Anýz vonný (Pimpinella anisum)

  9:00aktualizováno  9:00
Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů

Anýz vonný | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů; spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Její bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky. Plod anýzu je štětinatě brvitý, obsahuje ve velké míře silici anetol a vedle něj i tuky, bílkoviny a cukry. Celá rostlina aromaticky voní.

Stanoviště: Nejlépe dozrají plody suchém místě. Ideální je vápenitá, humózní a dobře propustná půda.

Období květu: Kvete od června do srpna.

Bylinková kuchyně: Anýz, jinak známý jako „chlebové semínko“ je nezbytnou součástí mnoha druhů vánočního pečiva. Polévkám, omáčkám a dušené zelenině dodává zvláštní sladkou příchuť. Pokud se semena těsně před použitím rozdrtí a rozemelou, zřetelně vynikne typické anýzové aroma, které vám také zajistí svěží dech.

. Anýzové lívance

PRO 3 OSOBY

Příprava: 15 min
Doba pečení: 30 min

* 1 čajová lžička anýzového prášku
* 3 vejce
* 250 g cukru
* 250 g mouky
* špetka soli

1. 250 g cukru společně se třemi vejci rozmíchejte do pěny a smíchejte s 250 g mouky, špetkou soli a 1 čajovou lžičkou anýzového prášku.

2. Z tohoto těsta vykrajujte pomocí dvou čajových lžiček malé hromádky a pokládejte je na vymaštěný nebo papírem na pečení vyložený plech.

3. Nechejte je přes noc na teplém místě odpočinout a pak je asi 30 minut pečte v troubě vyhřáté na 150 - 160°C.

Autoři:

Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Další z rubriky

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které...

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.

Prha horská (Arnica montana)

Prha horská (Arnica montana). Vytrvalá rostlina rostoucí především v horském

Nazývána také jako prha arnica.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz