Pondělí 16. prosince 2019, svátek má Albína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 16. prosince 2019 Albína

Osvědčený recept na pivní štrúdl. Potřebovat budete i rozpálený hrnec

aktualizováno 
Poctivé vepřové sádlo, světlé pivo a jablka ze zahrady, to jsou hlavní ingredience klasiky, která nezklame.

Generacemi prověřený pivní štrúdl z poctivých českých ingrediencí | foto: David Turecký pro titul Sladké bary, Smart Press

Generacemi prověřený recept na pivní štrúdl získala Stáňa Mutlová od své kamarádky Kristýny a zařadila ho do své knihy Sladké bary. To není nic jiného než jakési sladké stoly či koutky, které mohou mít nejrůznější podobu, jakékoliv téma (Vánoce, Velikonoce, narozeniny) a navozovat libovolnou náladu. Recept pochází z kuchyně Kristýniny prababičky a údajně chutná naprosto všem. 

Ingredience potřebné na 4 záviny:

Na těsto 500 g hladké mouky, 250 g vepřového sádla a 150 až 200 ml světlého piva. Na náplň 100 g sekaných mandlí, 1 200 g očištěných a nastrouhaných jablek, 1 citron, 100 g strouhanky, 50 až 100 g cukru krupice - podle chuti, 4 balíčky vanilkového cukru a 4 zarovnané lžičky mleté skořice. Na potření pak 70 g rozpuštěného másla a 30 g rumu. A moučkový cukr na pocukrování.

Postup krok za krokem:

Nejprve si začněte předehřívat troubu na 180 °C a připravte si velký celokovový hrnec, který bude pasovat do pečicího plechu. Obojí pak strčte do spodní části trouby a nechte zahřívat.

Poté si na dřevěný vál nasypte odváženou mouku a udělejte do ní větší mělký důlek. Kolem důlku rozprostřete sádlo, buď nastrouhané nahrubo, nebo je-li měkčí, tak ho jen rozmělněte prsty na menší kousky. Do důlku nalijte dvě třetiny piva a začněte zpracovávat těsto. Zbylou třetinu piva během zadělávání přidávejte postupně, až vypracujete krásně hladké těsto.

Fotogalerie

Těsto rozdělte na čtyři díly. Pokud je nespotřebujete hned, zabalte budoucí záviny do potravinové fólie a uskladněte je v lednici. Vydrží až pět dnů, déle ne.

Vál si pak očistěte od přebytečné mouky a doprostřed si dejte bochánky těsta. Na řadu přichází hlavní hrdina, horký hrnec. Popadněte chňapky a plech i s hrncem vytáhněte z trouby. Obraťte hrnec dnem vzhůru, přiklopte jím těsto na válu a nechte odpočívat. Horkem se těsto krásně „zapaří“ a zvláční. Za půl hodinky bude připravené na další akci.

V mezičase si opražte mandle: rozehřejte pánvičku na středním plameni, vsypte do ní sekané mandle a opékejte je, až zrůžoví a rozvoní se. Pak je z pánvičky sesypte na studený talíř.

Dále autorka radí uvařit si pečený čaj nebo kávu a pustit se do loupání jablek: vykrájejte z nich jádřince a nastrouhejte jablka na hrubém struhadle, případně je nasekejte na malé kousky. Pokapejte je citronem, aby nezhnědla, a promíchejte s opraženými mandlemi.

V jiné mističce si smíchejte cukr se skořicí a v malém rendlíku nebo mikrovlnce si rozehřejte máslo a smíchejte ho s rumem.

Vyhrňte si rukávy, jde se do finále

Po půl hodině sundejte hrnec z válu, bochánky těsta posuňte ke straně, pomoučněte vál a jeden díl těsta vyválejte na tenký obdélník. Čím tenčí placka se vám podaří, tím lépe. Posypte ji strouhankou tak, aby na jedné delší straně a na obou kratších zůstalo 4 až 5 cm volného okraje bez náplně.

Na strouhanku rozprostřete jablka s nasekanými mandlemi, posypte čtvrtinou cukru se skořicí a jedním balíčkem vanilkového cukru. Závin pomalu zarolujte, těsto při tom přidržujte po celé délce, aby se nepotrhalo. Ale než štrúdl zavinete úplně, potřete volný podélný okraj rumovým máslem. Jen lehce, aby se těsto lépe spojilo, ale nerozmočilo. Oba konce rolády pak podhrňte dospod a lehce stlačte.

Recepty na štrúdl

Další ověřené recepty na ten nejlepší štrúdl najdete na webu Labužník.cz

Nakonec štrúdl kompletně potřete voňavým rumovým máslem a dejte péct do trouby: při 180 °C a dozlatova. Podle tloušťky závinu to zabere 20 až 30 minut. Štrúdl nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a jablečné orgie mohou začít. 

Autor:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Neustále se mě ptají na honorář, říká „holčička“ z reklamy s prasátkem

Tak nám ta malá holčička z prasátkové reklamy na kofolu trochu povyrostla. Už jí je dvacet, jmenuje se Sandra Flemrová...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Najdete na iDNES.cz