Zdravější majonéza existuje
Největší balvan do žaludku z vánoční večeře představuje rozhodně majonézový salát, kterým zajídáme už tak těžký smažený pokrm. Majonéza je navíc velmi tučná. Ale můžete si ji připravit sami zcela tradičním způsobem, ale z kvalitnějšího oleje a vajíček. Kupovanou majonézu bychom rozhodně nedoporučovali.
Do bramborového salátu se dávali úhoři, z brambor bylo mýdlo, říká historik |
Můžete také zkusit mnohem zdravější alternativy, například tofu majonézu, která má skvělou chuť. Anebo z uvařené červené čočky, do které se přidá hořčice, sůl, koření, za studena lisovaný olej, lák z kyselých okurek a chuť majonézy je na světě. Budete překvapeni, jak skvěle bude váš bramborový salát chutnat. Recept samozřejmě přikládáme.
Vyzkoušený recept Petera Paniety na zdravou náhradu majonézy
100 g červené čočky, 1 PL plnotučné hořčice bez cukru, 1,5 ČL mořské soli, ½ ČL pepře, 1 ČL kurkumy, 200 ml BIO olivového nebo slunečnicového oleje lisovaného za studena, 100–200 ml láku ze sterilizovaných okurek. Čočku vaříme cca 15 minut v poměru 1:3 s filtrovanou vodou. Po 10 minutách přidáme sůl. Čočku přendáme do mixéru a přidáme hořčici, koření, případně dosolíme a mixujeme. Postupně přiléváme olej, až vznikne jemná majonéza. Na závěr ji dochutíme lákem z okurek.
Tradiční štědrovečerní bílá zelná polévka, zapečená klobása a nadívaný kapr |