Úterý 18. února 2020, svátek má Gizela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. února 2020 Gizela

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

  0:02aktualizováno  0:02
Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta. Pokud máte těsto kupované, je pečení legrace, i když to tak úplně domácí závin nebude. Ovšem upéci v tomto časovém limitu štrúdl z vlastnoručně připraveného listového těsta, to je výzva.

Štrúdl z listového těsta je klasika největší, i když se najde řada oblíbených receptů, které závin vykouzlí i z těsta taženého nebo dokonce kynutého.   

Recept na generacemi prověřený pivní štrúdl se sádlem

Recept na nadýchaný závin z kynutého těsta s jogurtem

Závin z taženého těsta je na přípravu jednodušší, ovšem  tzv. lístkování se od něj nedočkáte. Zato domácí listové těsto zadělané s poctivým máslem, to je teprve něco. Ovšem aby pěkně lístkovalo, musí se dát dohromady s tzv. vodánkem a při přípravě několikrát přeložit a jednotlivé vrstvy do sebe pečlivě zapracovat. (Kompletní vysvětlení principu najdete ve videu.) 

Cukrářka a porotkyně televizní soutěže Mirka van Gils Slavíková listové těsto nejraději vyvaluje čtyřikrát na čtyřikrát, aby v něm měla tzv. lístků co nejvíc.

Domácí štrúdly z poctivého listového těsta dají práci

Příprava těsta je prostě časově hodně náročná a soutěžící se opravdu zapotili, přestože těsto většinou připravovaly podle ověřených domácích receptů

Porotu nakonec nejvíc nadchnul překládaný štrúdl s vůní badyánu, který v roli soutěžící amatérské cukrářky upekla právnička Petra. Těsto se jí opravdu povedlo, štrúdl byl pěkně vypečený a jeho brilantní chuť neměla chybu. Přestože doma si při přípravě těsta dává mnohem víc načas a má na ni celý den. A vy si můžete její klasiku s horkými jablky a vůní koření zkusit upéct. 

Recept na štrúdl s vůní badyánu

Ingredience potřebné na tzv. vodánek:

  • 420 g hladké mouky
  • 215 g studené vody
  • 20 g másla
  • 6 g soli

Ingredience na tzv. máslovou kostku:

  • 250 g másla
  • 75 g hladké mouky

Ingredience na náplň:

  • 300 g očištěných a nakrájených jablek
  • 30 g nasucho opražených sekaných mandlí
  • 1 ks citronu (vymačkanou šťávou zalít nakrájená jablka)
  • 25 g cukru krupice (podle chuti a kyselosti ovoce)
  • 1 ks vanilkového cukru
  • hrst hrozinek máčených v rumu
  • drcený badyán, který štrúdl krásně provoní, skořice, hřebíček
  • 25 g nasucho opražené strouhanky
  • 1 lžíce másla

Množství těsta vystačí na tři nohavice štrúdlu, což je dost, ale z menšího množství se listové těsto hůře dělá. Zbylé těsto si ovšem můžete uložit do mrazáku na příště. Paní Petra také radí vybírat do štrúdlu jablka, která jsou kyselá a pevná, a nakrájet je na plátky. Při strouhání totiž pustí moc šťávy. 

Petřin překládaný štrůdl a krásně hladké těsto v detailu.
Takto vznikal Petřin překládaný štrůdl.
Petřina nervozita během pečení
Petřin štrúdl s vůní badyánu, který si můžete zkusit upéct. Porotu nadchl jak...

Takto vznikal Petřin překládaný štrúdl vonící po horkých jablkách a badyánu v 2. kole soutěže.

Postup přípravy krok za krokem:
Všechny ingredience na vodánek zpracujte v hladké nelepivé těsto, zabalte ho  do fólie a nechte v lednici chvilku odpočinout.

Mezitím si rychle a krátce zpracujte suroviny na máslovou kostku. Mezi dvěma archy pečicího papíru si máslovou kostku rozválejte na čtverec o výšce 1 cm. Následně rozválejte i vodánek a připravený máslový čtverec do vodánku pečlivě zabalte. Poté celé těsto rozválejte a překládejte na 5 vrstev. Těsto nechte odpočinout a celý postup opakujte nejméně třikrát.

Jeden díl připraveného a vychlazeného těsta si vyválejte, posypte opraženou strouhankou, pokapejte rozpuštěným máslem a poklaďte náplní smíchanou z ostatních uvedených surovin. Závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut do zlatova. Nakonec ho posypte moučkovým cukrem a ozdobte hvězdičkami badyánu.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Místo chemie nasaďte predátora. Zatočí s roztoči hubícími stromy i keře

Ačkoli je skutečné jaro ještě daleko, je právě nyní nejvyšší čas poskytnout rostlinám na vaší zahradě přírodní zbraň...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Med si poradí s bakteriemi i viry, vyzkoušejte recept na léčivý elixír

Med, mateří kašička a propolis nejsou tak úplně včelí dary, protože zcela dobrovolně nám je včely nedávají. Nicméně...

VIDEO: Natrénujte si velikonoční sekanou v křehkém těstě plněnou vejci

Přestože si na Velikonoce ještě více než dva měsíce počkáme, mnozí už ladí sváteční jídelníček. Možná i na základě...

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Obchodní zástupce/kyně -správce/kyně klientského kmene

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Jihočeský kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz