Zkuste oboustranné jablečné řezy s mandlemi a skořicí. Noblesní chuť

aktualizováno 
Letní jablka jsou tu, a to se ještě nespotřebovala ta z loňské úrody. Ideální čas pro pečení moučníků s jablky. Tak proč rodinu nepřekvapit i něčím jiným, než je tradiční štrúdl. Oblíbená kombinace se skořicovým cukrem zůstane zachována.

Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví. S jogurtovou náplní ochucenou skořicí fantastická kombinace. | foto: Jiří Savinec

Ať už využijete jablka trhaná, padaná nebo povadlá z loňské sklizně, výsledek by měl stát za to, jako u většiny mlsů s jablky. Není divu, že jablečný závin je jedním z nejoblíbenějších, viz mlsní blogeři iDNES.cz zvolili králem moučníků štrúdl.

Tyto jablečné řezy navíc zaujmou i vizuálně: podávají se překlopené na bok, aby vynikly obě vrstvy vnitřní náplně i oboustranný mandlový posyp pečeného plátu.

Potřebné ingredience

Budete potřebovat 125 g másla, 125 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 175 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 50 ml mléka, 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření), 100 g mandlových plátků a 1 skořicový cukr, případně si sami smíchejte moučkový cukr s mletou skořicí podle vlastní chuti. 

Na jablečnou náplň: 400 g jablek, 300 ml vody, 50 g cukru, 1 skořicový cukr, šťávu z půlky citronu a 1 vanilkový pudink. Na šlehačkovou náplň 300 g jogurtu, 20 g moučkového cukru, 1 skořicový cukr, 250 ml smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače a 100 ml vody.

Pracovní postup krok za krokem

Díky několika vrstvám to vypadá, že jde o složitější moučník, ale v podstatě jen rozmáznete těsto na velký plech, potřete jeho povrch rozšlehaným vejcem a posypete mandlovými lupínky. Upečený plát ještě horký rozdělíte na dvě stejné poloviny a jednu z nich před plněním obrátíte posypem dolů. Připravíte si jablečnou i jogurtovou náplň, namažete je na polovinu plátu a druhým přiklopíte.

Máslo vyšlehejte do pěny spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidejte
K máslové pěně přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, celá vejce a těsto
Povrch těsta potřete zlehka rozšlehaným vejcem a posypte hustě mandlovými

Takže vzhůru na těsto: Máslo ušlehejte s oběma druhy cukru do pěny a přidejte špetku soli. Zvolna vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a v mléku rozšlehané vejce. Vymíchané těsto rozetřete na plech s plátem papíru, povrch lehce potřete rozšlehaným vejcem a posypte směsí mandlových plátků se skořicovým cukrem. Plát pečte zhruba 12 minut při 200 °C.

Pečte dozlatova, ale dávejte pozor, aby se lupínky nepřipálily. Teplý plát na
Oloupaná jablka zbavená jadřinců a nakrájená na kostky zalijte vodou a pod
Jablka rozvařená doměkka jemně rozštouchejte a zavařte do nich pudink

Po vyjmutí z trouby rozdělte ještě teplý plát na dva stejné díly. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka pokrájená na kostky poduste v kastrolu pod pokličkou asi sedm minut s vodou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Zvlášť smíchejte pudink s trochou vody nebo jablečné šťávy, přilijte jej do ne zcela rozvařených a rozšťouchaných jablek a za stálého míchání vše asi minutu provařte.

Provařený jablkový pudink odstavte a horký naneste ve vyšší vrstvě na jednu
Zvlášť vymíchejte jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou
Tuhnoucí jogurtovou pěnu rozetřete co nejrychleji na povrch jablečného pudinku

Jeden díl upečeného plátu obraťte mandlovými lupínky dolů, jablečnou náplň na něj rozetřete a nechte ji vychladnout. Zvlášť promíchejte ručně jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou smetanu a dle návodu připravený ztužovač. Rychle promíchejte a ihned hmotu rozetřete na jablečnou náplň.

Na bílou náplň přiklopte druhý pečený plát, ale mandlovým posypem navrch, a
Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví.

Náplně přiklopte druhým plátem, mandlovými lupínky nahoru. Nechte vše v chladu ztuhnout a pokrájejte na řezy. Po ochutnání zjistíte, že jablka, mandle, skořice a všechno ostatní jde opravdu skvěle dohromady.

Italský tip, jak zpracovat jablka do moučníku najdete v článku Z jablek a rumu vyrobíte moučník, kterému v zimě nikdo neodolá. Další tipy na české domácí řezy pak v časopise Knihovnička Recepty, Nejlepší domácí řezy IV.  

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz