Svátky by měly být primárně o lásce, pohodě, vzájemné blízkosti a štěstí, které z toho všeho plyne. Určitě ne o jídle, respektive o obžerství. Chcete-li však prožít Vánoce o něco zdravěji, neznamená to, že se musíte vzdát oblíbených jídel. Naopak. Můžete si dopřát smaženou rybu, salát i vánoční cukroví, pokud se pokusíte posunout tyto pokrmy o krůček vpřed a trochu je vylepšit.
Začněte už u nákupu potravin
Přemýšlejte ještě před nákupem nad vším, co plánujete mít na slavnostním menu. Jinak nakoupíte spoustu zbytečností a budete je pak hrnout na stůl nepromyšleně, jen aby se nic nezkazilo. A nakupujte co nejvíc kvalitních a lokálních surovin.
Začněme například česnekem. Nejlepší je samozřejmě ten tuzemský. Čínský poznáte tak, že je málo pikantní. Nebo třeba takový med. Kvalitní med krystalizuje. V supermarketech koupíte často pančovaný, řídký a tekoucí. To radši podpořte blízkého včelaře, který se o své včely stará s láskou, a med pro prodej nešidí.
Napečte si vánoční ořechové dortíčky se skořicí podle cukráře Maršálka |