Neděle 5. února 2023, svátek má Dobromila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 5. února 2023 Dobromila

Jak vylepšit obyčejnou žemlovku, aby z ní byla luxusní krmě

  0:05
Nad tradiční jablečnou žemlovkou z rohlíků či housek kdekdo ohrne nos. Zkuste ale její chuť pozvednout přidáním broskví, přihoďte nějaké vejce navíc, nahrubo sekané ořechy, trochu skořice a hlavně strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. A nikdo jí neodolá.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci žadonili o přídavek | foto: Jiří Savinec

Semlbábu (z něm. semmel) neboli hezky česky zemlbábu či žemlovku ze staršího pečiva, trochy mléka, tvarohu s cukrem a oloupaných jablek je skutečně možné celkem jednoduše povýšit z obyčejného nákypu na bezkonkurenční moučník hodný podávání na zámku. Voňavý, šťavnatý a navrch báječně nadýchaný. Mechovitou konzistenci mu dodá sníh našlehaný z bílků.

Obrázek není k dispozici

V receptu zmiňované broskve nejsou podmínkou, místo nich můžete klidně přidat třeba meruňky nebo právě dozrávající blumy. Na přídavku jemně strouhané citrónové kůry se zázvorem ale nic neměňte, stejně jako na vrstvičce ořechů a máslem vytřené zapékací míse. Bez nich by to nebylo ono.

Žemlovka, jakou jste ještě nejedli

Připravte si 3 vejce, 200 ml sladké smetany, 1 vanilkový cukr, 4 rohlíky, 250 g navinulých jablek (letních nebo z loňských), 2 broskve, 0,5 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 100 g pískového cukru, 2 lžíce rozinek namočených v troše rumu, 1 lžíci čerstvého jemně strouhaného zázvoru, 1 lžičku strouhané citrónové kůry, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, máslo na vytření formy a moučkový cukr na posypání.

V misce rozšlehejte sladkou smetanu s  cukrem a dvěma oddělenými žloutkyRohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, namočte do smetany a skládejte na dno máslem vytřené zapékací mísy

V misce rozšlehejte sladkou smetanu s trochou odváženého pískového cukru, přidejte vanilkový cukr a dva oddělené žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. Rohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, z poloviny je smočte ve žloutkové smetaně a rozložte na dno máslem vytřené zapékací mísy.

Na rohlíková kolečka rozložte plátky jablek Vrstvu jablek posypte mletou skořicí s moučkovým cukrem

Na tuto vrstvu rozložte oloupaná, jádřinců zbavená a na plátky nakrájená jablka. Rovnoměrně je rozhrňte a posypte je skořicí smíchanou s moučkovým cukrem.

V misce utřete tvaroh s cukrem a zašlehejte celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvoremDo tvarohové hmoty přidejte rozinky namočené v rumu a vmíchejte sníh z bílků

Na další vrstvu si zvlášť utřete v misce tvaroh se zbylým cukrem a do hmoty zašlehejte jedno celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. Přidejte i rozinky namočené v rumu, ty lze svařit v mikrovlnce, a nakonec vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.

Tvarohovou pěnu rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukremNa tvaroh rozložte měsíčky broskví

Tvarohovou pěnu vylehčenou tuhým sněhem rovnoměrně rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukrem. Na tvaroh rozložte broskve nakrájené na tenké měsíčky. Můžete je zakápnout citrónovou šťávou, aby nehnědly.

Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechůOpět rozložte vrstvu rohlíkových koleček a polijte je zbytkem žloutkové smetany

Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechů. Stačí jich pár a udělají s žemlovkou divy. A na ně opět rozložte vrstvu rohlíkových koleček namočených do žloutkové smetany, případným zbytkem této smetany celou žemlovku polijte a upečte ji při 180 °C dorůžova.

Hotovou žemlovku pocukrujte prosátým moučkovým cukremHotovou žemlovku pocukrujte prosátým moučkovým cukrem

Po vyjmutí žemlovku posypte vrstvou moučkového cukru a podávejte ji teplou. Výborná je ale i studená, například s ovocným koktejlem.

Recept na tuto lahůdkovou žemlovku najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička recepty, který se ve svém srpnovém čísle zaměřil na nejlepší zapečené dobroty. Najdete v něm vyzkoušené recepty například na zapečené baklažány, cukety, květák, sekanou v podobě želviček se slaninovým krunýřem, kuřátko utopené v nádivce, vanilkové nudle s ovocem, lepenici, pastýřský koláč, plněné paprikové lusky, zelné závitky a další a další zapékané dobroty.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

„Kdo si před třemi lety pověsil doma záclony, je vítěz doby“

Během tří let se zdvojnásobila cena nemovitostí. Z toho mohou těžit ti, kdo s koupí neotáleli. Výslednou cenu...

Dva psi v jedné rodině se rvali, až končili na veterině. Desenský poradil

Československému vlčákovi Dannymu skončil klidný život, když se jeho majitelé sestěhovali do jednoho domu se zahradou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo přišel na svět malý luskoun, je to první mládě narozené v Evropě

V pražské zoo se ve čtvrtek narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že je to první...

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špatně umytá miska, pamlsky navíc pro přilepšení. Pět hříchů při krmení psa

Čas krmení bývá pro pejsky společně s venčením ta nejoblíbenější část dne. Často však v krmení děláme chyby, které si...

Průlom sedmnáct let od vraždy. Kmotra Mrázka zastřelil vrah ze Slovenska

Premium Mrzlo. Ze dveří zámečku na pražské Lhotce vyšel kmotr podsvětí František Mrázek. Nájemný vrah ležící sto metrů daleko u...

Láska je evoluční finta, zamilovanost porucha emocí, říká psycholog Klimeš

Premium Láska je mocná emoce a bezesporu ta nejhezčí. A má hodně podob, které člověka nutí dělat různé věci. Mozkové okruhy...

Ruská lež je ohromná zbraň. Proč je Putin stále oblíbený, líčí reportér Karas

Premium Býval nejdéle sloužícím zahraničním zpravodajem České televize. V Polsku, v Rusku i na Ukrajině strávil Miroslav Karas...

Stýská se vám po zeleni? Vytvořte si minizahrádku v obýváku či kuchyni

Za okny sníh a mnohým z nás se ven dvakrát nechce, přitom se nám stýská po práci na zahradě a po pohledu na to, jak...

Táhne vám od domovních dveří? Promažte je a seřiďte, ušetříte

Zima nás letos nešetří a ceny energií nejsou zrovna nízké, takže je třeba šetřit, kde se dá. Pokud máte doma dojem, že...

Zimní grilování má své kouzlo, má řadu výhod, říká populární pipMaster

Premium Říká, že grilovat se dá cokoli. David Kubricht, který se na internetu proslavil pod přezdívkou pipMaster, na ohni kromě...

Zateplit, nebo vyměnit okna? Na co vystačí 150tisícová státní dotace

Premium Důchodci a domácnosti s nižšími příjmy mohou získat až 150 tisíc na stavební úpravy, díky kterým ušetří na energiích....

Deníčková soutěž: Vyhrajte čtení na dlouhé zimní večery
Deníčková soutěž: Vyhrajte čtení na dlouhé zimní večery

dílejte příběh ze života, napište deníček a vyhrajte skvělou sérii knih od Jo Nesba, ve kterých své detektivní schopnosti předvádí sám rozervaný...

Prosázel a propil 7 milionů korun. Prodal jsem i Českého lva, říká Vondráček

Televizní reportér, novinář a režisér David Vondráček (59) prohrál za celý svůj život v hazardu sedm milionů korun....

Žena vypadá jako holčička, lidé zaměňují jejího manžela za tatínka

Třicetiletá Carolyn Fulltzová z USA už je trojnásobnou maminkou, ale stále vypadá jako malá holka. Její o tři roky...

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Proslavila se hity Závidím či Drahý můj

Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků, interpretka hitů...

Každý má nějakou erotickou slabůstku či fetiš. Které patří mezi nejčastější?

Mít v sexuálních hrátkách nějakou více či méně podivnou „úchylku“, která nám dělá dobře, rozhodně není hřích. Je to...

Františka Ringo Čecha odvezli do nemocnice. Podle syna měl mrtvici

František Ringo Čech (79) byl v neděli večer podle zdrojů CNN Prima NEWS převezen do pražské Nemocnice Na Homolce....