Smažená ryba ano, ale...
Hlavním chodem bývá obyčejně smažený kapr nebo jiná ryba s bramborovým salátem. Smažení není tak škodlivé, jak se říká. V zimě máme navíc přirozeně více chuť na smažená jídla, která nám prohřejí orgány a také bychom měli celkově konzumovat více kvalitních tuků, protože právě ty nás zahřívají.
Jak to máte vy?Potřebujete-li se během vánočních svátků hlavně přejídat a konzumovat maximum sladkého a tučného, je to jen důkaz, že ve vašem životě něco zásadního chybí. Že jednoduše nežijete v rovnováze. |
Máte-li problém se srdcem, cévami, vysokým tlakem nebo cholesterolem, měli byste při smažení používat nejkvalitnější oleje, ideálně lisované za studena a určené na smažení. Výborný je kokosový olej, který má vysokou odolnost proti přepalování. Často se používá i sádlo, ale tomu se radši vyhněte. Prase je nejhůře se stravující zvíře, které se nepotí, a tak všechny škodliviny zůstávají v těle. Toxiny, které tělo neumí eliminovat, obaluje tukem a ukládá je do tukových zásob. Takže když konzumujeme sádlo (i smažením), zanášíme tělo toxiny dvojnásobně. Proto si na rybu vyberte kvalitní slunečnicový olej.
Také můžete zkusit obalit nasolené porce kapra jen v kukuřičné strouhance – chutná to skvěle. A když už jdete koupit kapra, vybírejte spíš z chovných rybníků a raději menší jedince, kteří nejsou tak tuční. Namísto klasické soli, která se chemicky bělí, se naučte používat mořskou sůl nebo himálajskou.
Jak něžně zabít kapra? MasterClass Jirky Hrachového nejen pro masterchefy |