Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

  • 2
Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta. Pokud máte těsto kupované, je pečení legrace, i když to tak úplně domácí závin nebude. Ovšem upéci v tomto časovém limitu štrúdl z vlastnoručně připraveného listového těsta, to je výzva.

Štrúdl z listového těsta je klasika největší, i když se najde řada oblíbených receptů, které závin vykouzlí i z těsta taženého nebo dokonce kynutého.   

Recept na generacemi prověřený pivní štrúdl se sádlem

Recept na nadýchaný závin z kynutého těsta s jogurtem

Závin z taženého těsta je na přípravu jednodušší, ovšem  tzv. lístkování se od něj nedočkáte. Zato domácí listové těsto zadělané s poctivým máslem, to je teprve něco. Ovšem aby pěkně lístkovalo, musí se dát dohromady s tzv. vodánkem a při přípravě několikrát přeložit a jednotlivé vrstvy do sebe pečlivě zapracovat. (Kompletní vysvětlení principu najdete ve videu.) 

Cukrářka a porotkyně televizní soutěže Mirka van Gils Slavíková listové těsto nejraději vyvaluje čtyřikrát na čtyřikrát, aby v něm měla tzv. lístků co nejvíc.

Domácí štrúdly z poctivého listového těsta dají práci

Příprava těsta je prostě časově hodně náročná a soutěžící se opravdu zapotili, přestože těsto většinou připravovaly podle ověřených domácích receptů

Porotu nakonec nejvíc nadchnul překládaný štrúdl s vůní badyánu, který v roli soutěžící amatérské cukrářky upekla právnička Petra. Těsto se jí opravdu povedlo, štrúdl byl pěkně vypečený a jeho brilantní chuť neměla chybu. Přestože doma si při přípravě těsta dává mnohem víc načas a má na ni celý den. A vy si můžete její klasiku s horkými jablky a vůní koření zkusit upéct.

Recept na štrúdl s vůní badyánu

Ingredience potřebné na tzv. vodánek:

  • 420 g hladké mouky
  • 215 g studené vody
  • 20 g másla
  • 6 g soli

Ingredience na tzv. máslovou kostku:

  • 250 g másla
  • 75 g hladké mouky

Ingredience na náplň:

  • 300 g očištěných a nakrájených jablek
  • 30 g nasucho opražených sekaných mandlí
  • 1 ks citronu (vymačkanou šťávou zalít nakrájená jablka)
  • 25 g cukru krupice (podle chuti a kyselosti ovoce)
  • 1 ks vanilkového cukru
  • hrst hrozinek máčených v rumu
  • drcený badyán, který štrúdl krásně provoní, skořice, hřebíček
  • 25 g nasucho opražené strouhanky
  • 1 lžíce másla

Množství těsta vystačí na tři nohavice štrúdlu, což je dost, ale z menšího množství se listové těsto hůře dělá. Zbylé těsto si ovšem můžete uložit do mrazáku na příště. Paní Petra také radí vybírat do štrúdlu jablka, která jsou kyselá a pevná, a nakrájet je na plátky. Při strouhání totiž pustí moc šťávy. 

Petřin překládaný štrůdl a krásně hladké těsto v detailu.
Takto vznikal Petřin překládaný štrůdl.
Petřina nervozita během pečení
Petřin štrúdl s vůní badyánu, který si můžete zkusit upéct. Porotu nadchl jak...

Takto vznikal Petřin překládaný štrúdl vonící po horkých jablkách a badyánu v 2. kole soutěže.

Postup přípravy krok za krokem:
Všechny ingredience na vodánek zpracujte v hladké nelepivé těsto, zabalte ho  do fólie a nechte v lednici chvilku odpočinout.

Mezitím si rychle a krátce zpracujte suroviny na máslovou kostku. Mezi dvěma archy pečicího papíru si máslovou kostku rozválejte na čtverec o výšce 1 cm. Následně rozválejte i vodánek a připravený máslový čtverec do vodánku pečlivě zabalte. Poté celé těsto rozválejte a překládejte na 5 vrstev. Těsto nechte odpočinout a celý postup opakujte nejméně třikrát.

Jeden díl připraveného a vychlazeného těsta si vyválejte, posypte opraženou strouhankou, pokapejte rozpuštěným máslem a poklaďte náplní smíchanou z ostatních uvedených surovin. Závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut do zlatova. Nakonec ho posypte moučkovým cukrem a ozdobte hvězdičkami badyánu.