Sobota 25. ledna 2020, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 25. ledna 2020 Miloš

Klasická vánoční rybí polévka. Nejjednodušší, kterou zvládne i začátečník

aktualizováno 
Rybí polévku většina z nás dělá jedinkrát za rok. Proto si pojďme připomenout základní postup, jak ji nezkazit.

Klasická česká štědrovečerní rybí polévka | foto: Martin Kuciel

Vánoční rybí polévka je vlastně klasická polévka s cibulovo-zeleninovým základem. Jen se použije rybí vývar a rybí vnitřnosti a na talíři ozdobí několika krutonky.

Touto dobou už asi budete mít koupeného kapra. Až ho budete porcovat, zbude vám po něm hlava a kostra (podrobný manuál najdete zde). Ty mohou posloužit jako základ pro vývar – nezapomeňte si při kupování říct o vnitřnosti.

Postup na polévku podle Romana Vaňka

V jeho Pokladech klasické české kuchyně najdete osvědčený recept podle našich babiček. Z hlavy odstraníme oči a žábry, důkladné i spolu se skeletem propláchneme, abychom je zbavili veškeré krve a nečistot, dáme hlavu a skelet do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.

Fotogalerie

Sebereme pěnu, která se vytvoří na hladině, to aby by vývar čirý. Osolíme a přidáme divoké koření (nové koření, celý pepř a bobkový list). 

Nesmí chybět kořenová zelenina (mrkev, petržel a celer), česnek a cibule, tedy podobně jako u každého jiného vývaru. Asi po 30 minutách vývar scedíme a z prochladlé rybí hlavy a skeletu obereme maso a nakrájíme ho na kostičky.

Zvlášť uvaříme doměkka jikry a mlíčí v mírně osolené vodě. To proto, že vnitřnosti se vaří kratší dobu než maso.

Vývar z jiker a mlíčí vlijeme k vývaru z hlavy a skeletu. Na másle orestujeme nahrubo nastrouhanou zeleninu dorůžova, teprve pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. 

Jakou máte rádi rybí polévku?

celkem hlasů: 444

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 27. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

Rustikální 263
Krémovou 101
U nás se vůbec nevaří 80

Když zelenina s cibulí získají zlatavou barvu, zaprášíme je moukou a znovu zasmahneme. Stačí minuta. Vzniklou jíšku zalijeme rybím vývarem, promícháme a necháme nejméně 20 minut provařit na mírném ohni.

Polévku dochutíme solí a pepřem, vložíme kapří maso a uvařené vnitřnosti. Nakonec přidáme nasekané lístky petrželky a na talíři dochutíme polévku smaženou houstičkou.

Co rodina, to recept

Ačkoliv základ pro přípravu je v zásadě stejný, jako obvykle v případě velmi tradičních receptů existuje hodně rodinných i regionálních variant. Navíc někdo má radši polévku rustikálnější, jiný radši krémovější variantu. Pak přijde na řadu tyčový mixér.

Podobně se to má s kořením. S rybím vývarem se dobře „pojí“ muškátový květ, ale jsou lidé, kteří jeho vůni nesnášejí. Rozhodně ničemu neuškodí trocha ozdoby nakonec, tedy nasekané velkolisté petrželky. Stejně tak se v některých rodinách považuje za povinnost celý pokrm zjemnit smetanou.

Takto vánoční rybí polévku připravuje foodbloger Martin Kuciel.

Autor:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Zima vrcholí a u vás už něco kvete? Podělte se o své fotografie

Na lednové či únorové květy sedmikrásek v trávníku jsme si už zvykli, zvlášť ve městech. S křehkými květy čemeřic a...

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky
Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Výroba rybích prstů je neekologická, vypočítala studie amerických vědců

Samotný rybolov zanechává poměrně nízkou uhlíkovou stopu. Zjistilo se však, že převážení ryb z místa na místo a samotná...

Nejlepší příběhy píše sám život. Tyto deníčky u vás v loňském roce zabodovaly
Nejlepší příběhy píše sám život. Tyto deníčky u vás v loňském roce zabodovaly

Deníčky jsou již neodmyslitelnou součástí eMimina. Z každého měsíce roku 2019 jsme vybrali jeden z mnoha příběhů, který vás chytl za srdce.

Najdete na iDNES.cz