Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Zkuste oboustranné jablečné řezy s mandlemi a skořicí. Noblesní chuť

aktualizováno 
Letní jablka jsou tu, a to se ještě nespotřebovala ta z loňské úrody. Ideální čas pro pečení moučníků s jablky. Tak proč rodinu nepřekvapit i něčím jiným, než je tradiční štrúdl. Oblíbená kombinace se skořicovým cukrem zůstane zachována.

Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví. S jogurtovou náplní ochucenou skořicí fantastická kombinace. | foto: Jiří Savinec

Ať už využijete jablka trhaná, padaná nebo povadlá z loňské sklizně, výsledek by měl stát za to, jako u většiny mlsů s jablky. Není divu, že jablečný závin je jedním z nejoblíbenějších, viz mlsní blogeři iDNES.cz zvolili králem moučníků štrúdl.

Tyto jablečné řezy navíc zaujmou i vizuálně: podávají se překlopené na bok, aby vynikly obě vrstvy vnitřní náplně i oboustranný mandlový posyp pečeného plátu.

Potřebné ingredience

Budete potřebovat 125 g másla, 125 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 175 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 50 ml mléka, 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření), 100 g mandlových plátků a 1 skořicový cukr, případně si sami smíchejte moučkový cukr s mletou skořicí podle vlastní chuti. 

Na jablečnou náplň: 400 g jablek, 300 ml vody, 50 g cukru, 1 skořicový cukr, šťávu z půlky citronu a 1 vanilkový pudink. Na šlehačkovou náplň 300 g jogurtu, 20 g moučkového cukru, 1 skořicový cukr, 250 ml smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače a 100 ml vody.

Pracovní postup krok za krokem

Díky několika vrstvám to vypadá, že jde o složitější moučník, ale v podstatě jen rozmáznete těsto na velký plech, potřete jeho povrch rozšlehaným vejcem a posypete mandlovými lupínky. Upečený plát ještě horký rozdělíte na dvě stejné poloviny a jednu z nich před plněním obrátíte posypem dolů. Připravíte si jablečnou i jogurtovou náplň, namažete je na polovinu plátu a druhým přiklopíte.

Máslo vyšlehejte do pěny spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidejte
K máslové pěně přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, celá vejce a těsto
Povrch těsta potřete zlehka rozšlehaným vejcem a posypte hustě mandlovými

Takže vzhůru na těsto: Máslo ušlehejte s oběma druhy cukru do pěny a přidejte špetku soli. Zvolna vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a v mléku rozšlehané vejce. Vymíchané těsto rozetřete na plech s plátem papíru, povrch lehce potřete rozšlehaným vejcem a posypte směsí mandlových plátků se skořicovým cukrem. Plát pečte zhruba 12 minut při 200 °C.

Pečte dozlatova, ale dávejte pozor, aby se lupínky nepřipálily. Teplý plát na
Oloupaná jablka zbavená jadřinců a nakrájená na kostky zalijte vodou a pod
Jablka rozvařená doměkka jemně rozštouchejte a zavařte do nich pudink

Po vyjmutí z trouby rozdělte ještě teplý plát na dva stejné díly. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka pokrájená na kostky poduste v kastrolu pod pokličkou asi sedm minut s vodou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Zvlášť smíchejte pudink s trochou vody nebo jablečné šťávy, přilijte jej do ne zcela rozvařených a rozšťouchaných jablek a za stálého míchání vše asi minutu provařte.

Provařený jablkový pudink odstavte a horký naneste ve vyšší vrstvě na jednu
Zvlášť vymíchejte jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou
Tuhnoucí jogurtovou pěnu rozetřete co nejrychleji na povrch jablečného pudinku

Jeden díl upečeného plátu obraťte mandlovými lupínky dolů, jablečnou náplň na něj rozetřete a nechte ji vychladnout. Zvlášť promíchejte ručně jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou smetanu a dle návodu připravený ztužovač. Rychle promíchejte a ihned hmotu rozetřete na jablečnou náplň.

Na bílou náplň přiklopte druhý pečený plát, ale mandlovým posypem navrch, a
Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví.

Náplně přiklopte druhým plátem, mandlovými lupínky nahoru. Nechte vše v chladu ztuhnout a pokrájejte na řezy. Po ochutnání zjistíte, že jablka, mandle, skořice a všechno ostatní jde opravdu skvěle dohromady.

Italský tip, jak zpracovat jablka do moučníku najdete v článku Z jablek a rumu vyrobíte moučník, kterému v zimě nikdo neodolá. Další tipy na české domácí řezy pak v časopise Knihovnička Recepty, Nejlepší domácí řezy IV.  

Autoři:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky
Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz