Ingredience
Postup
- Mouku prosejeme, přidáme na kousky nakrájený tuk, jedno vejce, pivo a zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme v chladu hodinu odležet.
- Rozinky omyjeme v teplé vodě a zalijeme rumem. Necháme je asi hodinu nabobtnat. Jablka oloupeme a nastrouháme na plátky. Zakápneme je citronovou šťávou a smícháme s nasekanými ořechy, vanilkovým a skořicovým cukrem.
- Odleželé těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na tenké pláty. Z okraje těsta vykrájíme kytičky a dáme si je stranou na ozdobení povrchu. Pláty těsta posypeme strouhankou, na ni rozložíme jablečnou náplň, posypeme rozinkami a pokapeme rumem z nálevu.
- Jeden okraj přehneme přes náplň, potřeme rozšlehaným vejcem a přehneme druhý okraj. Záviny přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, přilepíme vykrájené kytičky z těsta a znovu potřeme. Propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.