I nedokonalé vánočky chutnají skvěle, přesto končí v bioplynové stanici

aktualizováno 
Vánočky, které v pekárně špatně spletli, při pečení praskly, byly pokroucené nebo málo vykynuly, se na pulty obchodů nedostanou. Neodpovídají estetických požadavkům prodejců, takže je pekárna vyřadí a většinou končí v bioplynových stanicích.

Aby na toto plýtvání jídlem poukázali, odkoupili členové iniciativy Zachraň jídlo minulý týden z pekáren 360 vánoček, které během minulého adventního víkendu rozdávali Pražanům v okolí Jungmannova náměstí za dobrovolný příspěvek. Po nedokonalých vánočkách se jen zaprášilo, lidé neměli pocit, že by byly ošklivé, když chutnaly dobře.

Vykoupené vánočky potěšily

Estetická pravidla prodejních řetězců jsou totiž nekompromisní (více v článku zde). „U vánoček se to týká třeba stanoveného počtu rozinek na jeden kus pečiva, nesmí při pečení prasknout a musí být vykynuté do předepsané výšky,“ vysvětluje Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo s tím, že tato kritéria si nastavují prodejci sami.

Pekárny proto kusy nevyhovující těmto estetickým požadavkům raději z dodávky vyřadí. Za cenu odpadu pak toto pečivo vykupují například bioplynové stanice. Stejnou cenu za ně nabídli i zachránci jídla, aby mohli na toto plýtvání jídlem upozornit před Vánocemi svým happeningem.

Na nákup se připravte, snáze ušetříte a nebudete plýtvat

Jenže nejde jen o prodejní řetězce. Udržet plýtvání jídlem na uzdě zrovna o Vánocích není úplně jednoduché ani doma, zvlášť ve větších rodinách.

Koneckonců, i zbylá okoralá vánočka se dá v kuchyní dále zužitkovat a pochutnáte si, protože žemlovka z ní je skvělá (více zde):

Například zbytky kapra můžete naložit do marinády a máte postaráno o správný vyprošťovák, ze zbytků vánočního kuby se zase dá připravit výborná česnečka.

Tip na originální dárek a příležitost pomoci potřebným

Iniciativa Zachraň jídlo pomáhá celoročně, ale aby měla na svoji činnost dostatek prostředků, potřebuje podpořit. Například díky vánočnímu certifikátu, který od ní získáte za váš dar ve výši 1000 Kč (a můžete ho někomu darovat pod stromeček), může iniciativa příští rok vyslat do Polabí dobrovolníky, kteří na poli sesbírají 500 kg dýní (tyto dýně by se jinak zaoraly). Předají je potravinové bance, která potraviny zdarma shromažďuje, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím. Od těch už potraviny cíleně míří k potřebným. V tomto případě za vaši tisícikorunu doputuje k chudým lidem zelenina, ze které lze uvařit dva tisíce porcí jídla. A to už je dárek.

Vánoce jsou jedna velká rodinná tradice, a to i v kuchyni, takže není problém si přesně naplánovat, co budete vařit a co všechno na to potřebujete. To je základ, jak neplýtvat. A ušetřit.

Nejenže si tedy sepište seznam, ať na něco nezapomenete, ale také projděte ledničku i spíž.

Během vlastního nákupu pak nepodléhejte momentálním pokušením či „výhodným“ akcím, jakkoliv to pro vás může být složité. Představte si, že po svátcích to výhodně nakoupené, ale nesnězené prošlé jídlo skončí v odpadkovém koši, protože prostě nebyla šance to všechno sníst. To se pak nevyplatí ani ten sebevýhodnější nákup, i když to tak na první pohled vypadá.

Vánoční iDNES.cz
Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz