Tažené těsto: štrúdl jak má být

Klasický tažený závin je nesmrtelnou klasikou. Nebojte se, není to tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. S naším návodem to zvládnete hravě.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez odležení

Ingredience

12 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    133 KCal

    6 %

    6 %

  • Energie

    555 KJ

    6 %

    6 %

  • Sacharidy

    18,3 g

    21 %

    18 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    3,5 g

    6 %

    5 %

  • Tuky

    4,7 g

    7 %

    7 %

  • nasycené

    0,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Prosejeme mouku. Uděláme důlek pro vejce, vlijeme vodu a osolíme. Vypracujeme vláčné středně tuhé těsto, které nelepí. Zabalený bochánek necháme půl hodiny odpočívat v lednici.
  2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na tenký plát. Přeneseme na pomoučenou utěrku a ještě opatrně vytáhneme. Když je co nejtenčí, posypeme ho strouhankou (někteří dávají přednost opražené), poklademe jablky, skořicovým cukrem, rozinkami a sekanými ořechy. Pomocí utěrky opatrně zabalíme a přeneseme na plech s pečicím papírem spojem dolů.
  3. Potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova. Vychladlý štrúdl poprášíme moučkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Perníková vejce

Upečte tato perníková vejce koledníkům, budou nadšení.

Kynutý šlehačkový věnec se sušeným ovocem a oříšky

K Velikonocům neodmyslitelně patří pečení sladkých dezertů. Co takhle letos vyzkoušet tento parádní...

Mrkvánky

Překvapte rodinu výbornými kynutými bochánky s mrkvovou náplní.

Čokoládové donuty

Krásně vypadají, skvěle chutnají a přitom představují jenom drobný hřích.

Borůvkové koblížky

Pečené koblihy s kompotovanými borůvkami, které můžete nahradit za čerstvé nebo mražené.