Úterý 25. ledna 2022, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 25. ledna 2022 Miloš

Jak vylepšit obyčejnou žemlovku, aby z ní byla luxusní krmě

  0:05
Nad tradiční jablečnou žemlovkou z rohlíků či housek kdekdo ohrne nos. Zkuste ale její chuť pozvednout přidáním broskví, přihoďte nějaké vejce navíc, nahrubo sekané ořechy, trochu skořice a hlavně strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. A nikdo jí neodolá.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci žadonili o přídavek | foto: Jiří Savinec

Semlbábu (z něm. semmel) neboli hezky česky zemlbábu či žemlovku ze staršího pečiva, trochy mléka, tvarohu s cukrem a oloupaných jablek je skutečně možné celkem jednoduše povýšit z obyčejného nákypu na bezkonkurenční moučník hodný podávání na zámku. Voňavý, šťavnatý a navrch báječně nadýchaný. Mechovitou konzistenci mu dodá sníh našlehaný z bílků.

V receptu zmiňované broskve nejsou podmínkou, místo nich můžete klidně přidat třeba meruňky nebo právě dozrávající blumy. Na přídavku jemně strouhané citrónové kůry se zázvorem ale nic neměňte, stejně jako na vrstvičce ořechů a máslem vytřené zapékací míse. Bez nich by to nebylo ono.

Žemlovka, jakou jste ještě nejedli

Připravte si 3 vejce, 200 ml sladké smetany, 1 vanilkový cukr, 4 rohlíky, 250 g navinulých jablek (letních nebo z loňských), 2 broskve, 0,5 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 100 g pískového cukru, 2 lžíce rozinek namočených v troše rumu, 1 lžíci čerstvého jemně strouhaného zázvoru, 1 lžičku strouhané citrónové kůry, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, máslo na vytření formy a moučkový cukr na posypání.

V misce rozšlehejte sladkou smetanu s  cukrem a dvěma oddělenými žloutkyRohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, namočte do smetany a skládejte na dno máslem vytřené zapékací mísy

V misce rozšlehejte sladkou smetanu s trochou odváženého pískového cukru, přidejte vanilkový cukr a dva oddělené žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. Rohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, z poloviny je smočte ve žloutkové smetaně a rozložte na dno máslem vytřené zapékací mísy.

Na rohlíková kolečka rozložte plátky jablek Vrstvu jablek posypte mletou skořicí s moučkovým cukrem

Na tuto vrstvu rozložte oloupaná, jádřinců zbavená a na plátky nakrájená jablka. Rovnoměrně je rozhrňte a posypte je skořicí smíchanou s moučkovým cukrem.

V misce utřete tvaroh s cukrem a zašlehejte celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvoremDo tvarohové hmoty přidejte rozinky namočené v rumu a vmíchejte sníh z bílků

Na další vrstvu si zvlášť utřete v misce tvaroh se zbylým cukrem a do hmoty zašlehejte jedno celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. Přidejte i rozinky namočené v rumu, ty lze svařit v mikrovlnce, a nakonec vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.

Tvarohovou pěnu rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukremNa tvaroh rozložte měsíčky broskví

Tvarohovou pěnu vylehčenou tuhým sněhem rovnoměrně rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukrem. Na tvaroh rozložte broskve nakrájené na tenké měsíčky. Můžete je zakápnout citrónovou šťávou, aby nehnědly.

Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechůOpět rozložte vrstvu rohlíkových koleček a polijte je zbytkem žloutkové smetany

Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechů. Stačí jich pár a udělají s žemlovkou divy. A na ně opět rozložte vrstvu rohlíkových koleček namočených do žloutkové smetany, případným zbytkem této smetany celou žemlovku polijte a upečte ji při 180 °C dorůžova.

Hotovou žemlovku pocukrujte prosátým moučkovým cukremHotovou žemlovku pocukrujte prosátým moučkovým cukrem

Po vyjmutí žemlovku posypte vrstvou moučkového cukru a podávejte ji teplou. Výborná je ale i studená, například s ovocným koktejlem.

Recept na tuto lahůdkovou žemlovku najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička recepty, který se ve svém srpnovém čísle zaměřil na nejlepší zapečené dobroty. Najdete v něm vyzkoušené recepty například na zapečené baklažány, cukety, květák, sekanou v podobě želviček se slaninovým krunýřem, kuřátko utopené v nádivce, vanilkové nudle s ovocem, lepenici, pastýřský koláč, plněné paprikové lusky, zelné závitky a další a další zapékané dobroty.

Autoři:

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Česko hledá národního ptáka. Hlasujte, zda orla, sokola, či kachnu se zelím

Nová vláda v programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s...

Jak se daří psům a kočkám, u nichž radili Nevečeřalová a Desenský

Domácnosti, do jejichž osudu zasáhli díky pořadu Kočka není pes odborníci na kočičí a psí duši, tedy Klára Nevečeřalová...

VIDEO: Kutilové podcenili Vodochodského, na jejich houpačku se neodvážil

V dalším díle reality show Dream Team – Mistři dílny dostali soutěžící za úkol vyrobit zahradní posezení s grilem. Tým,...

Dvouletou boxerku lze převychovat, i když tahá na vodítku a loví kočky

Boxerku Pepinu má paní Daniela od štěňátka, dokonce s ní chodila na cvičák, jasné povely a důslednost ovšem nejsou její...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokan volský je obří žába, která se klidně popere i s hadem

Tradice hlásá, že hadi žerou žáby, v případě skokana volského tomu může být klidně naopak. Tato dvaceticentimetrová...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Zlaté mléko po ránu rozproudí energii. Kurkuma je zeštíhlující zázrak

Stačí jenom špetka. Zářivě oranžové koření intenzivně povzbudí látkovou výměnu a napomůže tak rychlému zeštíhlení. Ani...

Na zamrzlý zámek jděte zlehka, bez horké vody a nenahřívejte klíč

Mrazivá rána sice umí hezky navodit zimní atmosféru, ovšem jen do té doby, než zjistíme, že nám zamrzl zámek u dveří...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

V zimě nechte pokojovky spát. Nerušte je, odpočívají a nabírají sílu

Premium Nedostatek světla, přetopené interiéry, prudké větrání. A do toho vegetační klid. Pokojové rostliny to v zimě nemají...

V obchodním centru Galerie Butovice vyřídíte vše, od pestrého nakupování až po vyzvednutí zásilky na poště
V obchodním centru Galerie Butovice vyřídíte vše, od pestrého nakupování až po vyzvednutí zásilky na poště

Navzdory nepříznivé situaci dnešní doby, otevřelo obchodní centrum Galerie Butovice několik dalších obchodů a rozšířilo svou pestrou nabídku o...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...