Neděle 28. února 2021, svátek má Lumír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 28. února 2021 Lumír

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

  0:02
Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta. Pokud máte těsto kupované, je pečení legrace, i když to tak úplně domácí závin nebude. Ovšem upéci v tomto časovém limitu štrúdl z vlastnoručně připraveného listového těsta, to je výzva.

Štrúdl z listového těsta je klasika největší, i když se najde řada oblíbených receptů, které závin vykouzlí i z těsta taženého nebo dokonce kynutého.   

Recept na generacemi prověřený pivní štrúdl se sádlem

Recept na nadýchaný závin z kynutého těsta s jogurtem

Závin z taženého těsta je na přípravu jednodušší, ovšem  tzv. lístkování se od něj nedočkáte. Zato domácí listové těsto zadělané s poctivým máslem, to je teprve něco. Ovšem aby pěkně lístkovalo, musí se dát dohromady s tzv. vodánkem a při přípravě několikrát přeložit a jednotlivé vrstvy do sebe pečlivě zapracovat. (Kompletní vysvětlení principu najdete ve videu.) 

Cukrářka a porotkyně televizní soutěže Mirka van Gils Slavíková listové těsto nejraději vyvaluje čtyřikrát na čtyřikrát, aby v něm měla tzv. lístků co nejvíc.

Domácí štrúdly z poctivého listového těsta dají práci

Příprava těsta je prostě časově hodně náročná a soutěžící se opravdu zapotili, přestože těsto většinou připravovaly podle ověřených domácích receptů

Porotu nakonec nejvíc nadchnul překládaný štrúdl s vůní badyánu, který v roli soutěžící amatérské cukrářky upekla právnička Petra. Těsto se jí opravdu povedlo, štrúdl byl pěkně vypečený a jeho brilantní chuť neměla chybu. Přestože doma si při přípravě těsta dává mnohem víc načas a má na ni celý den. A vy si můžete její klasiku s horkými jablky a vůní koření zkusit upéct. 

Recept na štrúdl s vůní badyánu

Ingredience potřebné na tzv. vodánek:

  • 420 g hladké mouky
  • 215 g studené vody
  • 20 g másla
  • 6 g soli

Ingredience na tzv. máslovou kostku:

  • 250 g másla
  • 75 g hladké mouky

Ingredience na náplň:

  • 300 g očištěných a nakrájených jablek
  • 30 g nasucho opražených sekaných mandlí
  • 1 ks citronu (vymačkanou šťávou zalít nakrájená jablka)
  • 25 g cukru krupice (podle chuti a kyselosti ovoce)
  • 1 ks vanilkového cukru
  • hrst hrozinek máčených v rumu
  • drcený badyán, který štrúdl krásně provoní, skořice, hřebíček
  • 25 g nasucho opražené strouhanky
  • 1 lžíce másla

Množství těsta vystačí na tři nohavice štrúdlu, což je dost, ale z menšího množství se listové těsto hůře dělá. Zbylé těsto si ovšem můžete uložit do mrazáku na příště. Paní Petra také radí vybírat do štrúdlu jablka, která jsou kyselá a pevná, a nakrájet je na plátky. Při strouhání totiž pustí moc šťávy. 

Petřin překládaný štrůdl a krásně hladké těsto v detailu.
Takto vznikal Petřin překládaný štrůdl.
Petřina nervozita během pečení
Petřin štrúdl s vůní badyánu, který si můžete zkusit upéct. Porotu nadchl jak...

Takto vznikal Petřin překládaný štrúdl vonící po horkých jablkách a badyánu v 2. kole soutěže.

Postup přípravy krok za krokem:
Všechny ingredience na vodánek zpracujte v hladké nelepivé těsto, zabalte ho  do fólie a nechte v lednici chvilku odpočinout.

Mezitím si rychle a krátce zpracujte suroviny na máslovou kostku. Mezi dvěma archy pečicího papíru si máslovou kostku rozválejte na čtverec o výšce 1 cm. Následně rozválejte i vodánek a připravený máslový čtverec do vodánku pečlivě zabalte. Poté celé těsto rozválejte a překládejte na 5 vrstev. Těsto nechte odpočinout a celý postup opakujte nejméně třikrát.

Jeden díl připraveného a vychlazeného těsta si vyválejte, posypte opraženou strouhankou, pokapejte rozpuštěným máslem a poklaďte náplní smíchanou z ostatních uvedených surovin. Závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut do zlatova. Nakonec ho posypte moučkovým cukrem a ozdobte hvězdičkami badyánu.

Autor:

Jarní prázdniny 2021

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů.

  • Nejčtenější

Beran našel zalíbení v koze, jejich potomek teď požírá nezaplacené faktury

Chovatelce skotu a drůbeže Marii Štefanové z Tábora běhá po dvorku neobvyklé zvířátko, na něž volá Barunko. Na první...

Vyvýšený záhon zvládnete postavit sami. Na městskou dlažbu i na trávník

Ani v městském činžáku nemusíte rezignovat na pěstování vlastních bylinek a nějaké té zeleniny. Vždyť vyvýšený záhon...

Pták roku? Dravec decimující populaci hlodavců a pomocník zemědělců

Žije všude kolem nás, i proto ho nepovažujeme za výjimečného ptáka. Káně lesní je zajímavější, než se může zdát. Jak...

Kováři budoucnosti z Liberce dělají pecky. Umí to jen tři firmy na světě

Premium Před dvaceti lety začal Milan Pokorný (41) z Liberce vyrábět první nože. Postupně se vypracoval na jednoho z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ghí použijete do vaření, uklidníte nervy a urychlíte hojení i trávení

Pavel Berky je původním povoláním módní návrhář, ale do podvědomí veřejnosti se zapsal jako finalista soutěže...

Dvaadvacet znaků, že s tímhle mužem vás místo pohádky čeká jen utrpení

Premium Některé ženy jako by se zhlédly v popelce. Věří, že oříšky přinášejí prince. Jenže nakonec jsou z nich spíš veverky –...

Inflace požírá uložené peníze. Kam s nimi, aby jich zmizelo co nejméně?

Premium Naspořili jste 200 000 korun, uložili je na účet, těšili se na úroky a po roce zjistili, že jste zbohatli o celých 340...

Biolog Zrzavý: Covid se postará, abychom umírali i na něco jiného než rakovinu

Premium Podle amerického psychologa a genetika Roberta Plomina mají zděděné geny daleko větší význam při utváření naší...

  • Další z rubriky

Pavel Berky vybojoval s mořským ďasem masterchefovský řád zlaté vařečky

Jak by bylo zajímavé, kdyby se Pavel Berky a Jan Vorel, favorité předchozích dvou ročníků soutěže MasterChef, někdy v...

KVÍZ: Jak dobře znáte krtečka a další zvířátka pohádkového Zdeňka Milera

Sta let by se 21. února 2021 dožil Zdeněk Miler, který v roce 1957 poslal do světa krtečka. Pro mnohé z nás...

Pečujte o boty jako mistr. Poradíme, jak odstranit sůl i zápach

Provázejí nás celou zimu a musí vydržet opravdu hodně. Udržet nohy v teple, odolat soli i vlhkosti, ale přitom zůstat...

Začalo to mizející whisky. Daktyloskopie nám pomáhá již od 19. století

Premium Nauka o kožních papilárních liniích na prstech, dlaních a ploskách nohou se dlouho nemohla v kriminalistice prosadit....

Napište deníček o lásce a vyhrajte láhev prosecca
Napište deníček o lásce a vyhrajte láhev prosecca

Romantika, trapas, legrace, vášeň, sex… to všechno možná máte spojené se vzpomínkou na nějakou svou lásku. Pojďte se o svůj příběh podělit s...

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Bondgirl Rosamund Pike žije v Česku. Překvapili ji opilí rafťáci v Krumlově

Britská herečka Rosamund Pike (42), známá například z bondovky Dnes neumírej, se kvůli natáčení s celou rodinou...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...