VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky

aktualizováno 
Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se vlastnoručně do vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, s radami zkušených a návodnými videi to zvládnete. Ať už ji upletete ze šesti pramenů jako Martin Kuciel alias Cuketka, nebo třípatrovou z devíti.

„Vánočka, královna svátečního stolu. Dá docela hodně práce a je potřeba zvládnout několik nástrah. Jakmile ji ale jednou dostanete do ruky, už to nikdy nezapomenete. Ukážu vám, jak na to,“ píše na svém blogu Cuketka, který se o recept a postup tímto dělí i se čtenáři iDNES.cz. 

Nejraději dělá vánočku ze šesti pramenů, protože se dají snadno uplést v jedné vrstvě a nehrozí tak riziko, že se vánočka při pečení sesune na stranu. Pokud si ale chcete vyzkoušet pletení a pečení třípatrové vánočky celkem z devíti pramenů, podívejte se na video od blogerky Aničky Grosmanové. Aby se vánočka nesesunula, zafixuje ji před pečením špejlemi:

Ovšem zpět k receptu od Cuketky. Při pečení doporučuje věnovat péči hlavně kvásku na začátku a nechat ho pěkně rozjet. „Klíčové je i dopřát vánočce dostatek času na dokynutí po upletení. Pokud vánočku uspěcháte a dáte ji péct ještě nedokynutou, prameny se při naskočení v troubě potrhají,“ tvrdí.

Jak na Cuketkovu vánočku krok za krokem

Krok první: Do mísy robota dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

Fotogalerie

Krok druhý: Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky a ještě chvíli prohněťte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

Krok třetí: Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

Suroviny potřebné na vánočku od Cuketky:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 70 g rozpuštěného vlažného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 30 g plátkovaných mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru)
  • 1 lžička citronové kůry
  • vejce na potření
  • sůl

Krok čtvrtý: Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (podrobně na videu). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Krok pátý: Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte, a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu.

Další recepty na vánoční cukroví ve speciální příloze

Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout. Posypka z moučkového cukru je čistě nepovinná, nicméně zamaskuje případné nedokonalosti. Na nějakou tu prasklinku nebo zatoulaný pramen ovšem nekoukejte, na to se nehraje. Raději si užijte svoji vlastní domácí vánočku. Při pečení i konzumaci.

Původní recept byl publikován ve vánoční příloze webu Cuketka.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Vylovili Horusický rybník, aby kapři byli na Vánoce na stole

Podzim je sezonou nejen pro myslivce, ale i pro rybáře. Jak to vypadalo, když se na konci října lovil Horusický rybník,...

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Barvy vám vylepší náladu. Červená, oranžová i žlutá vás nabijí energií

Dejte sbohem podzimní šedi a sáhněte s námi do pomyslné krabičky s barvami. Pusťte si je domů i do života a uvidíte, že...

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

TIP: Které dětské kapsičky se nám osvědčily?
TIP: Které dětské kapsičky se nám osvědčily?

Kapsičky s ovocnými přesnídávkami i jinými dobrotami si maminky pochvalují. Zvláště na výlety a procházky jsou skvělou volbou. Na co byste si při jejich výběru měli dát pozor?

Najdete na iDNES.cz