Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

aktualizováno 
I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Potřebovat budete: 400 g listového těsta, 3 jablka, 50 g rozinek, 100 g ořechů, strouhanku, máslo, skořici, cukr, vejce, rum a javorový sirup. Rozinky namočte předem do rumu, klidně je můžete nechat nasáknout přes noc.

Jak připravit babiččin štrúdl

Jablka oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a orestujte je na pánvičce na rozpuštěném másle spolu se skořicí a cukrem. Míchejte, aby se nepřichytila ke dnu pánvičky nebo kastrolu, jakmile změknou, nechte je vychladnout.  

Mezitím vyválejte obdélníkový plát z klasického listového těsta, které běžně koupíte hotové. Dokonce ho můžete mít i v mrazáku, takže je kdykoliv po ruce, třeba když dorazí neohlášená návštěva.

Orestovaná jablka pak rovnoměrně rozprostřete na prostřední třetinu plátu těsta, tak, aby po zabalení nevytekla. Jablka ještě posypte nasekanými ořechy, rumem nasáklými rozinkami (nechte okapat nebo vymačkejte) a trochou strouhanky.

"Strouhanku babička přidávala, když měla hodně šťavnatá jablka. Tehdy přidaná strouhanka skvěle zafunguje, nasákne do sebe šťávu z jablek a ta během pečení nevyteče. Pokud vám jde spíš o další chuťový rozměr, můžete strouhanku opražit, ale pak už nebude schopná nasáknout vlhkost," vysvětluje Markéta. 

Pak přes jablka přehněte obě strany vyváleného těsta, konce zahněte podobně jako Markéta a takto připravený závin otočte přehybem dospod. Do mističky si rozklepněte vajíčko, případně jen žloutek, a celý štrúdl jím potřete. Nakonec ještě závin posypte cukrem se skořicí, během pečení krásně zkaramelizuje.

Aby se závin během pečení zbytečně moc nenafoukl, můžete ho před pečením propíchat vidličkou. Pečte zhruba čtvrt hodiny v troubě vyhřáté na 170 °C. Servírovat můžete přelitý javorovým sirupem a posypaný oříšky.

Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky
Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz