Vejce Benedikt podle Pohlreicha. Pošírování není vaření

aktualizováno 
Pošírování ve vodě je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevrháte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o 20 až 30 stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní hladině jen sem tam vyběhne bublinka.

Připravíte tak nejen ztracená vejce, ale i ryby, krevety, kuřecí prsa či svíčkovou, zeleninu i ovoce. Vše, co je křehké, s jemnou strukturou. 

A takto se pošírují ryby. Třeba ve skvělém zeleninovém vývaru, jak to dělají v...

Takto se třeba pošírují ryby.

„Symbolem této techniky je nádoba s tekutinou plná dobrot, ve které téměř nevidíme bubliny typické pro var. Tekutina se jen mírně chvěje a čas od času pustí jemnou bublinku, která nás přesvědčí o tom, že to stále žije...“ popisuje barvitě šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tuto techniku v nedávno vydaném Kulináriu. S tím, že úprava pošírováním se odehrává zhruba při teplotě od 70 až 82 °C, takže minimalizuje ztrátu vitamínů. Suroviny jen mění chuť a konzistenci a jejich úprava je velmi dietní.

Ve své nedělní Zdeňkově akademii na Primě pak předvedl pošírování ryby ve vodě, ale i v olivovém oleji (který lze posléze dále využít). Či přípravu vejce Benedikt, kde záleží nejen na umění pošírování, ale i na přípravě holandské omáčky. Ta není úplně snadná, ale zvládnout se dá, i podle Cuketky

Ale zpět k vlastnímu pošírování, které není zrovna pro kuchařské začátečníky.

Jak připravit ta správná vejce Benedikt

Anglický slaný muffin, na to šunka nebo uzený losos a pošírované vejce, to vše přelité holandskou omáčkou. To je ta bájná snídaně, která se vybaví labužníkům, vyslovíte-li zaklínadlo „vejce Benedikt“. (I když jej místo na muffinu leckde servírují na toustech či rozpůlené rozpečené housce.)

Fotogalerie

A takhle to také se vším všudy krok za krokem šéf učil ve své televizní akademii. K pošírování vajec poradil úplný základ, aby vejce vržené do vody zůstalo kompaktní: přilít do kastrolku s vodou poctivou lžíci (vinného) octa, jehož kyselost udrží bílek pohromadě. 

Koneckonců, i kapka octa přidaná do vody k vařeným vajíčkům vám zaručí, že ani obsah případně nakřáplého vajíčka se vám úplně nerozptýlí ve vodě.

Pak už jde jen o to, abyste vajíčko do vody už už přiváděné k varu vložili z co nejmenší výšky. Nemělo by se totiž rozprsknout o hladinu. Klesne celé na dno, od kterého ho oddělte lehkých trhnutím kastrůlkem, aby se nepřichytilo. Zhruba po dvou minutách ho pak opatrně vylovte a přendejte do kastrůlku či misky se studenou vodou, což zastaví tepelnou úpravu.

A pusťte se do servírování. Na rozkrojený muffin - případně opečený toust či rozpůlenou housku - naaranžujte tence pokrájenou šunku či uzeného lososa, přidejte okapané pošírované vajíčko, zalijte je holandskou omáčkou a posypte čerstvě nasekanými bylinkami. Debužírování může začít.

Autor:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Problém sdílení klíčů nemá snadné a levné řešení, upozorňuje odborník

Ačkoliv dnes existují systémy, které umožňují otevřít zámek od domu digitálně kartou nebo mobilem, v případě nutnosti...

Najdete na iDNES.cz