Neděle 26. ledna 2020, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. ledna 2020 Zora

VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky

aktualizováno 
Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se vlastnoručně do vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, s radami zkušených a návodnými videi to zvládnete. Ať už ji upletete ze šesti pramenů jako Martin Kuciel alias Cuketka, nebo třípatrovou z devíti.

„Vánočka, královna svátečního stolu. Dá docela hodně práce a je potřeba zvládnout několik nástrah. Jakmile ji ale jednou dostanete do ruky, už to nikdy nezapomenete. Ukážu vám, jak na to,“ píše na svém blogu Cuketka, který se o recept a postup tímto dělí i se čtenáři iDNES.cz. 

Nejraději dělá vánočku ze šesti pramenů, protože se dají snadno uplést v jedné vrstvě a nehrozí tak riziko, že se vánočka při pečení sesune na stranu. Pokud si ale chcete vyzkoušet pletení a pečení třípatrové vánočky celkem z devíti pramenů, podívejte se na video od blogerky Aničky Grosmanové. Aby se vánočka nesesunula, zafixuje ji před pečením špejlemi:

Ovšem zpět k receptu od Cuketky. Při pečení doporučuje věnovat péči hlavně kvásku na začátku a nechat ho pěkně rozjet. „Klíčové je i dopřát vánočce dostatek času na dokynutí po upletení. Pokud vánočku uspěcháte a dáte ji péct ještě nedokynutou, prameny se při naskočení v troubě potrhají,“ tvrdí.

Jak na Cuketkovu vánočku krok za krokem

Krok první: Do mísy robota dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

Fotogalerie

Krok druhý: Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky a ještě chvíli prohněťte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

Krok třetí: Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

Suroviny potřebné na vánočku od Cuketky:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 70 g rozpuštěného vlažného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 30 g plátkovaných mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru)
  • 1 lžička citronové kůry
  • vejce na potření
  • sůl

Krok čtvrtý: Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (podrobně na videu). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Krok pátý: Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte, a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu.

Další recepty na vánoční cukroví ve speciální příloze

Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout. Posypka z moučkového cukru je čistě nepovinná, nicméně zamaskuje případné nedokonalosti. Na nějakou tu prasklinku nebo zatoulaný pramen ovšem nekoukejte, na to se nehraje. Raději si užijte svoji vlastní domácí vánočku. Při pečení i konzumaci.

Původní recept byl publikován ve vánoční příloze webu Cuketka.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Zima vrcholí a u vás už něco kvete? Podělte se o své fotografie

Na lednové či únorové květy sedmikrásek v trávníku jsme si už zvykli, zvlášť ve městech. S křehkými květy čemeřic a...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky
Premium

Škodlivé látky v potravinách: v půdě jsou pesticidy, ale i zbytky léků

Pavel Klouček je docentem Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze....

Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Naši předkové považovali za postní jídlo i vydru. Měli ji za rybu

Postní jídlo se v průběhu věků mění. Není to tak dávno, co se na talířích našich předků objevovala i vydra. Vysvětlení...

Premium

Gurmán Hejlík navštívil už 1 500 restaurací v Česku: Kam na nejlepší jídlo?

Aby splnil úkol, jedli jsme v rakovnické burgrárně Ella’s burger. Každý den na internetu zhodnotí aspoň jednu...

NAPSAL SÁM ŽIVOT: Mladá maminka už potřetí bojuje s rakovinou
NAPSAL SÁM ŽIVOT: Mladá maminka už potřetí bojuje s rakovinou

Před třemi lety se Janě Ryšánkové obrátil život naruby. Byla v pátém měsíci těhotenství, když jí lékaři oznámili, že má rakovinu v pokročilém stádiu.

Najdete na iDNES.cz