Středa 1. prosince 2021, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 1. prosince 2021 Iva

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

„Nevyndával jsem je já, ani moje maminka, ani moje babička a rybí vývar kvůli tomu nikdy nebyl hořký,“ tvrdí. I tak je však při přípravě mnoho rozdílných postupů a některé jsou vyloženě špatně.

Rozhodně se všichni shodnou, že po „klepnutí“ kapra je třeba přetnout žaberní oblouky. Tím se ryba vykrví a navíc podle zákona na ochranu zvířectva je teprve pak definitivně mrtvá a nebudete ji trápit.

Fotogalerie

Podle rybářů je nejsnazší v další fázi provést odšupení, pokud nedáváte přednost lysci. Vyplatí se připlatit pár desetikorun a nechat jej očistit už ve stánku. Pokud byste použili škrabku doma v kuchyni, budete možná nalézat šupiny ještě v červnu.

Na ostříhání ploutví se nejlépe hodí kuchyňské nůžky, ale v praxi se osvědčily třeba i zahradnické nůžky. Pak je třeba začít kuchat. Vezměte kratší nožík a postupujte od řitního otvoru k hlavě. Nikdy ne naopak, jak se to někdy prezentuje na internetu. Nezajíždějte nožem příliš špičkou dovnitř, abyste neprořízli žluč.

Nakonec sáhněte rukou dovnitř a palcem přeštípněte u hlavy jícen, pak lze snadno vnitřnosti vytáhnout. Teď nás čeká teprve to pravé překvapení. Nikdy totiž předem nevíte, zda bude mít kapr mlíčí nebo jikry, které jsou pro přípravu štědrovečerní polévky klíčové.

Na druhou stranu, možná jste v dětství patřili k těm, kdo ani jedno z toho nemiloval a klidně byste se obešli bez vnitřností i dnes. Někdy se může stát, že kapr nebude mít ani jedno z toho, podobně jako to vidíte na našem videu. Je to tím, že jste si koupili menší kousek, který ještě nemusí být pohlavně vyspělý (více čtěte zde). Pokud má kapr nad dvě a půl kila, pravděpodobnost, že mlíčí nebo jikry mít bude, se zvyšuje.

Opatrně vnitřnosti rozevřete.

Opatrně vnitřnosti rozevřete.

Vytáhněte opatrně žluč i se střevem.

Vytáhněte opatrně žluč i se střevem.

Jsou různé názory, jak s těmito vnitřnostmi naložit. Někdo je využije celé kromě střev, někdo je rovnou vyhodí a smíří se s tím, že do polévky využije jen maso z vývaru. Anebo pro jistotu můžete koupit u stánku vnitřnosti navíc, třeba se poštěstí. Stále je totiž mnoho lidí, kteří dobrodružství zvanému rybí polévka neholdují, takže vnitřnosti a hlavy navíc bývají k mání.

Velkým omylem je představa, že čím déle rybí vývar „táhnete“, tím bude lepší. To se možná týká hovězího nebo drůbežího vývaru, ale podle kuchařů rybímu vývaru stačí dvacet až třicet minut. „A pak je dobré jej trochu zredukovat, tím získá sílu,“ radí šéfkuchař Radek David.

A samotná příprava je v každé rodině trochu jiná, jen základ je shodný: z kostí, odřezků a hlavy si udělejte vývar, do kterého patří divoké koření, a nechejte vychladnout a oberte maso. Pokud budete vařit vnitřnosti, uvařte je zvlášť. Nezapomeňte sbírat pěnu. Jsou samozřejmě i kulinářské vychytávky. Někdo vývar připravuje tak, že na troše omastku nechá rybí odřezky se zeleninou trochu opražit, pak to zalije bílým vínem a po vyvaření alkoholu přidá vodu.

V druhém hrnci na másle osmahněte jemně nastrouhanou zeleninu (dejte si práci se strouháním a nepoužívejte zmraženou, ta nikdy nebude tak dobře vonět), pak přidejte jemně nakrájenou cibulku. V některých rodinách se přidává muškátový květ, někde i česnek. Pak směs zaprášíte moukou a jíšku zalijete vývarem. Okořeníte, provaříte a přidáte vařené maso a vnitřnosti. Ozdobíte petrželkou a osmaženými krutony.

Cest, jak se dobrat dobré rybí polévce, je mnoho. Stejně jako je to například se svíčkovou nebo gulášem. V každé rodině se najde starý sešitek po mamince nebo babičce, kde se najde „ten pravý“ recept.

Jak děláte vánoční polévku vy? Inspirujte ostatní v diskusi.

Vánoční iDNES.cz
Autor:
  • Nejčtenější

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

Asi bych dovařila i s uřezanou nohou, vzpomíná Masterchefka Besky na krizové chvíle

Premium Temperamentní, ale i elegantní a distingovaná Slovenka Veronika Danišová. To je vítězka letošního ročníku MasterChef...

VIDEO: Pohlreich zakouzlil s vepřovou kotletou. Prozradil praktické triky

Zdeněk Pohlreich v dalším díle Šéfem za pár minut, který můžete sledovat na Primě, ukázal, jak přípravu vepřové kotlety...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

O titul Masterchefa a milion korun se ve finále utkají tři ženy

Koho ve finále soutěže amatérských kuchařů neuvidíme, o tom rozhodly les, moře a pole. Respektive suroviny z těchto tří...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí

Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme, abychom zjistili, co v...

Asi bych dovařila i s uřezanou nohou, vzpomíná Masterchefka Besky na krizové chvíle

Premium Temperamentní, ale i elegantní a distingovaná Slovenka Veronika Danišová. To je vítězka letošního ročníku MasterChef...

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

VIDEO: Nejsmradlavější jídlo na světě. To jsou švédské fermentované makrely

Švédsko je symbolem nové skandinávské kulinářské vlny, která zavelela vracet se k tradicím, snažit se zpracovávat jídlo...

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Zákeřná rakovina endometria. Jaké jsou varovné příznaky?

O rakovině děložního čípku se hovoří často, už proto, že je jí možné předejít očkováním. Ženské orgány však může...

Žena u porodu dítěte kamarádky zjistila, že ho má s jejím manželem

Osmadvacetiletá Hailey Custerová z Arizony zažila nepříjemný šok, když pomáhala přivést na svět dítě nejlepší...