Křen obsahuje vysoké množství vitaminu C, nepřehlédnutelné éterické oleje a hořčičné silice, dále allicin (látka, jež působí jako silné přírodní antibiotikum), železo, hořčík, draslík, vápník, fosfor, kvercetin (rostlinný antioxidant, který tlumí alergické reakce) a celou spoustu dalších zdraví prospěšných látek.
Mnohé z nich se uvolňují při porušení jeho povrchové struktury, proto se doporučuje užívat (si) kořen křenu pěkně čerstvě nastrouhaný. Využít ho můžete do celé řady receptů, tradičních i netradičních.
Nejenže pomáhá od zahlenění
Rádi si občas pochutnáte na párku s křenem? Nejde zdaleka jen o chuťovou delikatesu. Křen zvyšuje vylučování trávicích enzymů a reguluje složení střevní mikroflóry. Podporuje tak také tvorbu žluči a činnost jater a slinivky.
KVÍZ: Otestujte se, jak dobře znáte obyčejný křen |
Pomáhá také proti nechutenství a při kašli – zmírňuje dráždění a ředí hlen. Dále účinkuje jako silné antibiotikum a prostředek na čištění krve. Mírní potíže při bolestivé menstruaci, revmatismu, dně a nervových potížích, pomáhá léčit nachlazení a zvyšuje odolnost organismu proti infekcím.
Nicméně pozor, v některých případech je jeho užívání nevhodné – například při průjmech, chronických potížích s ledvinami a močovým měchýřem, problémech se štítnou žlázou nebo tehdy, trpíte-li žaludečními či dvanácterníkovými vředy.
Křenové placky, med i tinktura posilují
Lidová medicína využívá křen různým způsobem. Při kašli a nachlazení je vynikající křenový med. Připravíte ho z polévkové lžíce nastrouhaného křenu, který smícháte se 3 lžícemi medu. Několikrát denně užíváte po lžičce.
Osvědčeným receptem jsou křenové placky, které kdysi pacientům pomáhaly při zápalu plic i během rekonvalescence. Potřebujete 200 gramů syrových strouhaných brambor, ze kterých vymačkáte tekutinu. Přidáte 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu a promícháte. Placku přiložíte na kousku gázy na oblast jedné plíce asi na 20 minut. Potom totéž uděláte u druhé plíce. Opakujete po dobu 2 týdnů. Placky zabírají též na bolavá záda a revmatická kolena.
Křenové víno zase můžete užívat jako prevenci v období chřipek. Sežeňte si litr červeného přírodního, tedy chemicky neošetřeného vína a asi do pětiny výšky lahve k němu přisypejte nastrouhaný křen. Louhujte 10 dnů a pak slijte. Užívejte třikrát denně 1 čajovou lžičku.
K léčbě nachlazení nebo pro lepší trávení slouží i křenová tinktura. Dvě lžíce nastrouhaného kořene zalijte 3 dl 60% lihu a nechte 14 dní na teplém místě louhovat, jen ho dvakrát za den protřepejte. Potom přelijte do tmavé sklenice a užívejte třikrát denně 10 kapek v malé sklence vody.