Skladujete zeleninu? Hlídejte ji a průběžně napravujte chyby

  0:51aktualizováno  0:51
Uskladnit úrodu je jedna věc, druhá věc je hlídat, aby se ovoce a zeleniny nezkazily. Všechno, co jste naskladnili, je třeba pravidelně kontrolovat. Právě teď je i nejvyšší čas napravit případné chyby.
Část 1/5
(Ilustrační foto)

Zkontrolujte, zda brambory nenaklíčily

Brambory bychom měli skladovat v temném, suchém prostoru s teplotou kolem 2–4 °C. Lednice se nehodí, je v ní až moc velká vlhkost a brambory ztrácejí chuť. Chce to sklep nebo spižírnu, a navíc dobře větranou, Pokud tam nebude proudit vzduch, objeví se plíseň.

Chlad a tma jsou zase potřeba, aby brambory nevyklíčily. I tak to pravidelně kontrolujte: pokud se objevily menší klíčky, můžete je okrájet a brambory spotřebovat. Ty větší už jsou problém, obsahují sice malé, ale přesto nepříliš zdravé množství toxického solaninu. Pokud některé brambory vyklíčily, ostatní přesuňte na chladnější místo, abyste předešli další škodě.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Další z rubriky

Meruňky už nasazují na květ. Zahrádkáři se bojí mrazů za měsíc

Nejkritičtější pro meruňky je období květu.

Vysoké teploty už během února a března předčasně probudily přírodu. Jenže nikdo dopředu nemůže zaručit, že se probuzené...

Těšíte se na rozkvetlou letní zahradu? Už vybírejte a sázejte cibuloviny

Pokud je vaší láskou rozkvetlá zahrada, dvorek nebo třeba lodžie plná barev,...

Pokud je vaší láskou rozkvetlá zahrada, dvorek nebo třeba lodžie plná barev, přichází váš čas. S rozvahou si začněte...

Botanická zahrada Praha slaví padesátiny novou výstavbou za stovky milionů

Trojskou botanickou zahradu čeká v jubilejní padesáté sezoně maximální...

Trojskou botanickou zahradu čeká v jubilejní padesáté sezoně maximální nasazení. Nejenže pro návštěvníky opět připraví...

Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH
Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH

r.v. 2017, naj. 55 247 km, diesel
650 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz