Ingredience
Postup
- Kapří hlavu, ploutve a odřezky z ryby dáme vařit do studené osolené vody. Vody má být tolik, abychom ji nemuseli během vaření dolévat. Když musíme vodu dolít, použijeme vždy horkou. Mlíčí a jikry vaříme vždy samostatně v osolené vodě a pak je do polévky vždy vkládáme.
- Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a rozkrájíme na menší kousky. Z mrkve můžeme vykrájet hvězdičky. Brokolici rozebereme na růžičky a propláchneme.
- K rybě přidáme celou cibuli i se slupkou, muškátový květ, očištěnou a omytou zeleninu. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem z ryby a metlou důkladně rozšleháme.
- Maso z hlavy a páteře obereme a přidáme společně se zeleninou do polévky. Uvařené ploutve už dál nepoužíváme. Do polévky přilijeme mléko a necháme ještě asi 20 minut provařit. Nakonec vložíme nakrájené mlíčí nebo jikry, které v polévce už jen prohřejeme. Dochutíme solí a podáváme ozdobené nasekanou pažitkou nebo petrželkou.