Osvědčený recept na pivní štrúdl. Potřebovat budete i rozpálený hrnec

aktualizováno 
Poctivé vepřové sádlo, světlé pivo a jablka ze zahrady, to jsou hlavní ingredience klasiky, která nezklame.

Generacemi prověřený pivní štrúdl z poctivých českých ingrediencí | foto: David Turecký pro titul Sladké bary, Smart Press

Generacemi prověřený recept na pivní štrúdl získala Stáňa Mutlová od své kamarádky Kristýny a zařadila ho do své knihy Sladké bary. To není nic jiného než jakési sladké stoly či koutky, které mohou mít nejrůznější podobu, jakékoliv téma (Vánoce, Velikonoce, narozeniny) a navozovat libovolnou náladu. Recept pochází z kuchyně Kristýniny prababičky a údajně chutná naprosto všem. 

Ingredience potřebné na 4 záviny:

Na těsto 500 g hladké mouky, 250 g vepřového sádla a 150 až 200 ml světlého piva. Na náplň 100 g sekaných mandlí, 1 200 g očištěných a nastrouhaných jablek, 1 citron, 100 g strouhanky, 50 až 100 g cukru krupice - podle chuti, 4 balíčky vanilkového cukru a 4 zarovnané lžičky mleté skořice. Na potření pak 70 g rozpuštěného másla a 30 g rumu. A moučkový cukr na pocukrování.

Postup krok za krokem:

Nejprve si začněte předehřívat troubu na 180 °C a připravte si velký celokovový hrnec, který bude pasovat do pečicího plechu. Obojí pak strčte do spodní části trouby a nechte zahřívat.

Poté si na dřevěný vál nasypte odváženou mouku a udělejte do ní větší mělký důlek. Kolem důlku rozprostřete sádlo, buď nastrouhané nahrubo, nebo je-li měkčí, tak ho jen rozmělněte prsty na menší kousky. Do důlku nalijte dvě třetiny piva a začněte zpracovávat těsto. Zbylou třetinu piva během zadělávání přidávejte postupně, až vypracujete krásně hladké těsto.

Fotogalerie

Těsto rozdělte na čtyři díly. Pokud je nespotřebujete hned, zabalte budoucí záviny do potravinové fólie a uskladněte je v lednici. Vydrží až pět dnů, déle ne.

Vál si pak očistěte od přebytečné mouky a doprostřed si dejte bochánky těsta. Na řadu přichází hlavní hrdina, horký hrnec. Popadněte chňapky a plech i s hrncem vytáhněte z trouby. Obraťte hrnec dnem vzhůru, přiklopte jím těsto na válu a nechte odpočívat. Horkem se těsto krásně „zapaří“ a zvláční. Za půl hodinky bude připravené na další akci.

V mezičase si opražte mandle: rozehřejte pánvičku na středním plameni, vsypte do ní sekané mandle a opékejte je, až zrůžoví a rozvoní se. Pak je z pánvičky sesypte na studený talíř.

Dále autorka radí uvařit si pečený čaj nebo kávu a pustit se do loupání jablek: vykrájejte z nich jádřince a nastrouhejte jablka na hrubém struhadle, případně je nasekejte na malé kousky. Pokapejte je citronem, aby nezhnědla, a promíchejte s opraženými mandlemi.

V jiné mističce si smíchejte cukr se skořicí a v malém rendlíku nebo mikrovlnce si rozehřejte máslo a smíchejte ho s rumem.

Vyhrňte si rukávy, jde se do finále

Po půl hodině sundejte hrnec z válu, bochánky těsta posuňte ke straně, pomoučněte vál a jeden díl těsta vyválejte na tenký obdélník. Čím tenčí placka se vám podaří, tím lépe. Posypte ji strouhankou tak, aby na jedné delší straně a na obou kratších zůstalo 4 až 5 cm volného okraje bez náplně.

Na strouhanku rozprostřete jablka s nasekanými mandlemi, posypte čtvrtinou cukru se skořicí a jedním balíčkem vanilkového cukru. Závin pomalu zarolujte, těsto při tom přidržujte po celé délce, aby se nepotrhalo. Ale než štrúdl zavinete úplně, potřete volný podélný okraj rumovým máslem. Jen lehce, aby se těsto lépe spojilo, ale nerozmočilo. Oba konce rolády pak podhrňte dospod a lehce stlačte.

Recepty na štrúdl

Další ověřené recepty na ten nejlepší štrúdl najdete na webu Labužník.cz

Nakonec štrúdl kompletně potřete voňavým rumovým máslem a dejte péct do trouby: při 180 °C a dozlatova. Podle tloušťky závinu to zabere 20 až 30 minut. Štrúdl nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a jablečné orgie mohou začít. 

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Je ideální čas na sběr kořenů bylin. A přípravu tinktur či náhražky kávy

Začátek podzimu je nejvhodnější čas ke sběru kořenů rostlin, jejichž léčivá moc je ceněna odedávna. Představují symbol...

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento prostý pokrm...

Najdete na iDNES.cz