou nebo purpurovou lodyhu a vstřícné, úzce vejčité až podlouhlé zubaté listy. Květy vyrůstají z paždí listů v lichopřeslenech, koruna je světle růžová až světle fialová.

Stanoviště: galNejlepším prostředím je dobře odplevená, humózní, vlhká půda, která se nachází ve světlém stínu. Jestliže není příliš suchý vzduch, daří se mátám i na slunci.

Období květu: Máta kvete od července do září.

Použitelné části: V období, kdy má máta nejvíce aromatických látek (léto) se sbírají listy, které se následně užívají čerstvé, nebo sušené.

Léčivé účinky:
Vzhledem k vysokému obsahu mentolu, který působí protikřečově a uklidňuje, se máta používá k přípravě čajů, nálevů a také je vynikající inhalační bylinou. Při zánětu dutin je doporučována k ústním výplachům.

Bylinková kuchyně: Čerstvé listy máty se využívají jako koření do salátů, omáček, polévek, zeleninových či masitých pokrmů. Mimo jiné se také stala nepostradatelnou surovinou pro oblíbený nápoj Mojito.

. Pečené plněné papriky a rajčata

NA 8 KUSŮgal

Příprava: 30 minut
Pečení: 30 minut


* 4 velké papriky
* 4 velká rajčata
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 200 g rýže
* voda nebo zeleninový vývar na uvaření rýže, asi 450 – 600 ml
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetka mletého nového koření
* 2 lžíce usekaných mátových lístků
* 2 lžíce usekané zelené petrželky

1. Nejdříve připravíme omáčku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčata, pyré, koření, osolíme a opepříme a vaříme do mírného zhoustnutí. Nakonec dochutíme cukrem a vmícháme mátu a petrželku.

2. Rajčata a papriky omyjeme, seřízneme jim vršky jako víčka, z rajčat vydlabeme dužinu, posekáme ji nadrobno nebo rozmačkáme a dáme stranou. Spodní části rajčat a paprik rozložíme do olejem vytřeného pekáče.

3. Na oleji krátce opečeme česnek a cibuli, vsypeme propláchnutou a okapanou rýži, osmahneme a přidáme posekanou dužinu z rajčat, osolíme, opepříme, přidáme skořici a nové koření a zalijeme vodou nebo vývarem. Rýži vaříme téměř doměkka a dokud se vývar nevsákne, trvá to asi 10 minut. Nakonec vmícháme mátu, petrželku a nadrobno pokrájený sýr.

4. Směsí naplníme zeleninu rozloženou v pekáči, přikryjeme odkrojenými víčky, podlijeme rajčatovou omáčkou a pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 20 až 30 minut. Podáváme nejlépe s bílým chlebem a čerstvým salátem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule)

Rozšířený jednoletý plevelný druh.

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz