Pondělí 3. října 2022, svátek má Bohumil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 3. října 2022 Bohumil

Typický český františek voní i hřeje na duši díky slzám afrického stromu

  0:02
Ročně se jich v Česku prodají miliony. Voňavý františek patří ke zdejším Vánocům už tři staletí. K jeho výrobě se používá vzácné kadidlo, které se musí dovážet z Jemenu či Somálska. A jak přišly františky ke svému jménu?

Voňavý františek patří k našim Vánocům už tři staletí. | foto: Profimedia.cz

František neboli kominíček. Malý kužel z černého uhlí a pryskyřice dokáže navodit příjemnou vánoční atmosféru v mnoha rodinách. Stačí jeho vrchol podržet pár sekund nad plamenem, pak fouknout a nechat hořet. 

Mezi tři největší tuzemské výrobce františků patří Petr Hradecký z Ohrobce u Prahy, který říká, že letos vyrobí přibližně pět milionů kusů voňavé vánoční propriety. 

„Pořád mi sem volají lidé, že jim nejde zapálit, vám to jde?“ ptá se Petr Hradecký, kterého musel redaktor 5plus2 uklidnit, že jeho františky mu krásně začnou doutnat už po pár sekundách nad ohněm. 

Výrobu převzal před 20 lety od svého předchůdce. Vše se dělá ručně a není to prý nic těžkého. Základem je výroba směsi, která se skládá z dřevěného uhlí, kadidla a pojiva. Dřevěné uhlí se pálí nejčastěji z českého národního stromu, tedy z lípy. 

Purpura zavoní i zahřeje na duši

Oblíbeným kořením českých Vánoc je purpura. Směs si každý může namíchat sám. Základem bývá třeba černý čaj, ke kterému se přidá například hřebíček, anýz, oregano, šalvěj, skořice a další. Purpura je i legendární česká vánoční píseň dua Suchý - Šlitr. Oba umělci měli malý sen – vytvořit vánoční hit, který by se hrál pořád. A to se jim v roce 1962 podařilo.

Důležitou přísadou je pravé kadidlo neboli olibanum. To je pryskyřice stromu jménem kadidlovník pravý (Boswellia sacra), který, až na pár exemplářů v botanických zahradách, v české krajině nenajdeme. Jeho domovinou jsou dvě exotická místa: jedno najdeme na jihu Arabského poloostrova, hlavně na území Jemenu a Ománu, druhým je takzvaný „africký roh“, hlavně Somálsko a několik okolních států. 

Pokud je strom v majetku chudé rodiny, bývá pro ni požehnáním. Majitel nařezává kůru, z ran prýští bílá pryskyřice, která postupně tuhne, pak se suší, čistí a posílá do světa. Nejkvalitnější kadidlo se získává z mladých stromků, cena na českém trhu je až 18 tisíc korun za kilogram. 

Majitel kadidlovníku nařezává jeho kůru, aby získal bílou pryskyřici, která postupně tuhne. Pak se suší, čistí a posílá do světa.

Kadidlo neboli olibanum je pryskyřice stromu jménem kadidlovník pravý. Vůně vznikající při jeho pálení má povznášet na duchu.

„Kadidlo nakupuji v Africe, přímo v Súdánu,“ vysvětluje Petr Hradecký a popisuje další postup: „Rozemleté dřevěné uhlí a pryskyřice se smíchají s pojivem na těsto o hustotě podobné, jako když se o Vánocích dělá cukroví ‚vosí hnízda‘. Z připravené směsi se jednotlivé homolky vymačkávají speciálně upravenými kleštěmi.“ 

Jeden z darů Ježíškovi

Tradice pálení vonných františků pochází z česko-německého pohraničí, především z Krušnohoří, a je stará přibližně 300 let. Krušné hory byly tehdy domovem mnoha uhlířů a jejich milířů. „František svou podobu za tři století nejspíše nezměnil,“ říká jejich výrobce Hradecký. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Kadidlo se ovšem pálilo již ve starověku, jeho vůně společně s myrtou uctívala slavnostní obřady v chrámech a svatyních, odtud se přenesla do příbytků, kde se ujala tradice vykuřování na přelomu starého a nového roku. 

V křesťanské tradici je kadidlo jedním z darů, který přinesli Tři králové narozenému Ježíškovi do Jeruzaléma. „Vůně kadidla dokáže člověka nenápadně povznést nad každodenní trmácení k duchovnějším stránkám života, aniž by ztratil kontakt s realitou všedního dne,“ vysvětluje Hradecký. 

Jméno františek kužílky získaly nejspíše od zakladatele novodobého pojetí Vánoc, Františka z Assisi, může to také být ryze český název, tvarem totiž kominíček připomíná mnišskou kapuci františkánů.

Autor:

Tisíce včel online. Sledujte živě provoz ve včelím úle

  • Nejčtenější

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kutil pracuje „na koleně“, přesto vyrábí jako nejlepší umělecký truhlář

Seriál Jiří se občas v důchodu trochu nudí, a tak se promění v uměleckého truhláře. Protože se mu líbí historický nábytek,...

Jak skladovat úrodu ze zahrady a proč nemíchat jablka, brambory či cibuli

Ovoce i zelenina se sice dají koupit po celý rok, ale možnost mít zásoby z vlastních vypěstovaných zdrojů ve sklepě je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Aby vám dršťky nesmrděly, musíte je navonět, radí Punčochář i Kašpárek

Každý kousek masa z dobře živené krávy by měl kuchaře lákat, aby z něj na talíř vydoloval co nejvíc. I kdyby to měly...

S levným kusem masa se v kuchyni vždy nadřete víc, upozorňuje kuchař Hromas

K přípravě kvalitních pokrmů je třeba znát nejen nápadité recepty, ale také ovládat znalosti o různých druzích masa a...

Vařit v profi kuchyni je jiné než při soutěži, říká exporotce Masterchefa

Premium Úkolem Marka Fichtnera je udržet v bezchybném chodu kuchyni prestižní pražské restaurace Červený jelen. V pozici...

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Premium Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi deset nejlepších nových...

Mary Kay je 25 let na trhu! Vyhrajte a oslavte to společně s námi
Mary Kay je 25 let na trhu! Vyhrajte a oslavte to společně s námi

Mary Kay slaví 25. výročí na českém a slovenském trhu. To už je pořádný důvod k oslavě a při té příležitosti jsme si pro Vás připravili soutěž o...

Přístroje zjistily výbuchy u Nord Streamu. Úmyslný čin, tvrdí Švédsko

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy, a to v místech, kde z plynovodu Nord...

Úmrtní list Alžběty II. odhalil příčinu i čas smrti královny

Britská královna Alžběta II. zemřela na stáří. Vyplývá to z jejího úmrtního listu, který ve čtvrtek zveřejnil skotský...

Dcera Neumannové randí s modelem. V mém životě muž není, říká její matka

Dcera legendární lyžařky Kateřiny Neumannové, osmnáctiletá Lucie randí s úspěšným modelem Oliverem Průchou. Promluvili...

Slovenské ekonomice hrozí kolaps, varuje premiér. Žádá pomoc EU, mluví o zestátnění

Premiér Eduard Heger varuje, že slovenské ekonomice hrozí kvůli prudce rostoucím nákladům na energie kolaps. Obrovský...

Z odebrání titulu jsem šokovaný a smutný, říká dánský princ Nikolai

Dánská královna Margrethe II. (82) se tento týden rozhodla odebrat tituly všem potomkům svého druhorozeného syna, kteří...