Čtvrtek 7. prosince 2023, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. prosince 2023 Ambrož, Benjamin

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

„Nevyndával jsem je já, ani moje maminka, ani moje babička a rybí vývar kvůli tomu nikdy nebyl hořký,“ tvrdí. I tak je však při přípravě mnoho rozdílných postupů a některé jsou vyloženě špatně.

Rozhodně se všichni shodnou, že po „klepnutí“ kapra je třeba přetnout žaberní oblouky. Tím se ryba vykrví a navíc podle zákona na ochranu zvířectva je teprve pak definitivně mrtvá a nebudete ji trápit.

Podle rybářů je nejsnazší v další fázi provést odšupení, pokud nedáváte přednost lysci. Vyplatí se připlatit pár desetikorun a nechat jej očistit už ve stánku. Pokud byste použili škrabku doma v kuchyni, budete možná nalézat šupiny ještě v červnu.

Na ostříhání ploutví se nejlépe hodí kuchyňské nůžky, ale v praxi se osvědčily třeba i zahradnické nůžky. Pak je třeba začít kuchat. Vezměte kratší nožík a postupujte od řitního otvoru k hlavě. Nikdy ne naopak, jak se to někdy prezentuje na internetu. Nezajíždějte nožem příliš špičkou dovnitř, abyste neprořízli žluč.

Nakonec sáhněte rukou dovnitř a palcem přeštípněte u hlavy jícen, pak lze snadno vnitřnosti vytáhnout. Teď nás čeká teprve to pravé překvapení. Nikdy totiž předem nevíte, zda bude mít kapr mlíčí nebo jikry, které jsou pro přípravu štědrovečerní polévky klíčové.

Na druhou stranu, možná jste v dětství patřili k těm, kdo ani jedno z toho nemiloval a klidně byste se obešli bez vnitřností i dnes. Někdy se může stát, že kapr nebude mít ani jedno z toho, podobně jako to vidíte na našem videu. Je to tím, že jste si koupili menší kousek, který ještě nemusí být pohlavně vyspělý (více čtěte zde). Pokud má kapr nad dvě a půl kila, pravděpodobnost, že mlíčí nebo jikry mít bude, se zvyšuje.

Opatrně vnitřnosti rozevřete.

Vytáhněte opatrně žluč i se střevem.

Jsou různé názory, jak s těmito vnitřnostmi naložit. Někdo je využije celé kromě střev, někdo je rovnou vyhodí a smíří se s tím, že do polévky využije jen maso z vývaru. Anebo pro jistotu můžete koupit u stánku vnitřnosti navíc, třeba se poštěstí. Stále je totiž mnoho lidí, kteří dobrodružství zvanému rybí polévka neholdují, takže vnitřnosti a hlavy navíc bývají k mání.

Velkým omylem je představa, že čím déle rybí vývar „táhnete“, tím bude lepší. To se možná týká hovězího nebo drůbežího vývaru, ale podle kuchařů rybímu vývaru stačí dvacet až třicet minut. „A pak je dobré jej trochu zredukovat, tím získá sílu,“ radí šéfkuchař Radek David.

A samotná příprava je v každé rodině trochu jiná, jen základ je shodný: z kostí, odřezků a hlavy si udělejte vývar, do kterého patří divoké koření, a nechejte vychladnout a oberte maso. Pokud budete vařit vnitřnosti, uvařte je zvlášť. Nezapomeňte sbírat pěnu. Jsou samozřejmě i kulinářské vychytávky. Někdo vývar připravuje tak, že na troše omastku nechá rybí odřezky se zeleninou trochu opražit, pak to zalije bílým vínem a po vyvaření alkoholu přidá vodu.

V druhém hrnci na másle osmahněte jemně nastrouhanou zeleninu (dejte si práci se strouháním a nepoužívejte zmraženou, ta nikdy nebude tak dobře vonět), pak přidejte jemně nakrájenou cibulku. V některých rodinách se přidává muškátový květ, někde i česnek. Pak směs zaprášíte moukou a jíšku zalijete vývarem. Okořeníte, provaříte a přidáte vařené maso a vnitřnosti. Ozdobíte petrželkou a osmaženými krutony.

Cest, jak se dobrat dobré rybí polévce, je mnoho. Stejně jako je to například se svíčkovou nebo gulášem. V každé rodině se najde starý sešitek po mamince nebo babičce, kde se najde „ten pravý“ recept.

Jak děláte vánoční polévku vy? Inspirujte ostatní v diskusi.

Vánoční iDNES.cz
Autor:
  • Nejčtenější

Šatník třiďte, jako byste nakupovali. A na komínky zapomeňte, radí profík

30. listopadu 2023

Když účastníky pořadu Do pořádku! donutila eliminovat všechny věci včetně oblečení minimálně na...

Život máme ve svých rukou. Pro mě je sklenice vždy poloplná, říká Maršálek

5. prosince 2023

Josef Maršálek je mistrem svého řemesla a o svůj cukrářský um se podělil už v pěti knihách. Právě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Se zimou do domu přichází kondenzace vlhkosti. Jak poznat, že přijdou problémy

1. prosince 2023

Jakmile dorazí chladné měsíce, do řady domů a bytů se vrací každoroční nepříjemnosti v podobě...

To se ještě může hodit! Proč jsou Češi sběratelé krámů a neumějí se jich zbavit

30. listopadu 2023

Premium Je vaše domácnost minimalistická a není v ní nic víc než to, co skutečně používáte? Anebo máte...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

1. prosince 2023

Premium Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Klobásy a temná ezoterika. Jak jsem si zajel s KSČM do Polska za nákupy

Premium Ještě že jsem dorazil s předstihem. Autobus z temného náměstí v Lysé nad Labem vyráží o dvě minuty dříve, než bylo...

Nová princezna. Herečka Sára Korbelová o vánoční pohádce i intimních scénách

Premium Je jí jednadvacet, ale už má za sebou slušnou řádku rolí. A zajímavých, od těhotné studentky po slečnu trpící úzkostmi....

Úvěrů je nespočet. Jak se v nich zorientovat?

7. prosince 2023  8:30

Banky poskytují spotřebitelské úvěry neúčelové, u nichž se neptají, na co peníze použijete. Úvěrem...

Bez rozpaků se přiživují, někdy své hostitele i zabíjejí. A mršinu využijí

7. prosince 2023

Blízká soužití bývají spletitá, což neplatí jen mezi lidmi. Parazité, prospěcháři či spřízněné...

V Masterchefovi zbývá jen čtveřice, kluk z Ostravy vybojoval stáž Praze

6. prosince 2023  21:50

Finálová pětka vygenerovaná v předchozím kole se v další výzvě postavila do reálné profesionální...

Nenápadný rehek domácí zvaný kominíček bude ptákem roku 2024. Mapujte ho

6. prosince 2023  11:39

Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2024 nenápadného malého pěvce rehka domácího....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Zemřela slovenská zpěvačka Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara

Ve věku 43 let zemřela na Floridě slovenská zpěvačka Barbara Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara, které se v...

České croblihy končí. Špatné rozhodnutí srazilo pekárně vaz

Pekárna Oh Deer Bakery, kterou v roce 2017 otevřel Lukáš Vašek, v polovině prosince zavírá své provozy v Praze. Důvodem...

StarDance opustil cukrář Josef Maršálek. V děkovné řeči padla peprná slova

Osmé kolo StarDance bylo posledním pro cukráře Josefa Maršálka a Adrianu Maškovou. V rozstřelu byli s kajakářem...

Po snížení DPH potraviny zdraží, zjistil od obchodníků ministr Výborný

Snížení DPH o tři procentní body u potravin na 12 procent nesníží ceny v obchodech. V pondělí to ohlásil po jednání s...