Osvědčený recept na pivní štrúdl. Potřebovat budete i rozpálený hrnec

aktualizováno 
Poctivé vepřové sádlo, světlé pivo a jablka ze zahrady, to jsou hlavní ingredience klasiky, která nezklame.

Generacemi prověřený pivní štrúdl z poctivých českých ingrediencí | foto: David Turecký pro titul Sladké bary, Smart Press

Generacemi prověřený recept na pivní štrúdl získala Stáňa Mutlová od své kamarádky Kristýny a zařadila ho do své knihy Sladké bary. To není nic jiného než jakési sladké stoly či koutky, které mohou mít nejrůznější podobu, jakékoliv téma (Vánoce, Velikonoce, narozeniny) a navozovat libovolnou náladu. Recept pochází z kuchyně Kristýniny prababičky a údajně chutná naprosto všem. 

Ingredience potřebné na 4 záviny:

Na těsto 500 g hladké mouky, 250 g vepřového sádla a 150 až 200 ml světlého piva. Na náplň 100 g sekaných mandlí, 1 200 g očištěných a nastrouhaných jablek, 1 citron, 100 g strouhanky, 50 až 100 g cukru krupice - podle chuti, 4 balíčky vanilkového cukru a 4 zarovnané lžičky mleté skořice. Na potření pak 70 g rozpuštěného másla a 30 g rumu. A moučkový cukr na pocukrování.

Postup krok za krokem:

Nejprve si začněte předehřívat troubu na 180 °C a připravte si velký celokovový hrnec, který bude pasovat do pečicího plechu. Obojí pak strčte do spodní části trouby a nechte zahřívat.

Poté si na dřevěný vál nasypte odváženou mouku a udělejte do ní větší mělký důlek. Kolem důlku rozprostřete sádlo, buď nastrouhané nahrubo, nebo je-li měkčí, tak ho jen rozmělněte prsty na menší kousky. Do důlku nalijte dvě třetiny piva a začněte zpracovávat těsto. Zbylou třetinu piva během zadělávání přidávejte postupně, až vypracujete krásně hladké těsto.

Fotogalerie

Těsto rozdělte na čtyři díly. Pokud je nespotřebujete hned, zabalte budoucí záviny do potravinové fólie a uskladněte je v lednici. Vydrží až pět dnů, déle ne.

Vál si pak očistěte od přebytečné mouky a doprostřed si dejte bochánky těsta. Na řadu přichází hlavní hrdina, horký hrnec. Popadněte chňapky a plech i s hrncem vytáhněte z trouby. Obraťte hrnec dnem vzhůru, přiklopte jím těsto na válu a nechte odpočívat. Horkem se těsto krásně „zapaří“ a zvláční. Za půl hodinky bude připravené na další akci.

V mezičase si opražte mandle: rozehřejte pánvičku na středním plameni, vsypte do ní sekané mandle a opékejte je, až zrůžoví a rozvoní se. Pak je z pánvičky sesypte na studený talíř.

Dále autorka radí uvařit si pečený čaj nebo kávu a pustit se do loupání jablek: vykrájejte z nich jádřince a nastrouhejte jablka na hrubém struhadle, případně je nasekejte na malé kousky. Pokapejte je citronem, aby nezhnědla, a promíchejte s opraženými mandlemi.

V jiné mističce si smíchejte cukr se skořicí a v malém rendlíku nebo mikrovlnce si rozehřejte máslo a smíchejte ho s rumem.

Vyhrňte si rukávy, jde se do finále

Po půl hodině sundejte hrnec z válu, bochánky těsta posuňte ke straně, pomoučněte vál a jeden díl těsta vyválejte na tenký obdélník. Čím tenčí placka se vám podaří, tím lépe. Posypte ji strouhankou tak, aby na jedné delší straně a na obou kratších zůstalo 4 až 5 cm volného okraje bez náplně.

Na strouhanku rozprostřete jablka s nasekanými mandlemi, posypte čtvrtinou cukru se skořicí a jedním balíčkem vanilkového cukru. Závin pomalu zarolujte, těsto při tom přidržujte po celé délce, aby se nepotrhalo. Ale než štrúdl zavinete úplně, potřete volný podélný okraj rumovým máslem. Jen lehce, aby se těsto lépe spojilo, ale nerozmočilo. Oba konce rolády pak podhrňte dospod a lehce stlačte.

Recepty na štrúdl

Další ověřené recepty na ten nejlepší štrúdl najdete na webu Labužník.cz

Nakonec štrúdl kompletně potřete voňavým rumovým máslem a dejte péct do trouby: při 180 °C a dozlatova. Podle tloušťky závinu to zabere 20 až 30 minut. Štrúdl nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a jablečné orgie mohou začít. 

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

V USA našli dvouhlavou želvu. Nemůže za to radiace, ale genetická mutace

Dvouhlavá želva v Show Jana Krause

Želví „mutantku“ se dvěma hlavami objevili ochránci přírody na břehu Atlantiku. Bizarní stvoření má prý docela obyčejný...

Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Talíř s edomao sushi

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi....

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

Šéfkuchař Daniel Holan

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso,...

Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?
Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?

Někteří je vnímají jako výstřelek pro alternativně založené maminky. Fyzioterapeuti zase prohlašují, že nic lepšího pro nohy neexistuje. My jsme se je rozhodli otestovat na dvou kolegyních z kanceláře a zjistit, kde je pravda.

Najdete na iDNES.cz