Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční rybí polévku zvládnete levou zadní. Žádná tajemství, běžný postup

Vánoční rybí polévka není žádná věda. Nezkušení kuchaři ji před sebou valí jako horu, kterou je třeba překonat, ale stačí si uvědomit, že je to jen polévka na cibulovo-zeleninovém základě – postup je v podstatě stejný jako u každé jiné mírně zahuštěné polévky. Jen ingredience jsou krapet jiné.
Rybí polévka s opečenou houskou

Rybí polévka s opečenou houskou | foto: Česká televize

Proč je ta vánoční rybí jiná? To proto, že do ní využijeme všechno, co nám příroda dala, když chceme zpracovat vše, co zbylo po zpracování kapra. Základem je vývar z ořezů kapra při čištění a filetování, hlava i vnitřnosti.

Takže když se mluví o využívání suroviny „od rypáčku až po ocásek“ při využití vepřového, u ryby to platí tuplem.

Až budete polévku připravovat, myslete na to, že nejlepší bývá až druhý den, kdy se dokonale spojí všechny chutě. Takže klidně můžete začít už dvaadvacátého večer, kdy si uvaříte rybí vývar.

Odřezky a hlavu vařte asi půl hodiny, víc rybí vývar nepotřebuje. Výřez zalijte studenou vodou a po zavření posbírejte pěnu, přidejte divoké koření, sůl a zeleninu. Pak nechejte mírně zchladnout, oberte maso a uložte v lednci. Tady to bude chtít trochu pečlivosti, aby v polévce nezůstaly žádné kosti: nechtěli byste, aby se vaši blízcí dusili už před nástupem hlavního chodu.

Pokud budete chtít do polévky i vnitřnosti – mlíčí či jikry, uvařte je zvlášť. Vaří se totiž jenom asi čtvrt hodinky. Mnoho lidí je považuje za „plevel“, zvláště malé děti je v polévce považují za nechtěné vetřelce a snědí je jenom z povinnosti. Ať tak či tak, polévce to neubere chuti.

Základ polévky se dělá na másle, kde se nechá opražit kořenová zelenina – poměr je asi 2:1:1 ve prospěch mrkve. Pozor: čím menší kousky nakrájíte, tím větší bude mít tendenci se připalovat. Proto neodbíhejte od sporáku a zavčas přidejte najemno nakrájenou cibulku a česnek pro vůni.

Základ pak zaprášíte moukou, zlehka minutku zarestujete a zalijete vývarem. Polévku nechejte provařit asi dvacet minut, vložte do ní obrané maso, případně vnitřnosti, dochuťte solí a pepřem a nasekanou hladkolistou petrželkou.

Takto dělá Zdeněk Pohlreich krutony v troubě:

Pro vůni klidně můžete přidat i špetičku muškátového květu nebo oříšku, ale raději to zkonzultujte s rodinou. Jsou lidé, kteří tuto vůni nemusí.

A co by to bylo za vánoční rybí, které by chyběly krutónky. Ty si klidně můžete udělat předem. Kupte si pár rohlíků o den dřív a nechte je osychat na vzduchu.

Pak je nakrájejte na kostičky, lehce osolte a na másle je orestujte dozlatova. V polévce dostanou lehce nasládlou máslovou chuť, která dovede vaši polévku k dokonalosti.

Podívejte se, jak jde na rybí polévku foodbloger Martin Kuciel:

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

Co ještě nevíte o kočkách? Jak můžou zezelenat nebo zdědit miliony

9. května 2024

Kočky mnohdy rozdělují společnost na dva tábory. Jedni je nemohou vystát, druzí si život bez nich...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...