Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

„Nevyndával jsem je já, ani moje maminka, ani moje babička a rybí vývar kvůli tomu nikdy nebyl hořký,“ tvrdí. I tak je však při přípravě mnoho rozdílných postupů a některé jsou vyloženě špatně.

Rozhodně se všichni shodnou, že po „klepnutí“ kapra je třeba přetnout žaberní oblouky. Tím se ryba vykrví a navíc podle zákona na ochranu zvířectva je teprve pak definitivně mrtvá a nebudete ji trápit.

Podle rybářů je nejsnazší v další fázi provést odšupení, pokud nedáváte přednost lysci. Vyplatí se připlatit pár desetikorun a nechat jej očistit už ve stánku. Pokud byste použili škrabku doma v kuchyni, budete možná nalézat šupiny ještě v červnu.

Na ostříhání ploutví se nejlépe hodí kuchyňské nůžky, ale v praxi se osvědčily třeba i zahradnické nůžky. Pak je třeba začít kuchat. Vezměte kratší nožík a postupujte od řitního otvoru k hlavě. Nikdy ne naopak, jak se to někdy prezentuje na internetu. Nezajíždějte nožem příliš špičkou dovnitř, abyste neprořízli žluč.

Nakonec sáhněte rukou dovnitř a palcem přeštípněte u hlavy jícen, pak lze snadno vnitřnosti vytáhnout. Teď nás čeká teprve to pravé překvapení. Nikdy totiž předem nevíte, zda bude mít kapr mlíčí nebo jikry, které jsou pro přípravu štědrovečerní polévky klíčové.

Na druhou stranu, možná jste v dětství patřili k těm, kdo ani jedno z toho nemiloval a klidně byste se obešli bez vnitřností i dnes. Někdy se může stát, že kapr nebude mít ani jedno z toho, podobně jako to vidíte na našem videu. Je to tím, že jste si koupili menší kousek, který ještě nemusí být pohlavně vyspělý (více čtěte zde). Pokud má kapr nad dvě a půl kila, pravděpodobnost, že mlíčí nebo jikry mít bude, se zvyšuje.

Opatrně vnitřnosti rozevřete.

Vytáhněte opatrně žluč i se střevem.

Jsou různé názory, jak s těmito vnitřnostmi naložit. Někdo je využije celé kromě střev, někdo je rovnou vyhodí a smíří se s tím, že do polévky využije jen maso z vývaru. Anebo pro jistotu můžete koupit u stánku vnitřnosti navíc, třeba se poštěstí. Stále je totiž mnoho lidí, kteří dobrodružství zvanému rybí polévka neholdují, takže vnitřnosti a hlavy navíc bývají k mání.

Velkým omylem je představa, že čím déle rybí vývar „táhnete“, tím bude lepší. To se možná týká hovězího nebo drůbežího vývaru, ale podle kuchařů rybímu vývaru stačí dvacet až třicet minut. „A pak je dobré jej trochu zredukovat, tím získá sílu,“ radí šéfkuchař Radek David.

A samotná příprava je v každé rodině trochu jiná, jen základ je shodný: z kostí, odřezků a hlavy si udělejte vývar, do kterého patří divoké koření, a nechejte vychladnout a oberte maso. Pokud budete vařit vnitřnosti, uvařte je zvlášť. Nezapomeňte sbírat pěnu. Jsou samozřejmě i kulinářské vychytávky. Někdo vývar připravuje tak, že na troše omastku nechá rybí odřezky se zeleninou trochu opražit, pak to zalije bílým vínem a po vyvaření alkoholu přidá vodu.

V druhém hrnci na másle osmahněte jemně nastrouhanou zeleninu (dejte si práci se strouháním a nepoužívejte zmraženou, ta nikdy nebude tak dobře vonět), pak přidejte jemně nakrájenou cibulku. V některých rodinách se přidává muškátový květ, někde i česnek. Pak směs zaprášíte moukou a jíšku zalijete vývarem. Okořeníte, provaříte a přidáte vařené maso a vnitřnosti. Ozdobíte petrželkou a osmaženými krutony.

Cest, jak se dobrat dobré rybí polévce, je mnoho. Stejně jako je to například se svíčkovou nebo gulášem. V každé rodině se najde starý sešitek po mamince nebo babičce, kde se najde „ten pravý“ recept.

Jak děláte vánoční polévku vy? Inspirujte ostatní v diskusi.

Vánoční iDNES.cz
Autor:

Nejčtenější

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

Tyto potraviny jsou pro psy nebezpečné. Co dělat, když je snědí?

Spousta majitelů psů si myslí, že jejich mazlíčci mohou jíst to samé, co lidé. Ale opak je pravdou. Některé potraviny, které jsou pro nás běžné, mohou být pro psy velmi nebezpečné. A nejen to,...

Zlato na talíři. Je to větší luxus než máslo? Je, ale jen o trošku

Premium

Plátek jedlého 24karátového zlata o velikosti osm na osm centimetrů vás vyjde pod stovku. Jeho cena kolísá v závislosti na aktuální ceně zlata. Cena másla také kolísá, ale pokud nemáte štěstí na...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Premium

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s humorem. „S nadsázkou říkám, že Kluci v akci jsou Top Gearem české gastronomie,“ líčí Ondřej Slanina. Jaký...

Pečujte o svůj žlučník, na přelomu zimy a jara trpí nejvíc

Koho někdy pořádně pozlobil žlučník, rozhodně by to nechtěl zažít znovu. Tento orgán prochází nyní obdobím zvýšené zátěže, měli bychom mu proto alespoň částečně ulevit. Smysl má zařadit do jídelníčku...

18. února 2025

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

18. února 2025

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

17. února 2025

Vyberte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o krmivo pro kočky, vy o knížky

Únorové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky odstartovalo. V tomto měsíci čtenářské hlasy rozhodnou o výhercích kvalitního kočičího krmiva a praktické deky značky PRO PLAN. Vylosovaní hlasující se...

3. února 2025,  aktualizováno  17.2 9:35

To nechci, proč mi to Google nainstaloval do mobilu? Uživatelé se bouří

V posledních týdnech začal Google instalovat do telefonů s Androidem novou systémovou aplikaci, která má uživatele...

Shodila jsem 23 kilo. Táta říkal, že se na to nedá koukat, přiznala Cibulková

Bývalá slovenská profesionální tenistka Dominika Cibulková (35) po narození dětí výrazně přibrala. V rozhovoru pro...

Kanye West a Bianca Censori se rozešli, raper zveřejnil podivný vzkaz

Raper Kanye West (47) a jeho žena Bianca Censori (30) se podle zdrojů blízkých páru rozešli a směřují k rozvodu....

Muže děsí můj svalnatý zadek, popisuje žena problémy při hledání partnera

Třiadvacetiletá influencerka Kerolay Chavesová z Brazílie, kterou na Instagramu sledují miliony lidí, shání životního...

Mimozemšťani, bába pod kořenem. Skryté vtipy v Kingdom Come 2 jsou geniální

Česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 je venku už víc než týden a hráči postupně objevují více či méně...