Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Podrobný manuál, jak rozporcovat vánočního kapra s minimem námahy

  7:29aktualizováno  7:29
Každý kuchař přistupuje s přípravě jinak. Nabídneme vám dva různé způsoby, vyberte si sami, který bude nejvíc vyhovovat.

V kádi před nákupním střediskem máte dvě možnosti: buď si necháte kapra klepnout a odšupit, anebo kvůli dětem koupíte kapra živého. Pak bude chvíli ještě okupovat vanu a na vás bude, abyste ho zabili, vykuchali a vyfiletovali.

Jak ho vykuchat, abyste mu nepropíchli žluč, najdete na úvodním videu.

Začněte od ocasu špičkou nože, ideálním místem, kde špička nože vnikne do kůže, je řitní otvor. Zajeďte do břišní dutiny jenom tolik, abyste nepoškodili vnitřnosti a hlavně nepropíchli žluč. Úskalím je oblast mezi břišními ploutvemi, nožem musíte manévrovat přesně mezi nimi, jinak narazíte na kost.

Rukou vnitřnosti uvolněte od stěny břišní dutiny a nakonec nožem oddělte u hlavy od páteře. Z vnitřností odstraňte střívko a žluč.

Při kuchání postupujte od ocasu k hlavě.

Při kuchání postupujte od ocasu k hlavě.

Opatrně vyjměte vnitřnosti.

Opatrně vyjměte vnitřnosti.

Vyjměte střívko.

Vyjměte střívko.

Tady je žluč. Opatrně, ať ji neproříznete.

Tady je žluč. Opatrně, ať ji neproříznete.

Vyfiletování

Daleko zajímavější je sledovat, jak jednotliví kuchaři přistupují ke zbytku "operace". Například šéfkuchař Radek Šubrt, ikona projektu Ryba domácí na kurzech, které pořádá pro profesionální kuchaře, porcuje kapra i s kůží a odřízne ji až nakonec. Kuchař z velkoobchodu Makro naopak kůží bude začínat.

Na postup vyfiletování ryby podle Radka Šubrta se podívejte v předchozím článku.

Prořízněte hřbet podél páteře

Prořízněte hřbet podél páteře

Podél žeber odřezávejte maso

Podél žeber odřezávejte maso

Zbytek masa se dořízne k ocasu

Zbytek masa se dořízne k ocasu

Udělejte řez z boku podél páteře a ostřím nože kopírujte silné kosti od hlavy směrem k ocasu, to znamená asi do dvou třetin, kde žebra končí. Pak si kapra opět "přiklopíte" a doříznete filet podél páteře až k ocasu.

Kuchaři v Makru při samotném filetování postupují jinak. Kapra rozpůlí podél páteře a přeříznou páteřní kosti a ty pak dodatečně vyříznou. Tento postup se více podobá Šubrtovu postupu při filetování pstruha.

Filet prořezávejte i s páteřními kostmi až k ocasu.

Filet prořezávejte i s páteřními kostmi až k ocasu.

Filet si přidržujte naplocho.

Filet si přidržujte naplocho.

Podřízněte páteřní kosti.

Podřízněte páteřní kosti.

Dostanete skoro čistou půlku kapra.

Dostanete skoro čistou půlku kapra.

Důvod může být jednoduchý. Zatímco výrobky z Makra mají profesionálním kuchařům sloužit jako univerzální polotovar, šikovný kuchař v hospodě si poradí i s prořezy a naplánuje si jídelní lístek tak, aby je využil třeba na polévku a další laskominy. A hlavně: každý kuchař má svoji naučenou metodu a používá to, co mu jde rychleji.

Metodu si můžete zkontrolovat na následujícím videu.

Zbavení kůže

Nařízněte kůži směrem od hlavy.

Nařízněte kůži směrem od hlavy.

Tlačte nůž směrem ke kůži a opatrně ji sundávejte.

Tlačte nůž směrem ke kůži a opatrně ji sundávejte.

Jakmile bude kůže uvolněná po celé šířce, lze ji strhnout i ze zbytklu těla.

Jakmile bude kůže uvolněná po celé šířce, lze ji strhnout i ze zbytku těla.

I tady se metody liší. Při "Makropostupu" se kůží začíná. Proříznete kůži směrem od hlavy a kolem žaber až k ocasu, podél hlavy kůži opatrně oddělte od masa. Jakmile budete mít oddělený větší kus, abyste ho mohli uchopit, můžete kůži strhnout.

Na celý postup se můžete podívat na videu.

Pokud vám vyhovuje styl "Reku, trhej" podle postupu na videu, nemusíte číst tento odstavec. Jestli jste ale dali přednost  metodě sundávání kůže nakonec, platí pro vás velké upozornění.

Začněte od ocasu. Zhruba centimetr od jeho konce prořízněte maso až ke kůži. Pak vezměte papírovou utěrku (kapr ďábelsky klouže) do levé ruky a přidržujte kůži. Pravou opatrně kývavým pohybem řezejte dál (leváci samozřejmě naopak).

Od ocasu shora nařízněte maso a nožem vodorovně řežte podél kůže

Od ocasu shora nařízněte maso a nožem vodorovně řežte podél kůže.

Jakmile to půjde, pevně chyťte kapra za ocas

Jakmile to půjde, pevně chyťte kapra za ocas.

Plochou nože tlačte ke stolu

Plochou nože tlačte ke stolu.

Nůž si postavte co nejvíce "naplacato" k prkýnku. A šmidlejte jakoby po zemi, rovnoběžně s krájecí deskou. Nula stupňů je ideální styl. V okamžiku, kdy nůž jen trochu nakloníte, hrozí, že kůži proříznete. Lépe se stahují lysci, kůže je přece jen silnější, u šupináčů daleko víc hrozí, že se kůže protrhne.

Sundávat kůži z hotového rybího filetu je nimračka, proto to nikdo nechce dělat a v obchodě kapra bez kůže prakticky neseženete. U kapra šupináče stahování klidně můžete vynechat. Má tenkou kůži, lze ji konzumovat i za studena. Lysec má kůži silnější, tam je lepší kůži sundat.

Který způsob vám víc vyhovuje?

Dáváte přednost filetování podle Šubrta, anebo podle Makra?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 14. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Šubrt 266
Makro 176
Autor:
Témata: anketa, Makro, Vaření
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Chryzantémy pěstují ve vodě, sklízejí je z lodí

Zahradnická oblast v Sa Decu na jihu Vietnamu je proslulá pěstováním chryzantém, růží a dalších květin. V regionu je to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Premium

Vážné nemoci nepadají z nebe. Ničí nás stres, shodují se psycholog i psychiatr

Lidské tělo má něco jako vnitřní baterku. Když dlouho jedete na rezervy, vypne se imunitní systém a­ organismus to...

Premium

Elitní trenér o zákulisí MMA, drogách, penězích i zženštilé společnosti

Pod jeho vedením vyrostl český šampion Martínek, o něhož projevila zájem slavná organizace UFC. Pro boj v kleci...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky
Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Premium

Gurmán Hejlík navštívil už 1 500 restaurací v Česku: Kam na nejlepší jídlo?

Aby splnil úkol, jedli jsme v rakovnické burgrárně Ella’s burger. Každý den na internetu zhodnotí aspoň jednu...

Najdete na iDNES.cz