Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční rybí polévku zvládnete levou zadní. Žádná tajemství, běžný postup

Vánoční rybí polévka není žádná věda. Nezkušení kuchaři ji před sebou valí jako horu, kterou je třeba překonat, ale stačí si uvědomit, že je to jen polévka na cibulovo-zeleninovém základě – postup je v podstatě stejný jako u každé jiné mírně zahuštěné polévky. Jen ingredience jsou krapet jiné.
Rybí polévka s opečenou houskou

Rybí polévka s opečenou houskou | foto: Česká televize

Proč je ta vánoční rybí jiná? To proto, že do ní využijeme všechno, co nám příroda dala, když chceme zpracovat vše, co zbylo po zpracování kapra. Základem je vývar z ořezů kapra při čištění a filetování, hlava i vnitřnosti.

Takže když se mluví o využívání suroviny „od rypáčku až po ocásek“ při využití vepřového, u ryby to platí tuplem.

Až budete polévku připravovat, myslete na to, že nejlepší bývá až druhý den, kdy se dokonale spojí všechny chutě. Takže klidně můžete začít už dvaadvacátého večer, kdy si uvaříte rybí vývar.

Odřezky a hlavu vařte asi půl hodiny, víc rybí vývar nepotřebuje. Výřez zalijte studenou vodou a po zavření posbírejte pěnu, přidejte divoké koření, sůl a zeleninu. Pak nechejte mírně zchladnout, oberte maso a uložte v lednci. Tady to bude chtít trochu pečlivosti, aby v polévce nezůstaly žádné kosti: nechtěli byste, aby se vaši blízcí dusili už před nástupem hlavního chodu.

Pokud budete chtít do polévky i vnitřnosti – mlíčí či jikry, uvařte je zvlášť. Vaří se totiž jenom asi čtvrt hodinky. Mnoho lidí je považuje za „plevel“, zvláště malé děti je v polévce považují za nechtěné vetřelce a snědí je jenom z povinnosti. Ať tak či tak, polévce to neubere chuti.

Základ polévky se dělá na másle, kde se nechá opražit kořenová zelenina – poměr je asi 2:1:1 ve prospěch mrkve. Pozor: čím menší kousky nakrájíte, tím větší bude mít tendenci se připalovat. Proto neodbíhejte od sporáku a zavčas přidejte najemno nakrájenou cibulku a česnek pro vůni.

Základ pak zaprášíte moukou, zlehka minutku zarestujete a zalijete vývarem. Polévku nechejte provařit asi dvacet minut, vložte do ní obrané maso, případně vnitřnosti, dochuťte solí a pepřem a nasekanou hladkolistou petrželkou.

Takto dělá Zdeněk Pohlreich krutony v troubě:

Pro vůni klidně můžete přidat i špetičku muškátového květu nebo oříšku, ale raději to zkonzultujte s rodinou. Jsou lidé, kteří tuto vůni nemusí.

A co by to bylo za vánoční rybí, které by chyběly krutónky. Ty si klidně můžete udělat předem. Kupte si pár rohlíků o den dřív a nechte je osychat na vzduchu.

Pak je nakrájejte na kostičky, lehce osolte a na másle je orestujte dozlatova. V polévce dostanou lehce nasládlou máslovou chuť, která dovede vaši polévku k dokonalosti.

Podívejte se, jak jde na rybí polévku foodbloger Martin Kuciel:

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

Papoušek na výletě. Opeřenec skončil prochladlý po třiceti kilometrech

Pro Donnu Gareyovou to byla noční můra, která se stala skutečností. Její malý papoušek Alby se vyřítil z otevřeného okna obývacího pokoje a zmizel. Nakonec se našel až třicet kilometrů od domu. Jen...

Kochejte se snímky roztomilých mazlíčků a vyberte vítěze měsíce března

Soutěžní anketa o nejroztomilejší březnové mazlíčky odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány od značky PROPLAN. Podpořte svými hlasy své...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Březnový manuál pro pěstování zeleniny. Co už může ven, jak co urychlit

Pěstování zeleniny a bylinek znamená mnohonásobný požitek. Domácí sklizeň chutná o poznání lépe než ta dovezená často až z druhého konce světa a koupená v supermarketu. Samozásobením nejen výrazně...

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

vydáno 24. března 2025

Dokonale nasvítit zahradu zvládnete i sami, stačí mít koncept a vědět jak

Zahrada utopená ve tmě má nepochybně své tajemné kouzlo, nicméně pokud vám má zahrada sloužit jako venkovní obývák, osvětlení oceníte. Váš venkovní prostor dostane jiný rozměr – světlo zvýrazní krásu...

23. března 2025

Graffiti trápí majitele domů, pomůže jedině drahá preventivní ochrana

Graffiti mohou být krásná a zábavná, když „rozsvěcují“ nevzhledné betonové zdi a bariéry ve městech. Horší je to, když malůvky nevyžádaně poškozují váš majetek.

22. března 2025

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

21. března 2025

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

21. března 2025

Mýty a fakta o hortenziích. Jak se vyhnout častým chybám

Na otázku, kdy a jak stříhat hortenzie, není jednoduchá odpověď. V první řadě totiž záleží na jejich druhu. Některé pak není třeba řezat vůbec.

20. března 2025  15:30

Březnový manuál pro pěstování zeleniny. Co už může ven, jak co urychlit

Pěstování zeleniny a bylinek znamená mnohonásobný požitek. Domácí sklizeň chutná o poznání lépe než ta dovezená často až z druhého konce světa a koupená v supermarketu. Samozásobením nejen výrazně...

20. března 2025

Papoušek na výletě. Opeřenec skončil prochladlý po třiceti kilometrech

Pro Donnu Gareyovou to byla noční můra, která se stala skutečností. Její malý papoušek Alby se vyřítil z otevřeného okna obývacího pokoje a zmizel. Nakonec se našel až třicet kilometrů od domu. Jen...

20. března 2025