Ve spolupráci se svým týmem se biolog Jeffrey Riffell ve Washingtonské univerzitě snaží lépe porozumět tomu, jak komáři hledají svou potravu. Podle amerického profesora jsou někteří jedinci pokousáni mnohem více než jiní, píše americký zpravodaj TIME.
Bolesti, závratě, průjmy. Horečku dengue si vozí z ciziny čím dál víc Čechů![]() |
„Komáři jsou pozoruhodně dobří v tom, jak se snaží najít člověka, aby se napili jeho krve,“ uvedl Riffell. „Jsou to upíři a velmi zdatní. Jejich oči, zrak, nos, všechno je zaměřeno na to, aby nás našli a kousli,“ popisuje moskyty ve svém videu na youtubovém kanále univerzity.
Komárovití
|
Faktory, které ovlivňují komáří samičky a činí z člověka tak atraktivní pochoutku, jsou například pachové stopy. Lákají je látky, které lidé vylučují z kůže a potu, nebo i oxid uhličitý, který lidé vydechují. Komáry dále vábí naše oblečení, přesněji jejich barva. Nejradši mají červenou a černou. Naopak je odpuzuje bílá a zelená.
Mají rádi sladké
Zdrojem energie pro moskyty jsou sacharidy obsažené v naší krvi. Komáři umí detekovat různé typy zdrojů cukru, přičemž nejrozšířenějším z nich je ovoce, které je přitahuje. Podle bioložky Melissi Leon Norenové se vědci snaží vytvořit sladkou vůni obsahující jedovatý toxin, který by tento obtěžující hmyz přilákal a zabil.
Centrum pro kontrolu a prevenci označil komáry za nejsmrtonosnějšího živočicha na světě. Tuto nechvalnou vizitku si vysloužili, protože efektivně přenášejí nemoci jako například malárie, horečka dengue, západonilská horečka a virus zika. Například podle webu Statista mají komáři v roce 2022 na svědomí smrt 1 milionu lidí.
Aby komáři neštípali, stačí levná past na přírodní bázi![]() |
Riffell věří, že informace, které zjišťují ve své laboratoři, budou mít skutečný dopad a pomůžou mnoha lidem v různých částech světa.
Odborníci lidem radí, aby si štípance od komárů neškrábali. Vždy je lepší odolat prvotní potřebě zahnat svědění. Pokud to nejde, je dobré si místo omýt vodou a mýdlem, případně potřít bylinkovou mastí, gelem či tonikem, nebo přípravkem obsahujícím antihistaminika, jež zmírní svědění. Na menší kousance se může přiložit cibule nebo ocet.