Neděle 29. března 2020, svátek má Taťána
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 29. března 2020 Taťána

Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

aktualizováno 
I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Potřebovat budete: 400 g listového těsta, 3 jablka, 50 g rozinek, 100 g ořechů, strouhanku, máslo, skořici, cukr, vejce, rum a javorový sirup. Rozinky namočte předem do rumu, klidně je můžete nechat nasáknout přes noc.

Jak připravit babiččin štrúdl

Jablka oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a orestujte je na pánvičce na rozpuštěném másle spolu se skořicí a cukrem. Míchejte, aby se nepřichytila ke dnu pánvičky nebo kastrolu, jakmile změknou, nechte je vychladnout.  

Mezitím vyválejte obdélníkový plát z klasického listového těsta, které běžně koupíte hotové. Dokonce ho můžete mít i v mrazáku, takže je kdykoliv po ruce, třeba když dorazí neohlášená návštěva.

Orestovaná jablka pak rovnoměrně rozprostřete na prostřední třetinu plátu těsta, tak, aby po zabalení nevytekla. Jablka ještě posypte nasekanými ořechy, rumem nasáklými rozinkami (nechte okapat nebo vymačkejte) a trochou strouhanky.

"Strouhanku babička přidávala, když měla hodně šťavnatá jablka. Tehdy přidaná strouhanka skvěle zafunguje, nasákne do sebe šťávu z jablek a ta během pečení nevyteče. Pokud vám jde spíš o další chuťový rozměr, můžete strouhanku opražit, ale pak už nebude schopná nasáknout vlhkost," vysvětluje Markéta. 

Pak přes jablka přehněte obě strany vyváleného těsta, konce zahněte podobně jako Markéta a takto připravený závin otočte přehybem dospod. Do mističky si rozklepněte vajíčko, případně jen žloutek, a celý štrúdl jím potřete. Nakonec ještě závin posypte cukrem se skořicí, během pečení krásně zkaramelizuje.

Aby se závin během pečení zbytečně moc nenafoukl, můžete ho před pečením propíchat vidličkou. Pečte zhruba čtvrt hodiny v troubě vyhřáté na 170 °C. Servírovat můžete přelitý javorovým sirupem a posypaný oříšky.

Autor:
  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Zoo Praha je zavřená, využijte alespoň každodenní kratičká nakouknutí

Vstupní brány Zoo Praha se sice kvůli karanténě pro návštěvníky zavřely, život za nimi se ovšem nezastavil. Naopak,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

VIDEO: Upečte si veku na chlebíčky s vítězkou soutěže Peče celá země

„Chlebíčky mají být potěchou pro oko i explozí chuti,“ zaznělo minulou sobotu ve finálovém díle televizní soutěže Peče...

Premium

Pes a pán ať jedí totéž, doporučuje autorka kuchařek Kristina Šemberová

Jako mladá autorka toho má za sebou poměrně dost. Kristina Šemberová se podílela na editaci kuchařek Zdeňka Pohlreicha...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Byznys s rouškami a gely. Zákazníci zavolali na Nelu Slovákovou hygienu

Vítězka reality show Hotel Paradise Nela Slováková (30) prodává na svém e-shopu roušky a dezinfekční gely. Na...

Pomalá epidemie koronaviru. Česko nehodlá nákazu zastavit, ale modifikovat

Česká republika se v příštích týdnech nebude snažit epidemii způsobenou koronavirem COVID-19 za každou cenu zastavit....

Technická kontrola se zpřísní, nově o ni řidiče připraví i drobnosti

Přijet na technickou kontrolu s prorezlými brzdovými kotouči, s nefunkčním světlometem nebo například s­ prasklým...

Vypnuto. Francouzi přišli přes noc o tři čtvrtiny dálničních rychlonabíječek

Francouzský energetický gigant EDF ze dne na den vypnul 189 rychlonabíječek, které fungovaly na dálnicích. Motoristy –...

Transatlantická pohroma. Podívejte se na vývoj koronaviru v grafech

Různé země volí ke koronaviru rozličné přístupy. V základních grafech vás provedeme situací v několika státech, které...